Седмичен афиш / Театър

Посещението на старата дама

Или какво се случва, когато всички спазват правилата на играта

Режисьор: Бина Харалампиева; сценография и костюми: Петя Стойкова; музика: Асен Аврамов; с Анета Сотирова, Любомир Ковачев, Емил Котев, Иван Петрушинов, Веселин Мезеклиев, Албена Михова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Пенко Господинов, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Симеон Бончев, Александър Димов, Никола Мутафов и още

Сред неумолимостта
не изисквай неизпълнимото.

Спазвай правилата на играта.

Не съди осъдените.

Ти си един от тях.

Не се намесвай,

вече си намесен.

Няма нужда от коментар политическото стихотворение на Фридрих Дюренмат. Големият швейцарски драматург е автор на Посещението на старата дама, новата премиера на театър Зад канала. Написана през далечната 1955-а, точно днес кънти като плесник, залепен върху лицето на богатите, изродите и диктаторите. Както и на техния верен антураж от раболепни слуги, готови да продадат душата си за малко вересия. Трудно е да останеш безучастен, докато гледаш този спектакъл. Дори и да не искаш да спазваш „правилата на играта", дори и да си убеден, че си извън циничния социален експеримент, дори и да не си изцапан с кръв, „вече си намесен".

poseshtenieto_na_starata_dama_1280

Ироничната режисура на Бина Харалампиева се е доверила изцяло на жилавия текст - пиесата е определена от автора си като „трагическа комедия", а с помощта на талантливите актьори е реализирана като свеж и акустичен политически фарс. Незабравима е ярката галерия от образи: Анета Сотирова (Клара Заханасян, властолюбива и сластна), Веселин Мезеклиев (Ил, продажен подлец), Пенко Господинов (Пасторът, меркантилен алкохолик), Александър Кадиев (Учителят, страхлив слуга), Владимир Зомбори (Полицаят, слаб и корумпиран), Никола Мутафов (Художникът, прагматичен грубиян) и още. Тези дребни характери, но колоритни герои, са конструирани в забавен панаир на суетата, не без помощта на чудесните сценография и костюми на Петя Стойкова. Спектакълът е изграден така, че неусетно въвлича публиката в действието, подобно на страна с позиция в съдебна зала.

Анета Сотирова е брилянтна като мултимилионерката Клер Заханасян, чийто циничен образ обобщава алчността, обикновния социален фашизъм и безскрупулната мания за величие на милионерите по света. Експериментът, в който тя вкарва жителите на малкия град, откъдето произхожда, в посланието си напомня други политически пиеси като Добрият човек от Сечуан на Бертолт Брехт - ще се намери ли поне един човек на земята, който да не продаде душата си срещу определена сума и как да се спаси светът, след като е изначално деформиран?

Резултатът е предизвестен. Едно на нула за богатите. Две на нула за Бог.

Текст Патриция Николова / Фотография Симон Варсано

реклама
реклама

Градски тип

Надежда Георгиева

Държи под леглото си стари бои, не си позволява да бездейства и все си повтаря, че всичко ще бъде наред

 

ФИЛМИТЕ
Последно гледах Урок, много ми хареса.
Харесвам режисьори като Милош Форман, Роберто Бенини, Ингмар Бергман, братята Коен, Уди Алън, Роман Полански, Педро Алмодовар.
Няма по-глупав филм от американска комедия по избор.
Много се смях на О, братко, къде си.
Планирам да видя Големи очи на Тим Бъртън.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам най-разнообразна музика
Никога няма да ми омръзнат Hot Chip, Air, The Bees, Club Des Belugas, Devendra Banhart, Erlend Oye, Hindi Zahra, Matthew Herbert, Jamie Woon, Kid Loco, Kings of Conveniece, PJ Harvey, Royksopp, The Whitest Boy Alive.
Любимата ми група и изпълнител се променят твърде много, на периоди съм. Всеки от горните е бил мой фаворит в даден момент.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Molly Nilsson, но не преди този на Air.
В София искам да дойде Devendra Banhart.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Въведение в психоанализата на Фройд
Сега чета Патрик Деларош за пореден път и дочитам Жаклин Харпман - Бог и аз. Предстои да бъде издадена скоро.
Много ми говорят за Жак Лакан.
Най-добре пише Фройд, Сарт, Кафка, Едгар Алън По.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото ми помага да преживея и видя неща, които не винаги могат да ми се случат. Вдъхновявам се от сценографията, думите, костюмите. Уви, последните години не се случва, намирам си извинения покрай малката.
Пиесата, която най-много ме впечатли, е Лили Хендел на Иво Димчев (май не е пиеса, а представление).

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересна ми е съвременната илюстрация, фотография, изобщо всичко що е изкуство. Сякаш напоследък наблягам на илюстраторите, имена като Julia Pott, Friends With You, Bakea, Jeremyville.
Последната изложба, на която бях, е на близка приятелка в The Fridge.
Любимият ми художник е различен всеки ден.

виж повече
реклама

Най-четени