Сладък салам

icon
Sofialive.bg

Като малки мнозина от нас обичахме сладкия салам. Освен да го хапваме, но и да го приготвяме. Рецептата е като забавна детска игра, а и следва дълго наслаждение със сладкото изкушение. Хайде, запретваме ръкави!

Какво ти трябва:
натурален шоколад - 200 г
масло - 80 г
кафява захар - 70 г
яйце - 1 бр
жълтък - 1 бр
бисквити* - 170 г
ванилия - 1 ч.л.
ром ~ 50 мл
ядки (орехи, лешници и др.) - 180 г
пудра захар, за поръсване

* Вместо купешки бисквити можеш да използваш австрийските линцери, за които имаш рецепта от миналата седмица.

Начин на работа:
Направи си водна баня, а именно: вземи една малка тенджерка и намери метална или стъклена купа, която да влиза в тенджерката, но да не опира дъното й. Напълни един пръст вода в тенджерката и я постави на котлона. Остави водата леко да закъкри. В купата от водната баня постави ситно нарязан натурален шоколад, както и 80г нарязано на кубчета масло. Постави купата върху тенджерата и изчакай шоколада и маслото да се стопят, като ги разбъркваш от време на време. След като се стопят махни купата от водната баня и спри котлона.В отделна купа разбъркай яйцето, жълтъка, захарта, ванилията и рома, за да се стопи захарта. Прибави направената смес към стопения шоколад и разбъркай, за да стане хомогенно. Най-накрая прибави натрошени бисквити и ядки и разбъркай. Раздели сместа на четири части и завий всяка част в среч фолио, като я оформиш катосалам. Остави четирите салама да се охладят и стегнат в хладилник за поне един ден. След като стегната саламите ги извади от хладилника и ги навържи с месарски конец, ако искаш да имат по автентичен вид. Поръси ги с пудра захар от всички страни и изненадай гостите с доста достоверен сладък салам.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Няма нито едно селфи, кефи се на старата школа, а като дядка ще ходи с бомбе и бастун