14 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ „АСКЕЕР” ЗА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ”

icon
Sofialive.bg

Деян Донков, Юлиан Вергов, Александра Василева, Теодора Духовникова и Мария Стефанова с номинации за водещи роли, „Танцът Делхи” и „Neoдачници” – за най-добър спектакъл.

Народният театър „Иван Вазов” получи 14 номинации в най-важните категории за националните награди за постижения в театралното изкуство „Аскеер” 2018.

Народният театър е предложен за престижните отличия в седем от категориите: ”Поддържаща женска роля”, „Сценография”, „Костюмография”, „Водеща мъжка роля”, „Водеща женска роля”, „Режисура” и „Най-добро представление”.

С най-много номинации - цели пет - е спектакълът „Лисичета”, следван от „Neoдачници” с четири, и „Калигула”, „Танцът Делхи” и „Три високи жени” с по две.

В категорията за режисура и трите номинирани спектакъла са продукция на Народния театър – „Лисичета” от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева, „Танцът Делхи” от Иван Вирипаев на Галин Стоев и „Neoдачници” по Максим Горки на Иван Пантелеев.

В категорията „Водеща женска роля” номинациите са изцяло за актриси от първата ни сцена – Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „Neoдачници”, Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” и Мария Стефанова, която се завърна на сцената след 25 години отсъствие – за ролята на А в „Три високи жени”, режисьорски дебют на Стефан Спасов в Народния театър.

nt_trivisokijenistefanspasov_1024


Две от трите номинации в другата важна категория – „Водеща мъжка роля”, също са за актьори на Народния театър – Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния спектакъл по Албер Камю на Диана Добрева и Юлиан Вергов за ролята на адвоката Сергей Василиевич Басов в „Neoдачници”.

ntkaliguladdobreva4082_1024

Отново две от три номинации отиват при Народния театър и в категорията „Най-добро представление” – „Neoдачници” на Иван Пантелеев и „Танцът Делхи” на Галин Стоев.

12neodachnitsirejivanpanteleevfotorosinapencheva0415_1024

 

delhi_guergana_damianova_80_hd_1024_01

Ана Пападопулу е номинирана за „Поддържаща женска роля” за Бърди в „Лисичета”. Великолепните сценография и костюми на Свила Величкова за същия спектакъл са удостоени с номинации в категориите „Сценография” и „Костюмография”. А Нина Пашова има номинация за костюмите на „Калигула” и „Три високи жени”.

 

Статуетките ще бъдат връчени за 28-ми път на церемония на 24-ти май в Театър „Българска армия”. Актьорът Васил Михайлов ще бъде удостоен с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2018”.

 

ЗА НАГРАДИТЕ „АСКЕЕР”

Наградите „Аскеер”, инициирани от Фондация „Аскеер”, ще бъдат връчени за 28-ми път на церемония на 24-ти май в Театър „Българска армия”. До този момент стотици са номинираните за престижното отличие, 205 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов – Чапа.

10-те спектаклови категории на „Аскеер 2018” включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г.

За 10-те спектаклови категории съставът на журито е следният (по азбучен ред): Ангелина Славова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д.н. Виолета Дечева, Жорета Николова, Илка Зафирова, Милен Миланов, Невена Калудова, Розалия Радичкова, Свежен Младенов и Станка Калчева.

От редакторите

Снимки: Гергана Дамянова, Божидар Марков, Павел Червенков

Последвай ни във Viber.

Разнообразие от кюфтенца и вкусотийки на скара, поднесени в разчупена атмосфера