Време за промяна

icon
Sofialive.bg

Тази пролет започна с много добри новини - до май ще се открият седем нови станции на метрото, до средата на годината и последният Икарус ще се пенсионира, а днес разбрахме, че Западната порта на античната крепост Сердика ще се превърне в нова софийска локация за концерти и други събития.

Римски руини image

Мястото се намира до католическата църква „Свети Йосиф” и в момента е заобиколено от метална ограда, не особено приятна за окото. Съвсем скоро обаче ще започне реставрация, която се надяваме да съхрани по смислен и красив начин историческата стойност на мястото. Очаква се там да бъде изградена сцена, която да се използва за различни културни формати и малко по малко да се превърне във водеща софийска атракция.

Римска мозайка image

За финал ще ти споделим още, че след време подземният музей на храма „Света София” ще се сдобие с още 20 кв. м. реставрирани оригинални мозайки. След обработката те ще бъдат поставени там, където са били открити и така средата ще започне да се доближава до автентичната. Процесът на реставрация се очаква да приключи до около две години, когато ще се започне с инсталиране на експонати и различни елементи.

Фотография БГНЕС (водещата снимка)

Модерно пространство за модерни хора