Да дойдеш да живееш в София струва 3000 лв.

icon
Sofialive.bg

Мечтаният живот в столицата въобще не е толкова бляскав, колкото повечето хора очакват. Висока заплата, хубава инфраструктура, весел живот и много забавления, които всеки очаква, идвайви в един от най-добрите градове за живеене в България си има своя цена. Тя се оказа 3000 лв.

Все повече двойки решават да напуснат провинцията, буквално емигрирайки към София. Те търсят по-добра, и по-високо платена работа. С какво обаче ще се сблъскат, когато прекрачат заветната табела?!

Минимум 500 лв. е цената на едностаен апартамент в момента. Най-крайните квартали като Надежда и Обеля могат да предложат и суми от около 450 лв., но такива апартаменти са рядкост, и се взимат на минутата. Така че, за двойка, едностаен апартамент за 500 лв. е най-адекватното предложение, което те могат да намерят.

За да влязат в заветния апартамент обаче, те трябва да броят на агенция и собственик сумата от 1250 лв. И пак подчертаваме, това е минимума. В цената са включени два наема (наем + депозит), както и 50 % от сумата такса на агенцията. Ако харесаме по-голям апартамент, по-хубав квартал, или по-добро обзавеждане, цената може да стигне до над 2000 лв.

Първоначалната сума, за да влезеш в апартамента, обаче не е всичко.

Пренасянето на багаж от родното ви място, купуване на хиляди неща за новия апартамент, карти за градския транспорт, прокарване на интернет и телевизия, както и десетки други малки разходи превръщат живота в София в малка сделка за приблизително 3000 лв.

Наемането на апартамент обаче не опира само до плащането му. Все повече наемодатели в столицата искат да видят трудов договор на бъдещите си наематели, за да докажете, че работите. Някои дават апартаментите си абсолютно празни, за да не им чупите мебелите, други пък категорично не искат нищо да не се изнася от тези апартаменти, дори да е старо, овехтяло или видимо ненужно.


Влизайки в апартамента, може би след около половин час, ще чуете позвъняване от звънеца. Не, това не са дружелюбни съседи с кифлички, както е в американските филми. Това е домоуправителят на блока, или веселата касиерка, която ще разпита на дълго и широко колко хора ще живеят в апартамента, имате ли куче, както и ще ви информира за таксите, които трябва да плащате. Да, такси. В София те са десетки: за ток на стълбището, асансьор, чистачка, чип, а и какво ли още не. В най-добрият случай, двама души ще плащат около 10 лв. на месец за тези такси, в най-лошият около 35 лв. Според зависи от квартала и новостта на сградата.

Отдалечността от работното място също е голям фактор. Понякога, особено зимата, градския транспорт в столицата се оказва същинско мъчение. Ако нямате две коли, а и ако въобще нямате кола, понякога ще ви се наложи да взимате такси. Оптималният случай за такси е сумата от 5лв. в столицата, което е буквално от квартал до квартал. Максималният може да надхвърли 15 лв.

И докато все още много хора приемат София за рай, все повече „емигранти” се изнасят от големият град, или за да емигрират в чужбина, или за да се върнат по родните си места, където не плащат космополитни наеми.