N.O.H.A.

icon
Sofialive.bg

Noise of Human Art (N.O.H.A.) се събират през 1995, когато началото е поставено от чеха Philip Noha и американецът MC Chevy. След време се намират с музикантите Thom Herian и Jatrabass, а последно и с вокалистката от Бруклин Kaia Brown, с която покоряват фестивалната европейска сцена и сърцата на хиляди меломани. В края на май, измежду датите от Европейското й турне, бандата ще кацне в София за клубен лайв в Sofia Live Club. Добре, че музикантите са избрали да ни посетят в събота, защото с тяхната енергия и луда комбинация от брейкбийт, етно бас, дъбстеп и дръменбейс денят след концерта трябва да бъде запазен за реанимация.

Какво лежи между Прага, Ню Йорк и Дюселдорф?
От тези места идват корените ни, само че с времето сме пуснали брънки и на други локации. Чехи в Германия, американци в Прага, нюйоркчани в Дюселдорф…

band_851

С каква енергия музиката ви зарежда публиката?
Нашата енергия се генерира от пътешествията по цял свят и срещите ни с различни култури. Стремим се да изведем тези влияния на сцената с такъв позитивен заряд, че публиката да се почувства едно с нас.

Последните ви два албума бяха издадени от NOHA Records. Как решихте да създадете собствен лейбъл?
Радваме се на много повече творческа свобода, когато издаваме музика с наш собствен лейбъл, а не по неудобните комерсиални канали.

Как срещнахте Кая?
С Кая се срещнахме, когато тя беше в Прага и снимаше реклама за Sony. Тя е изпълнител и автор на песни в Бруклин. Нещата й веднага ни хванаха вниманието. Когато решихме да направим някои промени в бандата през лятото на 2013, я потърсихме, за да я попитаме дали иска да се присъедни към N.O.H.A. Тя веднага откликна, така че явно звездите са били подредени правилно. (смее се)

kaia_brown2_800
Kaia Brown


А какъв чар откривате в балканските ритми, които вплитате в музиката си?
Обожаваме корените им, впити във фолклора. Това е музика, която е напълно свободна от радио и комерсиални влияния, а е 100% базирана на културата и народа. След филма Черна котка, бял котарак, тази музика стана важен елемент от световната сцена и в нейното развитие. Балканските влияния изплуваха на уърлд сцената, в електронната музика и на места, където никога не се бяха появявали. Това ни показа, че балканската музика има силата да докосва хората от цял свят, независимо от техните традиции.

Последният ви албум излезе през 2012. В момента работите ли по нови парчета и ако да, кога да очакваме следващия запис на N.O.H.A.?
Нямаме идея за точна дата, но сме в нашия си лейбъл, така че никой не ни пришпорва. Пишем и записваме песни в последните месеци и на живо ще чуете няколко нови парчета. Надяваме се, че ще издадем албум до края на 2015 или в началото на 2016, но когато и да излезе, ще бъде страхотен, разбира се!

Нямаме съмнение!
И търпение!

Билети по 20 лв. от Eventim. Вход 25 лв.

Текст Ивайло Александров / Фотография Marek Gerhard & 2foto.cz (снимките в текста)