Морски вкусотийки в тенджера по италиански

icon
Sofialive.bg

Ако ти се отдаде възможност да пътуваш до „Ботуша", е препоръчително за стомаха и вкусовите ти рецептори да си поръчаш плато морски дарове или няколко вида от местната риба, защото бъди сигурен, че ще искаш още и още...

Италианците определно знаят как да събудят апетита и да задоволят кулинарните ти прищявки (като не е задължително за целта да се оръсиш много).

Все пак обаче ако си почитател на рибата и италианската кухня, има малка изненада за теб или по-точно ще ти издадем как да си я приготвиш сам.

Ястието, което сме ти избрали, идва директно от кухнята на La Pastaria Лозенец, където италианският факир в кухнята Валерио твори магии. Кулинарните шедьоври в Тоскански стил от новото меню на ресторанта ще ти бъдат поднесени по подобаващ начин от прекрасния персонал.

Предложението ни за теб е „Рибена супа по Тоскански"  или по италиански: Zuppa di pesce Toscan.

За четири порции ще ти бъдат необходими следните продукти:

3 скилидки чесън
1 ч. л.  чили сос
2 стръка целина и 1 връзка магданоз
150 мл. зехтин (екстра върджин)
2 бр. моркови
500 гр. консервирани домати
2 глави лук
10/12 филийки препечен хляб
500 гр. риба (калмари и октопод)
400 гр. миди
400 гр. Кралски скариди
500 гр. ципура и/или лаврак
1 чаша бяло вино


Почисти рибените продукти и запази главите - важно е за хляба.

По-големите риби ги нарежи на по 2-3 парчета, за да се сготвят по-добре и по-бързо. Важно е калмарите и октоподът да бъдат нарязани на кръгли парчета.

Следва поставянето на големите риби в тенджера заедно с главите и опашките. Към тях добавяш целината, едната глава лук и морковите. Добре би било да добавиш и магданоз на вкус, 1 скилидка чесън, сол на вкус и да покриеш всичко това с вода. Вариш 30-40 минути на бавен огън.

Докато тези продукти си се варят, може да загрееш в отделна, по-голяма тенджера зехтин или олио (както предпочиташ) и да запържиш остатъка от лука, чесъна, магданоз и чили соса. Когато се запържат до златисто, добави слайсовете калмари и октопод. Остави и морските дарове да придобият златист отенък и да се изпари всякаква вода от продуктите. Добави виното и разбърквай, за да се овкуси добре до момента на изпаряването му. След това добави и доматите, нарязани на парчета и остави да поври още 30 минути, докато рибата омекне добре, а водата изври и се получи сгъстена смес.
В този момент рибеният бульон би трябвало вече да е готов. Отдели големите парчета риба и пасирай останалото. Добави рибения бульон към доматения сос и останалите продукти, и продължи с варенето.

В уок-тиган отвори мидите в малко зехтин и ги добави към соса, както и скаридите, и ги остави да се доприготвят за още 15 минути.

След тази последна операция твоята „Рибена супа по Тоскански" е готова и можеш да я поднесеш в купа с няколко филийки препечен хляб.

Текст Петър Бонев

Смята се за консерва, но с това розово сако не може да ни заблуди