Седмичен афиш / Кино

Красавицата и Звяра

Римейк, без който (не) можехме

САЩ, 129`, 2017;
Режисьор: Бил Кондън; с Ема Уотсън, Люк Евънс, Дан Стивънс, Юън Макгрегър, Кевин Клайн, Джош Гад

През 1991 Walt Disney Pictures гордо се окичват с първата анимационна номинация за Оскар за най-добър филм с Красавацита и Звяра. Рисуваната музикална приказка е толкова успешна, че става и първата анимационна продукция на Дисни, която излиза на театралния подиум, а до края на ХХ век следват и няколко директни видео и тв-разширения и допълнения на историята.

красавицата и звяра image

Е, за големите киностудиа римейковете, рибуутите и други такива хубави български думи никога не са били чужди, особено става ли въпрос за сигурни касови хитове. Така, повече от четвърт век след анимационния филм, Бел, Звярът и другите герои свалиха рисуваните си дрехи и се облякоха в лица от плът, кръв и CGI. Нещо, колкото очаквано, толкова и ненужно и все пак изпълнено отлично.

Кастът е чудесен. На първо място няма как да не отбележим великолепната Ема Уотсън, която грее в образа на Бел - момиче от малко градче (или селце, така не става ясно), което е твърде напредничаво за времето и обществото си и е гледано накриво от съгражданите (съселяните?) си със своята замечтаност и любов към книгите. Ема явно е родена да вдъхва живот на приказни героини и след ролята си на Хърмаяни във филмите за Хари Потър, сега лесно влиза в златната рокля на красивата Бел.

В ролята на Звяра и принца гледаме Дан Стивънс, когото знаем от сериала Downtown Abbey и няколко продукции, които пък не знаем. Всъщност, компютърно генерираният образ на Звяра върху него е доста готин. А финалната реплика на Бел "Какво ще кажеш да си пуснеш брада?", когато му падат козината и рогата, май казва всичко за него.

Люк Еванс е страхотен в ролята на Гастон. Отива му да е самовлюбено конте, като ренесансов батка - горе-долу с толкова акъл и сходно поведение, но с много по-стилно облекло.

красавицата и звяра image

Ветеранът Кевин Клайн влиза в образа на Морис - бащата на Бел и изобретател, взиман от останалите жители на градчето (да, де) за леко чалнат.

Джош Гад играе ЛеФу - вечният спътник на Гастон, негов верен приятел и застъпник. Може би един от най-ярките образи в цялата плеяда второстепенни герои във филма. И, в духа на задължителната днес политическа коректност - с леко загатната хомосексуалност. Което пък отлично се вписва в обществения имидж на Ема Уотсън, която е изявен активист за равноправие, категоричен феминист и филантроп.

Цялата оживяла посуда от замъка на звяра великолепно допълва историята и водещите герои, а сред актьорите, които дават гласовете си за анимираните образи, са Юън МакГрегър, Йън МакКелън и Ема Томпсън.

красавицата и звяра image

Музиката се придържа доста плътно към оригинала от 1991. И няма как да е иначе - не можеш да надскочиш носител на Оскар за музика, когато снимаш наново същия филм. Затова и от студиото се обръщат отново към Алан Менкен, като използват солидна част от старите песни, няколко отпаднали такива и презаписват водещата тема. Селин Дион също се завръща в новия саундтрак с песента "How Does a Moment Last Forever".

Накратко - Красавицата и Звяра през 2017 не е нищо ново под слънцето. Но не е и точно претоплено старо. Вземайки предвид силния каст, красивите ефекти, стилните костюми (ако си падаш по costume drama филми, задължително го гледай) и хубавата история, оживялата приказка ще се хареса на почитателите на мюзикълите на Дисни. А дали става за публиката към която е насочена - малки и по-големи момиченца? Със сигурност. И немалко от сцените и героите ще накарат и момченцата да излязат доволни след края на прожекцията.

красавицата и звяра image

с една дума
СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС. Добре де, една фраза. Красавицата и Звяра е точно това. Плюс Ема Уотсън, Люк Еванс и Джош Гад като най-големите козове. Оттам насетне ти решаваш гледа ли ти се игрална бивша анимация с много песнички.

Текст Ивайло Александров

Ето трейлър на филма

реклама

Градски тип

Васил Читанов

Най-хубавото е да се изправиш пред публика, която не познаваш


ФИЛМИТЕ
Последно гледах
 доста неща, не помня точно, но Helldriver е един от най-великите филми, на които съм попадал! Tokyo Gore Police, Cold Fish и Visitor Q също са жестоки.
Най-големият актьор за мен е
Владо Пенев! Страхотна лигня и аристократизъм в едно, най-добрият е!
Харесвам режисьори като
 Joon-ho Bong, Sion Sono,Takashi Miike.
Няма по-глупав филм от
... абе, сложи 95% от Холивудските филми, които ни заливат и ни казват как трябва да се живее.
Много се смях на
 едно меме в 9gag.Планирам да видя Япония. Държавата, де (смее се).

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
 експериментална електронна музика или инди групи.
Никога няма да ми омръзнат
Aphex Twin, Julian Casablancas, Grimes, Radiohead (въпреки,че ги отказах преди години) или 16-битова музика от видеоигри.
Любимата ми група/ изпълнител/ композитор в момента са Julian Casablancas и Grimes.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Plaid.
В София искам да дойдат
 Aphex Twin.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото
 има нещо в него (смее се).
Пиесата, която най-много ме впечатли, е
 Психоза 4:48 на Деси Шпатова, с Иво Димчев и Снежина Петрова. Едно от най-великите неща, които съм гледал е, а и съм голям фен на Иво Димчев. Постановката е по текст на Сара Кейн, който е с много разпилян сюжет, много е несвързан, но показва хипотетично какво ти минава в съзнанието непосредствено преди да се самоубиеш. Беше нещо средно между пърформънс и театрално представление.
Друго представление
, което съм гледал много пъти, е Арт с Владо Пенев, Иван Петрушинов и Атанас Атанасов в МГТ “Зад канала“. Истинско удоволствие е да гледаш тези хора.
Обичам текстовете за театър на
Пинтер, но наистина не знам дали е доказуем на сцена. Чехов също, разбира се.
Последно гледах
 Фест на Иво Димчев на видео.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Венета Паунова

виж повече
реклама

Най-четени