Денят / Пука ли ти, че...

...водата си има собствен ден

От 1993, съгласно резолюция на ООН, 22 март се чества всяка година като Световен ден на водата. Целта е да се обърне внимание на обществото към проблема с достъпа до питейна вода на огромен брой хора по света. Двата ключови фактора, които се разглеждат, са качеството на водата и цената и достъпа до качествена вода и нейното опазване.

water life image

Водата е живот и това изобщо не е с преносно значение. Тялото на възрастен човек е съставено от 60% вода или около 40 литра. Човек, който е в комфортна среда и не е изложен на екстремни условия, може да оцелее без вода 4 или 5 дни, ако е в добра физическа кондиция. За да бъде здрав и жизнен, човек е добре да приема поне 1,5 - 2 литра вода дневно. Всъщност, водата е съставна част от телата на почти всички живи организми на Земята. Отделно от това, тя заема цели 71% от площта на планетата ни в трите си агрегатни състояния. А водоемите по света са жилище и среда на живот за хиляди биологични видове. А съвсем отделно, водата е ключов фактор за световната икономика. Производството, селското стопанство, транспорта и превоза - без вода биха били немислими.

чаша вода image

През 2017 акцентът на Световния ден на водата е под мотото "Защо хабим водата", а посланието е към намаляване на образуваното количество отпадъчни води и възможността за оползотворяването им. Така че, сипи си чаша вода и помисли за количеството вода, което изхвърляме всеки ден в канала, докато се къпем, мием и перем , както и за факта, че много хора по света нямат възможност като теб да изпият една чаша чиста вода.

реклама
реклама

Най-четени