За бирата и хората

icon
Sofialive.bg

Изкуството да майсториш бира у дома набира все повече привърженици у нас. Самите ние сме опитвали собственото пиво на не един отдаден авер и да ви кажем, доста често бие масовата продукция по магазините. Асоциацията на домашните пивовари в България пък за втора година ще даде възможност на домашните пивовари да представят своята гордост пред публика и жури тази събота, в бирария Халбите на ул. Черковна 41.

home_1024

Българската традиция повелява широкоразпространеното производство на ракия и вино по селата. Но пък в последните години много хора се обърнаха към различната бира, пренебрегвайки лагера за ширпотреба. Все по-лесно е да си намериш хубаво белгийско, немско или британско пиво у нас, станаха популярни и баровете с предимно бирена насоченост и разнообразие. И немалко хора започнаха да четат напътствия за производство на пиво в домашни условия, а комплектите за варенето на бира вкъщи са изключително достъпни в много онлайн магазини. Резултатите на много от тях са похвални. Така че, ако искаш да се запознаеш с майстори на така уважаваното от нас биропроизводство, заповядай тази събота, 26 юли в Халбите на Черковна след 9:00 сутринта, за да станеш свидетел на Втория конкурс (този път международен, със заявени гости от Чехия, Полша, Словакия) за домашна бира.

homemadebeer_590

Ако искаш пък да се запишеш за участие с бирата, която сам си сварил, можеш да изтеглиш формуляр от тук. Условията накратко са следните: участваш в някоя от категориите Вайцен (Вайс) бира, Американски IPA, Специален (Премиум) Битер, Сладък Стаут или Отворена категория (за всеки друг тип бира). Всеки записал се участва само с една мостра за раздел, а таксата за участие е 8 лева (безплатно ако си член на Асоциацията на домашните пивовари в България). Задължително е мострите да не са с отпечатано на капачката, етикета или бутилката лого или идентификационен знак.

comp2_720

Събитието е адски интересно и привлекателно, като със сигурност ще има какво да научиш от различните майстори и специалисти. А като бонус ще ти подшушнем, че каквото остане след оценяването, ще бъде предоставено за дегустация на публиката. Наздраве и успех!


Текст Ивайло Александров