Седмичен афиш / Театър

Робин

Или как баналното се превръща в абсурдна гротеска

Режисьор: Тея Сугарева; художник: Радостина Тодорова; хореография: Велислава Цветкова; с Леонид Йовчев, Христо Ушев, Слав Бойчев, Мартин Смочевски, Деница Даринова, Яна Бобева

При толкова познати жестове в театралното пространство редно е да отбележим, че общински театър Възраждане си позволява - в момент на хаос и криза - да започне абсолютно нова програма - Път на младите. Темата на сезона им е Невидимото. Младежката програма включва само гостуващи представления на екипи, представящи лицата на независимия театър у нас. Първи е експерименталният спектакъл на Тея Сугарева Робин. След нея идва ред на режисьорския дебют на Ованес Торосян Дневникът на един луд. Но първо - за Робин. Защото си струва да се види по няколко причини.

Както в другите спектакли на Тея Сугарева (Мъртви души в Сатирата, Зазиданите в Младежкия и пр.), така и в този, актьорите й демонстрират завидна пластика и бързи рефлекси. Енергийното поле е силно, въпреки че на места се разпада на отделни самостоятелни сцени - пулсации в съноподобен и изграден като лабиринт сюжет.

robin_1_800

Самата пиеса на Анна Топалджикова Робин се движи по ръба на интертекстуалността, заиграва се с различни литературни митологеми, приказни алюзии, класически шекспирови сюжети, политически шаржове и злободневни мотиви от реалността. Нещо като модерна приказка за Робин Худ, който попада в капана на гърчещото се в корупция общество. Неспокойното му, вечно търсещо приключения алтер его оживява като дяволски персонаж, сякаш изскочил от свитата на Воланд в Майстора и Маргарита на Булгаков. Всяка стъпка на пакостника е в противоречие с намеренията му - независимо дали иска да помогне, или не. Той е движещата сила, която омагьосва останалите герои в театъра на политическата гротеска и социалния абсурд: Министъра (Слав Бойчев) и обърканата му Дясна ръка (Мартин Смочевски), Актьора (Леонид Йовчев) и Робин (Христо Ушев), отвлечената романтичка Мери (Деница Даринова) и алчната Любов Андреевна (Яна Бобева).

robin_3_800

В тази безкрайна въртележка героите непрекъснато сменят местата си, залепнали за маските си с илюзия за оригиналност и автентичност. А в параноичния свят на объркани цели и посоки особено интересен контрапункт е Хорът на забравените неща, изобразени като зловещи метафори на хроничната болест, обхванала модерното общество - забравата.

Текст Патриция Николова / Фотография Радостина Тодорова

реклама
реклама

Градски тип

Надежда Георгиева

Държи под леглото си стари бои, не си позволява да бездейства и все си повтаря, че всичко ще бъде наред

 

ФИЛМИТЕ
Последно гледах Урок, много ми хареса.
Харесвам режисьори като Милош Форман, Роберто Бенини, Ингмар Бергман, братята Коен, Уди Алън, Роман Полански, Педро Алмодовар.
Няма по-глупав филм от американска комедия по избор.
Много се смях на О, братко, къде си.
Планирам да видя Големи очи на Тим Бъртън.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам най-разнообразна музика
Никога няма да ми омръзнат Hot Chip, Air, The Bees, Club Des Belugas, Devendra Banhart, Erlend Oye, Hindi Zahra, Matthew Herbert, Jamie Woon, Kid Loco, Kings of Conveniece, PJ Harvey, Royksopp, The Whitest Boy Alive.
Любимата ми група и изпълнител се променят твърде много, на периоди съм. Всеки от горните е бил мой фаворит в даден момент.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Molly Nilsson, но не преди този на Air.
В София искам да дойде Devendra Banhart.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е Въведение в психоанализата на Фройд
Сега чета Патрик Деларош за пореден път и дочитам Жаклин Харпман - Бог и аз. Предстои да бъде издадена скоро.
Много ми говорят за Жак Лакан.
Най-добре пише Фройд, Сарт, Кафка, Едгар Алън По.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото ми помага да преживея и видя неща, които не винаги могат да ми се случат. Вдъхновявам се от сценографията, думите, костюмите. Уви, последните години не се случва, намирам си извинения покрай малката.
Пиесата, която най-много ме впечатли, е Лили Хендел на Иво Димчев (май не е пиеса, а представление).

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересна ми е съвременната илюстрация, фотография, изобщо всичко що е изкуство. Сякаш напоследък наблягам на илюстраторите, имена като Julia Pott, Friends With You, Bakea, Jeremyville.
Последната изложба, на която бях, е на близка приятелка в The Fridge.
Любимият ми художник е различен всеки ден.

виж повече
реклама

Най-четени