Пърформанасът Relative Collider или мястото, където движението и текстът се пресичат

icon
Sofialive.bg

Енигматичен танцов спектакъл на артисти от Франция, Германия и Америка ще видим на седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. На 12 ноември от 20:00 пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК ще стане поле за изследване на точката на контакт между движение и текст. Relative Collider е машина, която ни позволява да видим, да измерим, да класифицираме, да разменим и да изпитаме информацията между нервните системи. Артистите искат да знаят как и какво и ще споделят с публиката своите знания по тези въпроси. Те имитират един друг на сцената, за да имитират себе си и да покажат това, което не е видно.

relative collider image

В центъра на артистичното им търсене в е взаимодействието между отделните елементи в единството на танца. Чрез гмуркане в самата същност на вниманието, успоредно с изучаването на нашето усещане за време, повлияно от вниманието, те се стремят да опишат, изследват и манипулират взаимодействието между различни вълни от енергия и звук. Пърформансът е опит да разберем физическите закони на нашето присъствие един до друг като поставим под съмнение какво се обменя, създава и унищожава в акта на наблюдение.

Париж е мястото, където артистите се събират, за да създадат Relative Collider заедно. В екипа, стоящ зад осъществяването на проекта, стоят хора с най-различни биографии. Създателката на спектакъла Лиз Санторо се занимава с хореографиране от дълги години, но преди това е изучавала неврология в Харвардския университет и определено знае как да стимулира нашия мозък и да предизвика възприятията ни. Друг от изпълнителите на сцената - Пиер Годард, има висше образование в приложната математика и дълго време работи като финансов анализатор, преди да напусне и да започне активна работа в театъра. Relative Collider е най-новият им проект, който вече са представили в различни държави и градове с голям успех.

Седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър „Временна реалност(VR)“ ще се проведе между 11 и 17 ноември. В програмата влизат осем представителни на свободната сцена у нас спектакли от последната година и четири чуждестранни постановки от Франция, Израел, Германия и Великобритания. По традиция фестивалът ще предложи и богата паралелна програма със срещи, работилници, менторски програми и събития.

Майсторски блюда и бохемски дух