Заразно зло: Възмездие 3D

icon
Sofialive.bg

Чудно как зрителят още се лъже по такива филми, чието единствено оправдание са финансовите резултати. Поредната серия на екранизацията по играта Resident Evil не остана назад от предишните и оглави щатския боксофис за миналия уикенд, а по света изкара над 50 милиона долара. Което означава, че още едно продължение (обещават да е последно) не ни мърда.

Че може да се намери някакъв естетически кеф в това как зеленооката Мила пуца по зомбита в 3D, издокарана със стегнато кожено костюмче - може. Ама пет пъти така? Възмездие май няма никакви други достойнства - сценарият е познат и деривативен, режисурата - евтина, а актьорската игра - с декоративна цел. В кюпа е и бойната Мишел Родригес (Аватар, Бързи и яростни), която видяхме и в първата част на Заразно зло; Сиена Гилъри пък красеше предишните два епизода Апокалипсис и Живот след смъртта.

Човекът с идеята, режисьор и сценарист на цялото това безобразие е Пол У. Андерсън - адаш на много по-кадърния Пол Томас Андерсън и съпруг на нашата зеленоока Мила. Тандемът им напомня този между Лен Уайзмън и Кейт Бекинсейл, който роди четири дечица от вампирския Подземен свят. Десет години по-късно и двата франчайза са напълно безплодни.
 
с една дума
ЗОМБИ. Идва от суеверията на хаитянските роби от Нигер и Конго и влиза в киното с единадесетметров наказателен удар, благодарение на Нощта на живите мъртви (1968).

Текст Анита Димитрова