Колко лични са личните ни данни? + SofiaLive Viber Community

icon
Sofialive.bg

Обявявамe официално връзката си с Viber – знаеш, че се харесваме отдавна. Любовта ни роди нов супер готин проект - стартира SofiaLive Viber Community. (Зарена Кънчева преди време ни разказа и се запалихме по идеята). Там ще можеш да ни следиш изкъсо, ще видиш доста интересни снимки, подготвили сме игри и теми, на които искаме да си говорим с теб. А, И ДА – СЪВСЕМ СКОРО ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩНОСТТА ЩЕ МОГАТ ДА ПИШАТ РАЗМИСЛИТЕ И СТРАСТИТЕ СИ, ДА КАЧВАТ СНИМКИ, ДА ПРАЩАТ СТИКЕРИ…

04_490_01

Въобще ще е пълна анархия, общо взето the way we like it.

 

Планирали сме всеки, които има интересна гледна точка/снимка/видео, да бъде награждаван с присъствие в сайта, капучино, книга, весели чорапки, билети и с каквото още разполагаме.

 

Имаме идеята по-голямата ни секси сестра iWoman.bg да ни радва с интересно съдържание, както и строгият, но справедлив наш по-голям брат Actualno.com да ни update-тва какво се случва в България и по света.  


 

По нататък ще следим какво искаш ти и ще правим всичко възможно да е любимото ни място за комуникация. Това се случва за първи път в историята на онлайн комуникацията и нямаме търпение, честно казано!

11_317

 

Има и още една добра новина – тайните ни разговори и пуснатите ни съкровени мисли и стикери няма да бъдат продадени или хакнати, или използвани по някакъв начин, с който не сме съгласни.

viber. image

 

Даваме ти 7 причини, с които подкрепяме твърдението:

 

Дори Viber няма достъп до съобщенията на потребителите си
В това число влизат чатове от човек на човек, групови чатове, аудио и видео обаждания. Всички тези съобщения се предават директно от изпращача до получателя, без да преминават през сървъри на приложението за комуникация. Това става благодарение на криптиране „от край до край“. Метод за размяна на съобщения, който Viber е интегрирал в своята платформа, благодарение, на който никой (дори Viber), освен изпращача и получателя, няма достъп до съобщенията. 

Как работи криптирането „от край до край“/ End to end encryption
За да стигнат до дадeно устройство, изпратените през Viber съобщения пътуват под формата на таен код, ключ за чието разшифроване има само устройството получател. В случай, че устройството получател е извън обхват или употреба в момента на изпращане, съобщението ще изчака на сигурните сървъри на Viber (за определен период) – криптирано и под формата на код. След като веднъж бъде доставено до своя получател, съобщението не се запазва на сървърите на Viber.

 

Сигурност преди всички
Viber,  водещото приложение за комуникация с над 1 милиард уникални потребители в цял свят, бе едно от първите които обяви цялостно криптиране на комуникацията за всички устройства и платформи. Без да е необходимо потребителите да активират каквито и да е настройки, могат да бъдат сигурни, че данните им си остават само за тях. В повечето подобни приложения, тази функция трябва да бъде задействана ръчно, като не всички потребители са запознати с това.

 

Връзка без посредници
Приложенията за съобщения, които разрешават достъп от различни уеб браузъри, излагат на риск поверителността на съобщенията на потребителите. Това е причината, Viber да не разрешава достъп през уеб браузъри, а да използва единствено Viber приложението.

 

Не продава лични данни за реклама
Представете си, че споделяте на своя колежка колко много ви се хапва пица за обяд и още преди старта на обедната почивка, започвате да виждате реклами на заведения за пица в своя news feed. Познато, нали?

За никого не е тайна, че повечето чат приложения и социални мрежи подслушват личната кореспонденция и я превръщат в ценна информация за рекламодателите.

Viber не продава личните разговори и предпочитания на потребителите си на трети страни.


Скрити чатове
Благодарение на специално вградени функции, достъпни за всички, потребителите на Viber отдавна имат възможност да скрият определени групови или индивидуални разговори от екрана с чатове, така че никой да не знае, че съществуват. Достъпът до тайните съобщения може да става с помощта на четирицифрен ПИН код. Потребителите ще бъдат уведомявани за съобщение в “Скрит чат” без на екрана да се появява текстът или данни за изпращача.

 

Тази функция не е двупосочна, което означава, че ако единият потребител скрие разговора, нищо няма да се промени от страната на получателя.

 

Функцията Изтрий/Delete
Viber отделя голямо  внимание на възможността потребителите да могат да контролират неприкосновеността и поверителността на личната си комуникация. Поредно доказателство за това е функцията Изтрий/Delete, която позволява на потребителите да изтриват съобщения на телефона на получателя, дори след като са ги изпратили, независимо дали отсрещната страна ги е видяла или не.

 

30729971_1858607980850911_6389537058582429696_n_646

 

Автор: Злати Стоянова

Купи имот в София и полудей... защото "малък, кокетен и артистичен апартамент", не е това, което си представяш.

Разнообразие, лукс и отлична кухня за всеки