Седмичен афиш / Книги

Приказка за вълшебната флейта

Преведена на езика на малките читатели със забележително майсторство и лекота

В дълбоките си пластове Вълшебната флейта на Моцарт и Шиканедер може да е просвещенска политическа алегория, но в същото време е и увлекателна приказка, написана сякаш за деца. Затова нищо чудно, че либретото често е адаптирано в различни форми, подходящи за младата публика. А вече имаме и българска версия, която без колебание ще нарека превъзходна. Не само заради очевидното - луксозно, красиво издание с отлични илюстрации, с приложен диск, на който има избрани арии от операта и драматизация. А и защото Юлия Спиридонова е работила майсторски с текста, безпроблемно е съчетала приповдигнатата, но и иронична мерена реч от XVIII век с живия, ясен език, необходим в разказването за малки читатели.

За тази лекота й помага решението да сложи сюжетна рамка: две деца от съвременността, които с помощта на дядо си откриват приказния сюжет на Вълшебната флейта и вълшебната сила на голямото изкуство. Рамка, напълно пасваща на духа на оригинала: към личностното израстване и помъдряването на Тамино и Папагено (всекиму според мярката) българската адаптация добавя и паралелния сюжет за двамата близнаци Ники и Филип.

prikazka_za_vylshebnata_fleita_600

Авторът! Авторът!
Авторството на това забележително издание е поделено между много хора. Оригиналното либрето е на Емануел Шиканедер - енергичен театрал, който изпълнява и ролята на Папагено в премиерното представление през 1791-ва (когато Моцарт сам дирижира оркестъра, две седмици преди смъртта си). Текстът е преведен на български от именития Борис Парашкевов и по този превод Юлия Спиридонова прави своята адаптация. Илюстрациите са на Пенко Гелев, музиката се изпълнява от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков и млади оперни певци, а в драматизацията участват цяло съзвездие актьори.

Нещо подобно
Ако гледаме самото издание, определено се натрапва паралелът с разкошната Алиса от 2010-а с илюстрациите на Ясен Гюзелев. И може само да се радваме, че излизат такива книги, защото в детското възприятие приказката не е само думи. Но ако все пак си говорим за текста, съвременната рамка на вълшебната история е похват с достойна традиция, добре познат от Хрониките на Нарния или пък от Приказка без край.

Приказка за вълшебната флейта е в близката книжарница, струва 40 лв., издават Ентусиаст и Културни перспективи. Преводът от немски е на Борис Парашкевов,
адаптацията - на Юлия Спиридонова.

А тук може да разгледаш и прослушаш избрани откъси

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

 

реклама
реклама

Градски тип

Надежда Георгиева

Държи под леглото си стари бои, не си позволява да бездейства и все си повтаря, че всичко ще бъде наред

 

ФИЛМИТЕ
Последно гледах Урок, много ми хареса.
Харесвам режисьори като Милош Форман, Роберто Бенини, Ингмар Бергман, братята Коен, Уди Алън, Роман Полански, Педро Алмодовар.
Няма по-глупав филм от американска комедия по избор.
Много се смях на О, братко, къде си.
Планирам да видя Големи очи на Тим Бъртън.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам най-разнообразна музика
Никога няма да ми омръзнат Hot Chip, Air, The Bees, Club Des Belugas, Devendra Banhart, Erlend Oye, Hindi Zahra, Matthew Herbert, Jamie Woon, Kid Loco, Kings of Conveniece, PJ Harvey, Royksopp, The Whitest Boy Alive.
Любимата ми група и изпълнител се променят твърде много, на периоди съм. Всеки от горните е бил мой фаворит в даден момент.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Molly Nilsson, но не преди този на Air.
В София искам да дойде Devendra Banhart.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Въведение в психоанализата на Фройд
Сега чета Патрик Деларош за пореден път и дочитам Жаклин Харпман - Бог и аз. Предстои да бъде издадена скоро.
Много ми говорят за Жак Лакан.
Най-добре пише Фройд, Сарт, Кафка, Едгар Алън По.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото ми помага да преживея и видя неща, които не винаги могат да ми се случат. Вдъхновявам се от сценографията, думите, костюмите. Уви, последните години не се случва, намирам си извинения покрай малката.
Пиесата, която най-много ме впечатли, е Лили Хендел на Иво Димчев (май не е пиеса, а представление).

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересна ми е съвременната илюстрация, фотография, изобщо всичко що е изкуство. Сякаш напоследък наблягам на илюстраторите, имена като Julia Pott, Friends With You, Bakea, Jeremyville.
Последната изложба, на която бях, е на близка приятелка в The Fridge.
Любимият ми художник е различен всеки ден.

виж повече
реклама

Най-четени