Мъпетите

icon
Sofialive.bg

За последно мъпетите се появиха на голям екран през 1999-а, когато излезе Muppets from Space на режисьора Тим Хил - там Гонзо бе отвлечен от извънземни (само на ужким), а останалите хукнаха да го отървават. Сега имаме завръщане към класическата форма, малко като в легендарния Кукленото кино (1979) - рошавите герои на Джим Хенсън са се разпръснали из цяла Америка и отново се събират, този път за да спасят стария си театър. Някакъв петролен магнат (Крис Купър) е хвърлил око на сградата им (заради нефта под нея) и единствено 10 милиона в зелено ще го накарат да се откаже от пъклените си планове. Затова Кърмит, заедно с една нова кукла на име Уолтър и най-големия си фен Гари (Джейсън Сигъл, който е и сценарист на лентата), тръгва да събира останалата част от шайката. Задачата хич не е лесна - Гонзо е преуспял водопроводчик със собствен бизнес, мис Пиги е главен редактор на Vogue за дебелани, а Животното е в клиника за нерваци и му е забранено да думка барабаните.

Мъпетите е пълнометражен дебют за британския режисьор Джеймс Бобин, който със Саша Барон Коен измъдри и доразви образите на онези филмови кретени Али Джи, Борат и Бруно. Освен това минава за един от създателите на великолепния комедиен сериал The Flight of the Conchords с новозеландците Джъмейн Клемънт и Брет Макензи. И като прибавим саундтрака, който стигна до номер 38 в чарта Billboard с парчета на Пол Саймън, Мики Руни и дори „Smells Like Teen Spirit" на Нирвана, положението става пълна веселба.

с една дума
МЪПЕТИ. Големият Джим Хенсън (1936 - 1990) ги измисля още в средата на 50-те години и твърди, че името им е комбинация от думите „puppet" и „marionette".

Пицария