Седмичен афиш / Кино

Пришълецът: Завет

Достоен за завета на поредицата

Пришълецът: Завет / Alien: Covenant
САЩ, 122`, 2017;
Режисьор: Ридли Скот; с Майкъл Фасбендер, Катрин Уотърстън, Дани Макбрайд, Били Кръдъп, Тес Хобрич

Когато първият ти хорър филм е вечна класика като Пришълците (или Пришълецът 2, както го знаехме тук), а няколко години след него налазиш и видеокасетата с първия Пришълец, трудно е да не си критичен към продължения на филмите 30-40 години по-късно. Затова и Прометей го преглътнах трудно. Затова и мислено аплодирах Ридли Скот за разкошното продължение на филма от 2012 с Пришълецът: Завет.

alien covenant image

Филмът започва със събуждане. Събуждане и постепенно осъзнаване. Киборгът Дейвид (страхотният Майкъл Фасбендър) отваря очи за пръв път и провежда екзистенциялен диалог със създателя си. Ридли Скот отново подхваща темата за произхода на човечество, застъпена в кекавия Прометей. Очевидно това е линията, която поредицата ще следва, докато срещне сегашната серия филми с действието на оригинала от 1979.

Отсъствието на Сигърни Уийвър, която е емблематичен образ за сай-фай хорър сагата, не можа да се покрие с неубедителното свръххуманно присъствие на Нууми Рапас (не беше нейна вината) преди пет години. Тук обаче имаме друго лице, което очевидно ще стане емблема на поредицата Пришълецът и това е Майкъл Фасбендър. След епизодичната му роля в Прометей, сега роденият в Германия ирландски актьор буквално избутва на раменете си тежестта, натрупана с култовия статус на филмите за 40 години. И се справя брилянтно в двойния образ на андроидите Дейвид (наследил екзистенциалните търсения на създателя си, сам жадуващ креативност) и подобрената му версия Уолтър (верен на мисията и екипа). Силно се включва и Катерин Уотърсън, която отлично влиза в ролята на борбената Даниелс и елегантно влиза в завещаните й от Сигърни Уийвър обувки.

alien covenant image

През 2104 екипажът на колониалния кораб Завет е изваден от криогенните си камери принудително поради космическа катастрофа, която поизважда кораба от строй. Завет е на мисия да колонизира отдалечената планета Орегай-6 и на борда му присъстват няколко хиляди спящи колонизатори и още доста хиляди замразени човешки ембриона. След аварията, екипажът попада на бродещ радиосигнал в открития космос и открива, че е изпратен от съвсем близка планета, очевидно притежаваща не по-лоши условия за живот. Една совалка с част от екипажа се откъсва и каца, за да изследва непознатия свят, корабът чака в орбита, а долу... Е, идват пришълците и касапницата започва.

За разлика от Прометей, този път Ридли Скот изобщо не се свени да разчленява героите си и да ги праща в мъчително-кървави страдания, преди да родят поредното дребно отроче от въображението на Гигер (R.I.P.) или да се превърнат в хранителна кървава каша за порасналите екземпляри или любимите ни face-hugger-и. Напрежението, уви, отсъства, като не е лесно да предвидиш следващото клане, а и липсва тягосното усещане от първите два филма. Предвидим и дразнещо наивен също е и финалният туист в сюжета, но няма да ти разваляме съмнителното удоволствие да си го видиш сам на кино. А и си даваме сметка, че ако гледахме Пришълецът: Завет в онази възраст между 10 и 20 години, когато тепърва откривахме космически-тъмното очарование сай-фай хорърите и не носехме наследството на изгледаните вече велики представители на жанра, вероятно щяхме да аплодираме много по-силно филма. Важното е, че Пришълецът: Завет опердашва слабака Прометей и го наказва да изтрие сътвореното ако, като на негово място нарисува достоен за името си филм.

alien covenant image

с една дума
ЗАВЕТ. Във Ветхия завет на Библията, първите пет книги - Битие, Изход, Левит, Числа, Второзаконие, са универсалните закони, валидни за цялото човечество. Божият завет, който хората трябва да следват и спазват. Пришълецът: Завет пък следва отлично завещаното от оригиналния филм.

Ето трейлър на филма

Текст Ивайло Александров

реклама

Градски тип

Васил Читанов

Най-хубавото е да се изправиш пред публика, която не познаваш


ФИЛМИТЕ
Последно гледах
 доста неща, не помня точно, но Helldriver е един от най-великите филми, на които съм попадал! Tokyo Gore Police, Cold Fish и Visitor Q също са жестоки.
Най-големият актьор за мен е
Владо Пенев! Страхотна лигня и аристократизъм в едно, най-добрият е!
Харесвам режисьори като
 Joon-ho Bong, Sion Sono,Takashi Miike.
Няма по-глупав филм от
... абе, сложи 95% от Холивудските филми, които ни заливат и ни казват как трябва да се живее.
Много се смях на
 едно меме в 9gag.Планирам да видя Япония. Държавата, де (смее се).

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
 експериментална електронна музика или инди групи.
Никога няма да ми омръзнат
Aphex Twin, Julian Casablancas, Grimes, Radiohead (въпреки,че ги отказах преди години) или 16-битова музика от видеоигри.
Любимата ми група/ изпълнител/ композитор в момента са Julian Casablancas и Grimes.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Plaid.
В София искам да дойдат
 Aphex Twin.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото
 има нещо в него (смее се).
Пиесата, която най-много ме впечатли, е
 Психоза 4:48 на Деси Шпатова, с Иво Димчев и Снежина Петрова. Едно от най-великите неща, които съм гледал е, а и съм голям фен на Иво Димчев. Постановката е по текст на Сара Кейн, който е с много разпилян сюжет, много е несвързан, но показва хипотетично какво ти минава в съзнанието непосредствено преди да се самоубиеш. Беше нещо средно между пърформънс и театрално представление.
Друго представление
, което съм гледал много пъти, е Арт с Владо Пенев, Иван Петрушинов и Атанас Атанасов в МГТ “Зад канала“. Истинско удоволствие е да гледаш тези хора.
Обичам текстовете за театър на
Пинтер, но наистина не знам дали е доказуем на сцена. Чехов също, разбира се.
Последно гледах
 Фест на Иво Димчев на видео.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Венета Паунова

виж повече
реклама

Най-четени