Игрите на глада

icon
Sofialive.bg

Бъдещето, Северна Америка, диктатура. Страната всъщност се казва Панем и е разделена на тринайсет окръга, като правителството на най-бойния мъсти мръсно на останалите за някакво неуспешно въстание по следния начин: организира телевизионно риалити а ла Бягащия човек с Арни Шварцнегер, където участниците се теглят с томбола; те задължително са между 12- и 18-годишни (общо 24, момче и момиче от всяка околия); а пък народът задължително трябва да ги гледа как се избиват един друг, докато се преследват из храстите като в японския шедьовър Battle Royale. И, разбира се, само един ще остане жив.

Филмът е по първата книга от трилогията на американската писателка Сюзан Колинс (има ги на български, изд. Екслибрис по 15 кинта парчето) и го гласяха за следващия Здрач, т.е. беше се прицелил снайперистки в тийн публиката. За разлика от последния обаче, Игрите... не изпада в излишна сълзливост и тръшкания от сорта на „кога ще се женим", а по-скоро е откровен сай фай с млади актьори като Дженифър Лорънс (Х-Мен: Първа вълна) и Джош Хътчърсън (Децата са добре) плюс класиците Уди Харелсън и Стенли Тучи, който в случая е американският Ники Кънчев на цялото риалити.

с една дума

ГЛАД. Японецът Такеру Кобаяши е истинска машина за плюскане. Още през 2001-ва чупи рекордите по ядене на хот-догове (50 за 12 минути), през 2009-а е първи на световното по хамбургери (93 за 8 минути), а на 3 февруари 2012-а омита 337 пилешки крилца на първенството Wing Bowl.

{{trailer}}

Най-важното е барът да е дълъг и да е дървен. Всичко друго само ще се нареди