Киномания 2013

icon
Sofialive.bg

Пищна до пресищане

С демократична програма, в която рядко ще се натъкнеш на неразбираеми арт изцепки, най-старият софийски филмов фестивал е окупирал от-до ноемврийския афиш. Въпреки че винаги е клонял по-скоро към масовия, отколкото към елитарния вкус, пак ще има и пресни-пресни филми с фестивални награди. Листата оглавява страстна любовна история между две мацки в Синият е най-топлият цвят на тунизиеца Абделатиф Кешиш, който грабна последната Златна палма. Филмът е част от секцията Фестивал на френското кино, в която освен дежурните леко воднисти, но пък жизнерадостни комедии, ще видим сюрреалистичната екранизация по Борис Виан Пяната на дните (първата снимка най-горе) на Мишел Гондри, както и апологията на развода Миналото на Асгар Фархади.

siniat_e_nai_topliat_cviat_800.
Синият е най-топлият цвят

В програмата Фестивал на фестивалите почти няма празно: тук са дългоочакваният вампирски филм на Джим Джармуш Само любовниците остават живи с елегантно посинялата Тилда Суинтън; саркастично-драматичният Син жасмин на Уди Алън с Кейт Бланшет като изпаднала в немилост снобарка от нюйоркския хайлайф; визуално виртуозният Великият майстор на Уон Каруай за съперничеството в китайските бойни изкуства; човешки покъртителният Филомена на Стивън Фриърс с Джуди Денч, която след дълги години открива насила отнетия й син; Петата власт на Бил Кондън за кухнята на Уикилийкс.

От секцията Екранизации горещо ти препоръчваме Какво знаеше Мейзи (третата снимка най-горе) - съвременна адаптация по едноименния роман на Хенри Джеймс за развода на двама вятърничави родители през погледа на 6-годишната им дъщеря, както и прелестната бабешка комедия Квартет (дебют на Дъстин Хофман по пиесата на Роналд Харууд) за едни пенсионирани оперни певици в старчески дом.

samo_liubovnicite_ostavat_jivi_800.
Само любовниците остават живи

В Живот като на кино ще видим биографични филми за Лех Валенса, принцеса Даяна, Марина Цветаева, Рудолф Нуреев и Федерико Фелини. Гвоздеите са Зад свещника на Стивън Содърбърг за влюбения в кича американски пианист Либерачи и една от тайните му гей афери и Линда Лавлейс: Дълбокото гърло за печалната съдба на актрисата от един от най-касовите порно филми на всички времена.


Непретенциозни и разтоварващи са трите кулинарни филма - френският Изискана кухня за личната готвачка на Франсоа Митеран; испанският Меню за дегустация (втората снимка най-горе), който събира възрастна двойка, ексцентрична вдовица, загадъчен самотник и двама японски бизнесмени в изискан ресторант на каталунското крайбрежие; и романтичната шведска комедия Любов и лимони за влюбена в занаята си млада кулинарка.

lovelace_960_01
Линда Лавлейс: Дълбокото гърло

Ще има и шест детски заглавия, на които да заведеш малкото си чудовище, а и ти да се повдетиниш с него. Ако пък си заклет киноман, за нищо на света не пропускай кратката панорама в чест на 70-ия юбилей на Робърт Де Ниро, както и два документални филма: Лив и Ингмар на Дхерадж Аколкар, ясно е за кого, и Индия завинаги на Рангел Вълчанов, който е много труден за намиране, та сега ти е паднало. Можеш да подгрееш с ретроспективата в негова памет, която тече в момента в Одеон наравно с тази на Фелини (също част от Киномания), за да разбереш какво е общото между двамата и че ако има световен режисьор в скромната ни кино история, то това е Рангел Вълчанов.

Киномания е официално от 14-ти до 28 ноември в Зала 1 и Зала 3 на НДК,
Люмиер, Дом на киното, Одеон и Euro
Cinema, а пълната програма на фестивала е тук

Текст Мариана Христова

Обича модата от 20-те години, харесва руските княгини и си събира разнородни приятели