Седмичен афиш / Театър

Посещението на старата дама

Или какво се случва, когато всички спазват правилата на играта

Режисьор: Бина Харалампиева; сценография и костюми: Петя Стойкова; музика: Асен Аврамов; с Анета Сотирова, Любомир Ковачев, Емил Котев, Иван Петрушинов, Веселин Мезеклиев, Албена Михова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Пенко Господинов, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Симеон Бончев, Александър Димов, Никола Мутафов и още

Сред неумолимостта
не изисквай неизпълнимото.

Спазвай правилата на играта.

Не съди осъдените.

Ти си един от тях.

Не се намесвай,

вече си намесен.

Няма нужда от коментар политическото стихотворение на Фридрих Дюренмат. Големият швейцарски драматург е автор на Посещението на старата дама, новата премиера на театър Зад канала. Написана през далечната 1955-а, точно днес кънти като плесник, залепен върху лицето на богатите, изродите и диктаторите. Както и на техния верен антураж от раболепни слуги, готови да продадат душата си за малко вересия. Трудно е да останеш безучастен, докато гледаш този спектакъл. Дори и да не искаш да спазваш „правилата на играта", дори и да си убеден, че си извън циничния социален експеримент, дори и да не си изцапан с кръв, „вече си намесен".

poseshtenieto_na_starata_dama_1280

Ироничната режисура на Бина Харалампиева се е доверила изцяло на жилавия текст - пиесата е определена от автора си като „трагическа комедия", а с помощта на талантливите актьори е реализирана като свеж и акустичен политически фарс. Незабравима е ярката галерия от образи: Анета Сотирова (Клара Заханасян, властолюбива и сластна), Веселин Мезеклиев (Ил, продажен подлец), Пенко Господинов (Пасторът, меркантилен алкохолик), Александър Кадиев (Учителят, страхлив слуга), Владимир Зомбори (Полицаят, слаб и корумпиран), Никола Мутафов (Художникът, прагматичен грубиян) и още. Тези дребни характери, но колоритни герои, са конструирани в забавен панаир на суетата, не без помощта на чудесните сценография и костюми на Петя Стойкова. Спектакълът е изграден така, че неусетно въвлича публиката в действието, подобно на страна с позиция в съдебна зала.

Анета Сотирова е брилянтна като мултимилионерката Клер Заханасян, чийто циничен образ обобщава алчността, обикновния социален фашизъм и безскрупулната мания за величие на милионерите по света. Експериментът, в който тя вкарва жителите на малкия град, откъдето произхожда, в посланието си напомня други политически пиеси като Добрият човек от Сечуан на Бертолт Брехт - ще се намери ли поне един човек на земята, който да не продаде душата си срещу определена сума и как да се спаси светът, след като е изначално деформиран?

Резултатът е предизвестен. Едно на нула за богатите. Две на нула за Бог.

Текст Патриция Николова / Фотография Симон Варсано

реклама
реклама

Градски тип

Десислава Панчева

Набързо спретна такъв прецизен разбор на културния пейзаж, че свят ни се изви


ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Повече от мед - немски документален филм, в който се изследват множеството причини за изчезването на пчелите по света и до какво това би довело глобалната екосистема. Доста е силен.
Харесвам режисьори като Ким Ки-Дук, Аки Каурисмаки, Уон Карвай. Обичам азиатското и скандинавското кино. Дейвид Линч е любимият ми американски режисьор и, общо взето, това са ми класиките. Иначе новата вълна от съвременно инди кино е доста свежа. На Уес Андерсън съм суперфенка също.
Любимият ми актьор е Бил Мъри.
Много се смях на Lunarcy! Документален филм за хора, които искат да колонизират Луната. Интересни лунатици имаше...
Планирам да гледам Пиета.

МУЗИКАТА
Когато работя, слушам блус и джази неща.
Когато съм ядосана, или когато шофирам из София, си пускам Classic FM, винаги.
Когато пускам на парти, импровизирам. Един път се опитах да си подготвя предварително трак лист, обаче го загубих. А и половината ми дискове, които смятах да пускам, не тръгнаха...
Музикалният ми вкус се оформи в Милано. Преди това, в Брайтън, доста се бях впечатлила от тамошната сцена - постоянен купон, партита, рок банди на живо. Но в Италия вече бях по-голяма, а и попаднах в среда, в която се слушаше избирателно.
Последното ми откритие е един френски рокенрол артист от 70-те, който по това време е правил кавъри на Елвис. Джони Мичъл се казва. Намерих негова плоча и е просто скандално - всички парчета на Елвис, изпяти на френски!
Най-добрият концерт, на който съм била, е на Interpol. Те, като цяло, са роботи или войници, или не знам... С това си изкарват прехраната и да отидеш на техен концерт е суперпреживяване.
В София искам да дойдат... О, много са. С Никола Михов наскоро си говорихме, че може през някакви негови приятели в Париж да поканим Daft Punk на Бузлуджа. (бурен смях) Звучи ми като добра амбиция.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите за мен
зависи от периода, както и музиката. Но все пак, може би Малкият принц.
В момента чета една с майстори на късия разказ.
Любимите ми автори са няколко. Единият е Мураками - много ми харесва сюрреалната нишка в неговите разкази. И въобще как разкрива японската психика, която ми е интересна като социално явление. Обичам да чета и Уилям Бъроуз - доста брутални неща, реализъм. Има и много добри български автори, и то от класиците, обаче за жалост съм отблъсната от тях. Това може би е бъг в образователната система - с този предварителен прочит и литературни анализи, които не ти позволяват да ги възприемеш по свой собствен начин. Но примерно Йовков доста ми харесва.

ИЗЛОЖБИТЕ
Последно бях на
представянето на един проект на Недко Солаков (Протест срещу протеста в One-Night-Stand - б. а.). Хареса ми. Като говорим за изкуство, определено ми липсва по-голяма доза самоирония и сарказъм в ежедневието. Всичко се взима твърде насериозно. Дори си имахме проблем с Борис Праматаров (на чиято последна изложба Зъл двойник Деси е куратор - б. а.) И двамата смятаме нещата, които той прави, за смешни, сатирични дори на моменти. А бяха описани като хорър или като отвращаващи образи.
Вълнуват ме визуалните изкуства под формата на книга - комиксите, зиновете, artist books и въобще всякаква продукция в книжна форма. Да се направи книга е относително лесно и достъпно и аз се опитвам да прокрадна тази мисъл и тук - хората да инвестират минимално в това нещо. Защото книгите са платформа за изява, която може да съществува извън галерията и извън това дали някой куратор ще те приеме. Има уникални такива проекти в момента. С нетърпение очаквам нещо подобно и в България.
Страшно съм впечатлена от развитието на Рая и Роси от Blood Becomes Water. Изграждат страхотна платформа и имат добър подход към избора и изработването на крайния продукт. Следя и други издания от подобен тип, например френския колектив United Dead Artists. Визуално приличат на нещата, които прави Борис Праматаров - тъмни, брутални, но доста истински.
Следя и Митко Митков - като артист и млад човек, който се развива в тази насока. Влага много мисъл, всяка негова книга е уникално замислена, като започнеш от начина на сгъване, подвързване, печат, цветове.
Бих искала да видя на живо Esh - той е босненец, прави дигитални колажи, някои от тях са рисувани и ръчно. Интересува се най-вече от окултното, като обща рамка на работите му. Ние с Роси се опитвахме да го докараме тук и ето, че той сега ще дойде да направи изложба с мен за Sofia Design Week. Последният му проект е свързан със суеверията на Балканите и в тази насока смятаме да работим.

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

виж повече
реклама

Най-четени