Замбезия

icon
Sofialive.bg

Замбезия няма амбициите, нито пък бюджета на анимационните суперпродукции, идващи от Дисни и Пиксар. Филмът за птичата колония на река Замбези плава под южноафрикански флаг и в него са замесени създателите на прожектирания у нас Епоха на животните - също със сходни скромни очаквания и екотематика, каквато тук липсва.

Често се случва обаче тези "семпли" истории да допаднат с простодушието си на най-невръстната публика - която именно е и тяхната цел. В случая със Замбезия е добре хлапетата да са любители на животните и в частност птиците, тъй като пернатото царство е център на внимание в лентата на Уейн Торнли. Недостатък (според нас) е 3D-то, което напоследък плесват на щяло и нещяло - филмът нямаше да загуби нищо без него, но със сигурност щеше да е по-лек за гледане от най-малките.

Сюжетът накратко: младият и любопитен сокол Кай живее в изолация заедно с баща си; майката е починала при неясни обстоятелства. Кай обаче мечтае за приятели - и за приказния град Замбезия, където отива против волята на татко си. Това се оказва решаващо за бъдещето на птичия рай - гущерът Будзо е решен да излапа колкото се може повече яйца, а в коварния си план впряга необичаните от никого марабута. Покрай всичко останало неопитният сокол научава истината за семейството си, а ние - броя на сценаристите, потили се над този простичък сюжет - цели 10 (!) парчета.

Филмът, естествено, е озвучен на български. Така обаче губим гласовете на Абигейл Бреслин, Самюъл Джаксън и Джеф Голдблум, но пък печелим публиката под седем.

с една дума
МАРАБУ. Освен птица от семейството на щъркелите Марабу е още швейцарска марка шоколад, бобово растение, което в Китай наричат фенерово, а в Африка - коледно дърво, както и прозвище на хората от смесена раса в Хаити.

{{trailer}}

Текст Анита Димитрова