Седмичен афиш / Театър

Робин

Или как баналното се превръща в абсурдна гротеска

Режисьор: Тея Сугарева; художник: Радостина Тодорова; хореография: Велислава Цветкова; с Леонид Йовчев, Христо Ушев, Слав Бойчев, Мартин Смочевски, Деница Даринова, Яна Бобева

При толкова познати жестове в театралното пространство редно е да отбележим, че общински театър Възраждане си позволява - в момент на хаос и криза - да започне абсолютно нова програма - Път на младите. Темата на сезона им е Невидимото. Младежката програма включва само гостуващи представления на екипи, представящи лицата на независимия театър у нас. Първи е експерименталният спектакъл на Тея Сугарева Робин. След нея идва ред на режисьорския дебют на Ованес Торосян Дневникът на един луд. Но първо - за Робин. Защото си струва да се види по няколко причини.

Както в другите спектакли на Тея Сугарева (Мъртви души в Сатирата, Зазиданите в Младежкия и пр.), така и в този, актьорите й демонстрират завидна пластика и бързи рефлекси. Енергийното поле е силно, въпреки че на места се разпада на отделни самостоятелни сцени - пулсации в съноподобен и изграден като лабиринт сюжет.

robin_1_800

Самата пиеса на Анна Топалджикова Робин се движи по ръба на интертекстуалността, заиграва се с различни литературни митологеми, приказни алюзии, класически шекспирови сюжети, политически шаржове и злободневни мотиви от реалността. Нещо като модерна приказка за Робин Худ, който попада в капана на гърчещото се в корупция общество. Неспокойното му, вечно търсещо приключения алтер его оживява като дяволски персонаж, сякаш изскочил от свитата на Воланд в Майстора и Маргарита на Булгаков. Всяка стъпка на пакостника е в противоречие с намеренията му - независимо дали иска да помогне, или не. Той е движещата сила, която омагьосва останалите герои в театъра на политическата гротеска и социалния абсурд: Министъра (Слав Бойчев) и обърканата му Дясна ръка (Мартин Смочевски), Актьора (Леонид Йовчев) и Робин (Христо Ушев), отвлечената романтичка Мери (Деница Даринова) и алчната Любов Андреевна (Яна Бобева).

robin_3_800

В тази безкрайна въртележка героите непрекъснато сменят местата си, залепнали за маските си с илюзия за оригиналност и автентичност. А в параноичния свят на объркани цели и посоки особено интересен контрапункт е Хорът на забравените неща, изобразени като зловещи метафори на хроничната болест, обхванала модерното общество - забравата.

Текст Патриция Николова / Фотография Радостина Тодорова

реклама
реклама

Градски тип

Гергана Данданова

Обожава морето, най-много обича да мечтае и приема работата си за един безкраен празникФИЛМИТЕ

Последно гледах Магия на лунна светлина и Полунощ в Париж.
Харесвам режисьори като Уди Алън, Пауло Соренто, Шаямалан, Алмодовар, Кристофър Нолан и други.
Няма по-глупав филм от американски екшън.
Напоследък много се смея на анимациите.
Планирам да видя Youth на Пауло Соренто.

МУЗИКА
Обикновено слушам, когато готвя. (усмихва се)
Никога няма да ми омръзнат Rolling Stones, Queen, The Doors, Depeche Mode.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Майстора и Маргарита.
Много харесвам Маркес, Борхес, Кортасар и магическия реализъм.
Много ми говорят за Любов на Елиф Шафак.

ТЕАТЪР
Театърът за мен е живот.
Първата ми силна среща с театъра беше в осми клас, когато ни заведоха на моноспектакъла на Мариус Куркински Дамата с кученцето. След края на представлението, тъй като всички останали се притесняваха да поднесат букети (аз още повече), се озовах с килограми цветя в ръцете, изтласкана от класа си нагоре към сцената. И до ден днешен помня пътя до Мариус, момента, в който ме целуна в знак на благодарност и огромна вълна от хора, които ръкопляскаха бурно в залата. Тогава нещо ме стисна за гърлото и така си остана.
Обичам да гледам колегите си и да се радвам на труда, който са положили.
Най-предизвикателната роля за мен тепърва предстои.
Изключително ярък спомен е Дамата с кученцето на Мариус.
Обичам текстове за театър на Шекспир, Лорка.
Последно гледах Питър Пан в Театър София на празника на детето.

ИЗЛОЖБИ
Интересна ми е фотографията.
Любим ми е Салвадор Дали.

Текст Деяна Узунова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени