Диктаторът

icon
Sofialive.bg

Никой не очаква от Саша Барон Коен кой знае какви философски прозрения - той си постла доста добре и сега може спокойно да си полегне без капка притеснения. Али Джи, Борат и Бруно вече са пенсионери, но шумът, който вдигнаха около себе си, продължава да звучи наоколо, а най-вероятно в какофонията скоро ще се включи и най-новият му персонаж - генерал Аладийн.

Аладийн е класически диктатор от Близкия Изток, и по-точно от измислената държава Уадия, който иска ядрена ракета и държи тя да е с остър връх (понеже с тъп няма да е страшна). ООН естествено приканва генерала да си седне на задника, а той от своя страна приканва ООН да се ходи и да се, хм, такова. После Аладийн попада в Щатите, където става жертва на заговор и е сменен с двойник пионка - той пък тръби за демокрация, докато зад кулисите китайски, руски и американски магнати си разпределят уадийски петрол. Приключенията на сваления диктатор в Америка са ужасни - Коен отново цепи табута, разбива митове и се заиграва с демони на воля. Накрая леко се влюбва в една Зое (Ана Фарис в прилична роля на феминистка, активистка и всякаква друга -истка), която преди това е нарекъл „космато джудже".

Ако си падаш по долни смешки, хора, които поставят всички около себе си в неудобно положение, расистки подмятания и тъпизми, Диктаторът е твоят филм. Екипът, на който дължим това произведение на изкуството, е добре познат - самият господин Коен е писал сценария и е продуцирал, а режисьор е Лари Чарлс (Борат, Бруно). Е, все пак участват и няколко истински актьори, между които особено добре стои сър Бен Кингсли.

с една дума
ДИКТАТОР. Един от най-смешните диктатори за всички времена си остава Иди Амин Дада – президент на Уганда през 70-те. Човекът сам се провъзгласил за „господар на всички зверове и риби на Земята и завоевател на Британската империя”, предложил брак на Елизабет II, както и да стане крал на Шотландия. Отговор така и не получил.

Текст Веселин Трандов

Кино