Денят / Нещо ново

Обърни страницата

С Книги за смет отбелязваме Деня на земята

Денят на Земята може и да е чааак на 21 април, но за да се включиш в Книги за смет, трябва вече да си запретнал ръкави. Предизвикателството може на пръв поглед да звучи лесно, но всъщност крие своите препъникамъни и ще те научи на едно-две неща за правилното рециклиране.

Ето каква е работата - още в тази минута трябва да забравиш за хвърлянето на пластмаса в коша и вместо това прилежно да я отделяш настрана. Складирай я, докато успееш да натрупаш един килограм (поне). Крайният срок на мисията ти е 21 април. Точно тогава на площад Славейков между 10:00 и 14:00 ще те очакват екипи на организаторите от Credo Bonum, готови съвестно да измерят твоя пластмасов отпадък и да наградят всеки, минал килограмовата бариера, с талон. С него в ръка бегом към книжарница Orange. А там те чака чудна книга в книжен или електронен вариант.

Но, ето ти и тънката част - събирането на определеното количество синтетични и полусинтетични полимери се оказва не съвсем елементарно. На практика остатъчните опаковки са доста лекички. Така малката бутилка от минерална вода е само 13 г, кофичка от кисело мляко е 9 г, а кутия от сладолед (от големите) - някакви 50 г. Всичко е прилежно проверено, не се съмнявай.

Добрата (но и лошата) новина е, че пластмасата е навсякъде около нас и всяко домакинство се сблъсква с нея редовно, дори и да се опитва да минимизира употребата й. Така че трупай смело кофички, бутилки, козметични шишенца, найлонки, чашки и чинийки - общо взето, всичко безопасно за този вид рециклиране. Забрави за туби от масло, антифриз, блистери от лекарства. Но най-добре погледни тук и се осведоми какви криптирани послания носят знаците по съдинките, за да си редовен и да не те връщат на 21-и.

А ако ти се струва твърде трудно да се справиш сам, ето ти идея: кооперирай се с някой приятел, колега или съсед, наблегнете на киселото мляко, а времето е идеално и за бира и за сладолед... И ето как, от глътка на глътка, килограмът ще е готов. А после заедно (или поотделно) потънете между страниците на заслужената и „изстрадана" награда.

Книги за смет е на 21 април от 10:00 до 14:00 на площад Славейков.
Максималният брой талони, който може да получиш, са два.
Изборът на книга в
Orange е от предварително селектирани
30 заглавия

Текст Нели А. Калчева

 • Френска връзка
  7 октомври (сряда) 2015

  Френска връзка

  Задава се второто издание на Френски дни в София

 • Брайън Мей в София
  7 октомври (сряда) 2015

  Брайън Мей в София

  Легендарният китарист на Queen ще свири на 16 март в НДК заедно с певицата Кери Елис

 • Йонас Талин пристига в София
  7 октомври (сряда) 2015

  Йонас Талин пристига в София

  Изпълнителният директор на Absolut Elyx ще се срещне с родни представители на бранша

 • Истината още е някъде там
  30 септември (сряда) 2015

  Истината още е някъде там

  Досиетата-Х обратно на екран - виж първи трейлър

 • Два кинта
  29 септември (вторник) 2015

  Два кинта

  Ще имаме нова монета

 • Помощ за Рожен
  28 септември (понеделник) 2015

  Помощ за Рожен

  Астрономите набират средства за спасение на обсерваторията

реклама
реклама

Цифром и словом

45

долара е сумата, която получил Харви Бол за усмихнатото кръгло лице на жълт фон. Той изпълнява вътрешнофирмена поръчка за повишаване морала на служителите през 1963. Никога не е търсил допълнителни отчисления за масовото ползване на смайлито в следващите десетилетия.

виж всички

ПОДаРЪКА

Унисекс спортен ботуш VOIN – IDOL W
Унисекс спортен ботуш VOIN – IDOL W

Цена: 250

от Fashion-Halls, достъпен на уеб адрес: http://fashion-halls.com/voin-idol-w/

виж всички
реклама

Най-четени