Небесен отряд

icon
Sofialive.bg

За ужаса на концлагера Аушвиц - лично и автентично

Автори: Джордже Лебович и Александър Обренович; постановка: Проф. Стефан Данаилов; режисьор: Сава Драгунчев; сценография и костюми: Милена Пантелеева; с Антъни Пеев, Павел Иванов, Валери Белев, Георги Кацарски, Калоян Лулчев, Асен Данков, Теодор Христов, Стефан Сърчаджиев, Севар Иванов, Асен Мутафчиев, Тодор Беров

Няколко петцифрени числа са се струпали в ъгъла на една барака. Спорят разгорещено. Вратата внезапно се отваря. Влиза друго петцифрено число. Започва да крещи и размахва юмруци. Бунтът стихва. Мирише на изгоряло. От крематориума.

Руснакът (Антъни Пеев), Зеленият (Павел Иванов), 58964 (Валери Белев), Музелман (Георги Кацарски), Проминент (Калоян Лулчев) и другите нещастни герои на Небесен отряд са запратени без право на съпротива в машината за смилане на човешки животи. Влизат като нормални хора с различни професии и езици, а излизат от там като петцифрени числа. Но повечето никога не излизат. Преди да се механизират напълно, опитват се да избягат. Психическите изпитания, на които са подложени в концлагера, близо до крематориума, ги променят до неузнаваемост. Някои оцеляват като хора, а други се превръщат в ходещи цифри. Завинаги.

nebesen_otrqd 

Новата премиера на НАТФИЗ „Кр. Сарафов" заслужава особено внимание. Фокус е драмата на милионите жертви в най-зловещия експеримент в историята, случил се по време на фашизма преди 70 години. Под внимателната режисура на Сава Драгунчев, студентите от класа на проф. Стефан Данаилов (негова е тази въздействаща постановка) имат смелостта с широко отворени очи не само да проумеят зверствата, водещи право към газовите камери, но и да търсят отговори на някои фундаментални въпроси. В кошмарния окуляр на Холокоста героите на Небесен отряд са едновременно жертви и инквизитори. Човешкото достойнство в мултинационалната групичка е подложено на нечовешко изпитание, а фактът, че историята е автентична, дава мощна акустика на всяка реплика. Затова на поклоните артистите плачат.

nebesen_otrqd 


Автори на Небесен отряд (в чудесния превод на Евгений Фабиани) са югославските писатели Джордже Лебович и Александър Обренович. И двамата вече не са живи. Първият е евреин, оцелял от ужаса на Освиенцим. Вторият е негов добър приятел, роден в Белград, писател. Заедно създават една от най-добрите антифашистки пиеси от средата на миналия век. Творбата им е посветена на войната, концлагерите и нацизма, но също и на природата на злото, съвестта, механизмите на оцеляването.
Предателството и вината са сърце на пиесата, която, разбира се, не е възможно да се играе без дълбоко психологическо проникване в образите и достоверност на характерите, които се трансформират по време на цялото действие.

Несъмнено в момент, в който призракът на неонацизма шества из Европа, този спектакъл звучи като предупреждение.

Небесен отряд се играе на 12 и 17 март от 19:30 на Сцена 47

Текст Патриция Николова / Фотография Сава Драгунчев

Готови за излитане