Седмичен афиш / Театър

Посещението на старата дама

Или какво се случва, когато всички спазват правилата на играта

Режисьор: Бина Харалампиева; сценография и костюми: Петя Стойкова; музика: Асен Аврамов; с Анета Сотирова, Любомир Ковачев, Емил Котев, Иван Петрушинов, Веселин Мезеклиев, Албена Михова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Пенко Господинов, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Симеон Бончев, Александър Димов, Никола Мутафов и още

Сред неумолимостта
не изисквай неизпълнимото.

Спазвай правилата на играта.

Не съди осъдените.

Ти си един от тях.

Не се намесвай,

вече си намесен.

Няма нужда от коментар политическото стихотворение на Фридрих Дюренмат. Големият швейцарски драматург е автор на Посещението на старата дама, новата премиера на театър Зад канала. Написана през далечната 1955-а, точно днес кънти като плесник, залепен върху лицето на богатите, изродите и диктаторите. Както и на техния верен антураж от раболепни слуги, готови да продадат душата си за малко вересия. Трудно е да останеш безучастен, докато гледаш този спектакъл. Дори и да не искаш да спазваш „правилата на играта", дори и да си убеден, че си извън циничния социален експеримент, дори и да не си изцапан с кръв, „вече си намесен".

poseshtenieto_na_starata_dama_1280

Ироничната режисура на Бина Харалампиева се е доверила изцяло на жилавия текст - пиесата е определена от автора си като „трагическа комедия", а с помощта на талантливите актьори е реализирана като свеж и акустичен политически фарс. Незабравима е ярката галерия от образи: Анета Сотирова (Клара Заханасян, властолюбива и сластна), Веселин Мезеклиев (Ил, продажен подлец), Пенко Господинов (Пасторът, меркантилен алкохолик), Александър Кадиев (Учителят, страхлив слуга), Владимир Зомбори (Полицаят, слаб и корумпиран), Никола Мутафов (Художникът, прагматичен грубиян) и още. Тези дребни характери, но колоритни герои, са конструирани в забавен панаир на суетата, не без помощта на чудесните сценография и костюми на Петя Стойкова. Спектакълът е изграден така, че неусетно въвлича публиката в действието, подобно на страна с позиция в съдебна зала.

Анета Сотирова е брилянтна като мултимилионерката Клер Заханасян, чийто циничен образ обобщава алчността, обикновния социален фашизъм и безскрупулната мания за величие на милионерите по света. Експериментът, в който тя вкарва жителите на малкия град, откъдето произхожда, в посланието си напомня други политически пиеси като Добрият човек от Сечуан на Бертолт Брехт - ще се намери ли поне един човек на земята, който да не продаде душата си срещу определена сума и как да се спаси светът, след като е изначално деформиран?

Резултатът е предизвестен. Едно на нула за богатите. Две на нула за Бог.

Текст Патриция Николова / Фотография Симон Варсано

реклама
реклама

Градски тип

Христо Пъдев

Пази в тайна своята роля-мечта, обича Чехов и не умее да закъснява

 

ФИЛМИТЕ
Последно гледах Filth (Разврат) с James McAvoy.
Най-големият актьор за мен не е един. Много са, наистина и ми е трудно да избера само един.
Харесвам режисьори като Ларс фон Триер, Скорсезе, Тарантино и още редица имена.
Няма по-глупав филм от Американски снайперист. Скоро го гледах и се сетих. Иначе има къде-къде по-лоши филми.
Много се смях на Големият Лебовски. Винаги се смея на този филм.
Планирам да видя Левиатин на Андрей Звягинцев.

МУЗИКАТА
Напоследък слушам Ед Шиърън. Даже скоро с Владо Зомбори му ходихме на концерт в Милано, беше страшно.
Никога няма да ми омръзнат U2.
Любимата ми група е  U2, Coldplay и много други.
Най-добрият концерт, на който бях, е този на AC/DC в София.
В София искам да дойдат U2, разбира се.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Братя Карамазови на Достоевски и Алекси Зорбас на Казандзакис. Това са двете книги, които най-ярко ми въздействат.
Сега чета Театър от Съмърсет Моъм.
Много ми говорят за Възвишение от Милен Русков. Но аз съм я чел, даже играя в представлението по романа на Пловдивския театър с режисьор Иван Добчев.
Най-добре пише Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото обичам и защото ми е професия.
Пиесата, която най-много ме впечатли напоследък, е има много представления, които ми харесват, но скоро не съм излизал зашеметен от салона. Дано скоро се случи. (смее се)
Обичам текстовете за театър на Чехов.
Последно гледах Казаларската царица на Старозагорския театър
А пък играх в Колекцията от Харолд Пинтър в Младежкия.

Текст Ивайло Александров / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени