Седмичен афиш / Кино

Съюзени

Пит и Котияр - неразделни в историческа драма за Втората световна война

САЩ / Великобритания; 2016;
Режисьор: Робърт Земекис; с Брат Пит, Марион Котияр, Джаред Харис

След като седмици наред медиите се занимаваха с това дали Марион Котияр е третият човек в разпадащия се брак на Брад Пит и Анджелина Джоли и дори се наложи бременната Марион да се обяснява през социалните мрежи, че чака второ дете от любовта на живота си - актьора Гийом Кане, дойде време да си кажем няколко смислени приказки относно филма Съюзени, чиято предпремиера излиза днес по кината у нас, а официалната премиера е утре.allied image

Ясно е, че в него е заложено на оскародържачи, като започнем от режисьора Робърт Земекис и минем през двамата главни актьори. Личи си от километри идеята, с която е направен филмът, а именно да се хареса на всички. Затова е събран и силният тандем - Пит/Котияр, както и на историческия период - Втора световна война и съответно на историята - любов между двойка шпиони. Но по-значимото във филма е надвисналият през цялото време като остър бръснач въпрос - е или не е Мариан Босежур шпионин под прикритие за германците…

Земекис е забъркал следния коктейл, за да въздейства максимално на всички сетива - динамичен екшън в началото, доста убедителни секс сцени, любовна и историческа драма в едно. Има и доста заемки от класиката Казабланка. Като почнем от първото показано място - град Казабланка през 1942 и фаталната среща между Макс Ватан и Мариан Босежур. Успешната мисия, моменталното влюбване и сватбата, която се осъществява на цената на много усилия и търпение.allied image

След това желанието за улегнал живот в Лондон, въпреки специфичната служба на Ватан. Раждането на дъщеря им в раздраната от адски бомбардировки нощ. Ето тук идва изключителната роля на каста в този филм. За да не изглежда всичко бутафорно и все едно сме го гледали вече. Марион е блестяща както винаги, а епохата й отива.

Брад също успява да влезе в кожата и душата на киселия и недоверчив квебекчанин, който работи за френската съпротива и да, говори на френски.

Това, което прави филмът силен сюжетно, е всъщност идеята за въможната любов по време на война с всички условности и предвкусен злочест финал. Моралните въпроси, които изникват и естественото съпоставяне със самите нас и дали бихме простили такова предателство, такава лъжа в името на любовта. Или пък това е изпитание на самата любов…

Струва си да изживеете тези питания, без други очаквания…allied image

с една дума

ПРОФЕСИОНАЛНО. Блестящ екип, който изработва филм за достигне до максимален брой хора.

Ето трейлър на филма

Текст Белослава Димитрова

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени