Стилът / Мода и стил

11 Идеала за красота

Или как представата за идеалната жена се е променяла през годините

Много жени са готови на всичко, за да имат дупето на Бионсе и стила на Риана. “Сини очи и плътни испански устни, азиатска кожа, но с калифорнийски тен, дълги като на шведка крака и гърдите на Барби”… Малко обаче си дават сметка, че красотата е тренд, а идеалът за женска хубост непрестанно се изменя през годините. За да ти го докажем, ще се върнем към началото на миналия век, представяйки 11 различни идеала за женска красота, десетилетие по десетилетие. За да се убедиш, че всяко десетилетие е, всъщност, ново двайсе!

beauty image

Момичето на Гибсън (1910)
Зарежи Бионсе и Ким Кардашян. Или по-скоро, представи си Бионсе и Ким Кардашян от ранните години на миналия век. Така ще се доближиш най-плътно до идеята какво точно са означавали за обикновените дами от първото десетилетие на XX век “момичетата на Гибсън”. През 1890 илюстраторът Чарлз Гибсън пресъздава визуално мечтата за “идеалната нова жена”. Тя е независима и дръзка. Кара колело и се облича с всекидневно удобство. Висока и женствена, с червени устни, големи коси и подчертано детска талийка (успявали са да го постигнат с помощта на много стегнати корсети - нещо, което не те съветваме да опитваш у дома си, защото боли). “Новата жена” е още образована и свободомислеща, малко надута и малко непукист. Но преди всичко и най-вече - анонимна и очарователна.

beauty image

Флапър(к)ите (1920)
Казваме чао на женствените извивки и привестваме идеала за красота от следващото десетилетие: слабите, провокативни, разкрепостени и вечно жадни за купон “флапъри”. През 20-те години на миналия век, битката на американските жени за право на глас най-сетне е спечелена. Дамите стават още по-дръзки в свободата си. Пият алкохол, наравно с мъжете, пушат цигари и посещават нощни клубове, където да се разтоварят от работното си ежедневие (да, средната класа дами вече работят зад щандове и телефонни слушалки). В модата, линията на талията се премества няколко сантиметра под пъпа, което прави притежанието на тесен ханш наложително. Малките гърди също излизат на мода, а височината вече не е от значение. “Малки гърди” и “тесен ханш”. Сигурно ти звучат като понятия отвъд сексапила, но флапър-дамите съумяват да компенсират с къси поли (за пръв път дължината на роклята излага прасеца на показ) и фриволно поведение. Те се смеели лудешки, флиртували здраво и танцували, понесени във вихъра на джаза, а това, трябва да се сгласиш, само по себе си е секси.

beauty image

Нежни сирени, тихи прелъстителки (1930)
“Искаш мъжете да занемяват и падат в краката ти? Тогава не бъди като разкрепостените, незряли флапър(к)и, а стани една истинска нежна сирена”. Така си представяме призива, с който дамите от 30-те са хващани нежно за ръка и навигирани по пътя към новата мода на десетилетието. А то, от своя страна, ще остане в историята с колапса на стоковия пазар и последвалата масова бедност и безработица. В превод на езика на красотата, Голямата депресия означава следното: по-малко натруфено разточителство и повече изчистен силует. Талията се завръща на мястото си, извивките отново си проправят път към мъжките сърца, а плоските гърди биват заменени от добре оформен бюст, поставен в съответния му размер (защото, ако те интригува, през 1932 сутиените за пръв път получават номерация).

beauty image

Звездни момичета (1940)
В драматичния филм, наречен Втора световна война, жените съвсем не са изиграли толкова второстепенна роля, колкото предполагаш. Мъжете са заминавали за фронта, където често и оставали, а на жените се наложило не само да продължат да управляват домакинствата си, но и да работят в заводи, лаборатории, електроцентрали, военни и правителствени организации. Изведнъж, красива се оказвала всяка широкоплещеста дама, която умее да носи доста товар на раменете си. В преносен и в буквален смисъл. Модата на деня стават “военните” рамене: широки, силни и агресивни, а грубостта превзема изцяло света, дори и този на естетиката. Сутиените стават “островърхи” и получават модерни имена като “куршум” или “торпедо”. Красотата се свежда до висока, дългокрака и добре сложена дама с широки рамене, но слава на боговете, без добре оформени бицепси.

beauty image

Амфори (1950)
След тегобата на войната, няма нищо по-предвидимо от това, че чувствените извивки и полъхът на сладострастие отново се връщат на мода. Тънката талия е придружена от пищна гръд и добре оформен ханш, а рекламите от онова време се надпреварват да съветват “по-мършавите” момичета да пият хранителни добавки за повишаване на теглото, за да не пропуснат възможността да оформят така нужните им липсащи извивки. Списание Playboy и куклата Барби са родени точно през онази деката, с което още веднъж ти доказваме жаждата за сладострастие и идеалните за тогавашната жена пропорции: тънка талия и големи гърди (за справка, виж съпругата на Бъгс Бъни, анимационната героиня, олицетворяваща изцяло красотата от 50-те). Модата, разбира се, помага на дамите с гореизброените дадености да ги подчертаят още по-натрапчиво, носейки дълбоки деколтета и бухнали поли.

beauty image

Туигита (1960)
Суингът на 60-те отвява извивките и завърта махалото в посока, коренно противоположна на досегашната пищна чувственост. На ход е слабата фигура. Тъничките девойки вече могат да спрат да се тъпчат с хранителни добавки за надебеляване, защото пропорциите на г-жа Бъгс Бъни са тотално демоде. Модели като Туиги и Жан Шримптън налагат новия идеал за красива жена: свежо кукленско личице, момичешко-хлапашки вид, супер слаба фигура и нито една извивка по тялото. Умалените прави роклички заменят бухналите поли и подчертаната талия, гърдите са натрапчиво малки, ханшът - незабележим, а коремът - абсолютно плосък. Звучи ли ти познато? Новото двайсе тук е с привкус на старото двайсе от ерата на флапър(к)ите. С изключение на плътта, която се показва в повече.

beauty image

Диско кралици (1970)
Купон, купон и пак купон, защото твоето диско се нуждае от теб! 70-те години на миналия век са времето на истински лудите забави, рошавите коси, странните аксесоари, лъскавите дрехи и дългите гащеризони. Парти лъвиците, все още под влияние на туиги-модата, продължават да полагат всички възможни усилия, за да поддържат бедрата си стегнати и коремите - плоски. Това е ерата не само на синтетичните наркотици, но и на синтетичните материи. Полиестерът и ликрата превземат модата и царуват в гардеробите, но едновременно с това - издават всяко несъвършенство по тялото на техните притежателки (синтетичните материи подчертават далеч по-добре недостатъците на фигурата, в сравнение с естествените материи от отминалите епохи). Затова идеалът за красота продължава да се придължа към ултимативната слабост (особено в торса), но пък и добрите стари извивки, бавно и сигурно, започват да си пропряват път обратно.

beauty image

Супермоделите (1980)
Ел МакФерсън, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста… Имената им са напълно достатъчни, за да си представиш идеала за красота от не толкова далечните 80 години на миналия век. Високи, дългокраки, изкусителни, супермоделите превземат цялата поп култура на десетилетието. Красят кориците на списания, усмихват се от подиуми и доминират музикалните видеоклипове, особено в последните години на декадата. Благодарение на Джейн Фонда пък, аеробиката и джогингът изплуват на повърхността на модата и за пръв път мускулите стават не просто приемливи, но дори желани от нежната половина на човечеството.

beauty image

Деца без майка (1990)
В тази декада, супермоделите от предишната са все още на почит, но… умалени. Кейт Мос е ултимативната царкиня на положението, въпреки нейната прекалено мършава и мъничка фигура, дори и за стандартите на индустрията. Скептиците не се свенят да нарекат този период “кокаинов шик”, а ние ще се задоволим да наречем този идеал за красива жена с простичкото: “дете без майка”. Прекалено слабата, почти момчешка фигура, се допълва от гръндж модата: свободни дънки, овърсайз качулки и унисекс парфюми. На някои може и да им е по вкуса, но ние се радваме, че тази мода, поне за момента, е отминала.

beauty image

Бронзови красавици (2000)
Край на хероиновия вид. Чао на бледата кожа, мършавото слабо телосложение, стъкления поглед и разпуснатата мода. Добре дошли на секси красавици като Жизел Бюндхен, идеалът за женственост на десетилетието, която Rolling Stone квалифицира като “най-красивата жена в света”, FHM я постави на 45-то място от 100-те най-секси, а Times я избра за една от най-влиятелните личности на 2007. Нейната красота, наред с тази на останалите хубавици от десетилетието, е естествена и крепка, но и добре поддържана. Здраво атлетично тяло, изпълнено от здрав дух и декорирно със (отново завърналите се) секси извивки.

beauty image

Секси дупета (2010)
Бионсе!

beauty image

Но, мили дами - модата е променлива, а жената е винаги красива, когато е себе си и се чувства добре в кожата си. Така че, да бъдем естествени и да се радваме, че сме такива, каквито ни е родила най-важната жена - майката.

Текст Дани Николова

статията е писана за Wizzydeal

реклама

ПОДаРЪКА

Танцов пъзел Таратанци
Танцов пъзел Таратанци

Цена: 73 лв.

Поръчай играта с основни танцови стъпки на български хора оттук - http://taratanci.com/online_shop/

виж всички
реклама

Най-четени