Седмичен афиш / Театър

Робин

Или как баналното се превръща в абсурдна гротеска

Режисьор: Тея Сугарева; художник: Радостина Тодорова; хореография: Велислава Цветкова; с Леонид Йовчев, Христо Ушев, Слав Бойчев, Мартин Смочевски, Деница Даринова, Яна Бобева

При толкова познати жестове в театралното пространство редно е да отбележим, че общински театър Възраждане си позволява - в момент на хаос и криза - да започне абсолютно нова програма - Път на младите. Темата на сезона им е Невидимото. Младежката програма включва само гостуващи представления на екипи, представящи лицата на независимия театър у нас. Първи е експерименталният спектакъл на Тея Сугарева Робин. След нея идва ред на режисьорския дебют на Ованес Торосян Дневникът на един луд. Но първо - за Робин. Защото си струва да се види по няколко причини.

Както в другите спектакли на Тея Сугарева (Мъртви души в Сатирата, Зазиданите в Младежкия и пр.), така и в този, актьорите й демонстрират завидна пластика и бързи рефлекси. Енергийното поле е силно, въпреки че на места се разпада на отделни самостоятелни сцени - пулсации в съноподобен и изграден като лабиринт сюжет.

robin_1_800

Самата пиеса на Анна Топалджикова Робин се движи по ръба на интертекстуалността, заиграва се с различни литературни митологеми, приказни алюзии, класически шекспирови сюжети, политически шаржове и злободневни мотиви от реалността. Нещо като модерна приказка за Робин Худ, който попада в капана на гърчещото се в корупция общество. Неспокойното му, вечно търсещо приключения алтер его оживява като дяволски персонаж, сякаш изскочил от свитата на Воланд в Майстора и Маргарита на Булгаков. Всяка стъпка на пакостника е в противоречие с намеренията му - независимо дали иска да помогне, или не. Той е движещата сила, която омагьосва останалите герои в театъра на политическата гротеска и социалния абсурд: Министъра (Слав Бойчев) и обърканата му Дясна ръка (Мартин Смочевски), Актьора (Леонид Йовчев) и Робин (Христо Ушев), отвлечената романтичка Мери (Деница Даринова) и алчната Любов Андреевна (Яна Бобева).

robin_3_800

В тази безкрайна въртележка героите непрекъснато сменят местата си, залепнали за маските си с илюзия за оригиналност и автентичност. А в параноичния свят на объркани цели и посоки особено интересен контрапункт е Хорът на забравените неща, изобразени като зловещи метафори на хроничната болест, обхванала модерното общество - забравата.

Текст Патриция Николова / Фотография Радостина Тодорова

реклама
реклама

Градски тип

Христо Пъдев

Пази в тайна своята роля-мечта, обича Чехов и не умее да закъснява

 

ФИЛМИТЕ
Последно гледах Filth (Разврат) с James McAvoy.
Най-големият актьор за мен не е един. Много са, наистина и ми е трудно да избера само един.
Харесвам режисьори като Ларс фон Триер, Скорсезе, Тарантино и още редица имена.
Няма по-глупав филм от Американски снайперист. Скоро го гледах и се сетих. Иначе има къде-къде по-лоши филми.
Много се смях на Големият Лебовски. Винаги се смея на този филм.
Планирам да видя Левиатин на Андрей Звягинцев.

МУЗИКАТА
Напоследък слушам Ед Шиърън. Даже скоро с Владо Зомбори му ходихме на концерт в Милано, беше страшно.
Никога няма да ми омръзнат U2.
Любимата ми група е  U2, Coldplay и много други.
Най-добрият концерт, на който бях, е този на AC/DC в София.
В София искам да дойдат U2, разбира се.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Братя Карамазови на Достоевски и Алекси Зорбас на Казандзакис. Това са двете книги, които най-ярко ми въздействат.
Сега чета Театър от Съмърсет Моъм.
Много ми говорят за Възвишение от Милен Русков. Но аз съм я чел, даже играя в представлението по романа на Пловдивския театър с режисьор Иван Добчев.
Най-добре пише Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото обичам и защото ми е професия.
Пиесата, която най-много ме впечатли напоследък, е има много представления, които ми харесват, но скоро не съм излизал зашеметен от салона. Дано скоро се случи. (смее се)
Обичам текстовете за театър на Чехов.
Последно гледах Казаларската царица на Старозагорския театър
А пък играх в Колекцията от Харолд Пинтър в Младежкия.

Текст Ивайло Александров / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени