Пълнена тиква с телешка кайма

icon
Sofialive.bg

Плашат ни с приближаващото студено време, карат ни да се запасяваме с консерви и да не излизаме навън. Е, зима е, нормално е да има (много) сняг... Ние пък ти предлагаме вкусна и лесна рецепта, с която ще преживееш и най-ледения ден. Хайде, действаме!

Какво ти е нужно:

тиква цигулка - 1бр не много голяма (~ 800г)
телешка кайма - 300 г
зехтин - 2 с.л.
лук - 50 г
чесън - 3-4 ск.
целина - 50 г
салвия - 1 с.л.
червени боровинки - 50 г
орехи, печени - 30-40 г
доматено пюре - 2 с.л.
магданоз - 1 вр.
седем подправки* - 1 ч.л.
кимион - 1/2 ч.л.
сол - на вкус
пармезан, настърган - 50 г


*Седем подправки е готова смес от подправки, която се ползва в арабския свят.
Изключително ароматна комбинация от седем различни подправки, но ако не ви се
намира под ръка от нея можете да използвате гарам масала, която е по-широко
разпространена.


Начин на работа:
Загрей фурната на 200С. Срежи тиквата на две сравнително равни части по дължина и я почисти от семките. Застели подходящ размер тава с алуминиево фолио и сипи две глътки вода в тавата. Постави тиквата със среза надолу в тавата и я прехвърли в загрятата фурна. Печи я така, докато омекне (около 40 минути). Докато тиквата се пече, започни да правиш плънката. Загрей широк тиган на котлона и сготви в него каймата с малко сол, докато стане на трохи. Издави я в купа и я остави настрана за момента. Нарежи лука, чесъна, целината, салвията и магданоза на ситно. Сложи 2 с.л. мазнина в тигана и задуши лука до златисто. Прибави чесъна и салвията и готви още около минута. Прибави целината и готви около 3-4 минути или докато не започне да омеква. Върни каймата в тигана и прибави боровинките, орехите, доматеното пюре и сухите подправки. Овкуси със сол и пипер. Готви плънката няколко минутки и спри котлона. Прибави магданоза и разбъркай. Обърни изпечената тиква със среза нагоре и я напълни с плънката. Поръси я с настърган пармезан и я върни във фурната за около 20 минути. Сервирай тиквата топла, поръсена със ситно нарязан магданоз за украса.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Най-много й отива да се смее, когато трябва да е сериозна и смята, че oще една средноформатна камера никога не е излишна