Американска нощ

icon
Sofialive.bg

Американска нощ е филм за правенето на филми - в случая самият Трюфо играе френски режисьор, който съвсем е изкукал покрай поредната си продукция. Лентата е бясна семейна мелодрама и скоро всички трагедии и тръшкания в нея се преместват извън снимачната площадка. Една от актрисите (Валентина Кортезе) е нонстоп на градус и идея си няма за репликите, главният актьор (Жан-Пиер Лео) е зарязан от гаджето си заради каскадьор, а застаряващата звезда (Жан-Пиер Омон) загива при автомобилна катастрофа. През цялото това време режисьорът се опитва да държи нещата под контрол - с невероятни усилия, но и с дълбокото съмнение, че на цялата работа някога ще й се види края.

Освен че взе Оскар през 1973-та, Американска нощ прибра и три награди БАФТА през следващата година - за филм, режисура и поддържаща на Валентина Кортезе. На екрана за малко се мярка и писателят Греъм Грийн, който е толкова голям фен на Трюфо, че сам се натиска за ролята. А още по любопитното е, че французинът научава кой е той всъщност цели седмици след това.

с една дума
ТРАГЕДИЯ. Може би най-голямата по време на снимки се случва през 1982-ра с филма Зоната на здрача. Тогава актьорът Вик Мороу и децата Мика Дин Ле и Рене Шин-Ин Чен загиват на място, след като хеликоптер се забива право в средата на сета.

На пръв поглед е просто уютно - мястото е хем стратегическо, хем закътано, но на втори се оказа, че сърцето му тупти лудешки