Стилът / Разни работи

По чашата ще ги познаеш

Имаме си майстори на порцелана

Я си кажи, не ти ли е кеф, когато си пиеш кафето в някоя готина чаша? Става дума за истински готина чаша - от онези, дето като ги видиш и те хипнотизират. Сякаш са изваяни с магия и всяка глътка има вкус на вълшебство. Сега ще питаш какво общо пък имат магиите с чашите. Ами, когато са направени с майсторлък, то имат много общо и пичовете от Art.E го доказват безапелационно.

art.e image

Началото е някъде далеч в миналото. Двама приятели решават да се запишат на курс по керамика, защото всички имаме нужда от някакъв отдушник. И ако тогава някой им беше казал, че хобито им ще се превърне в бизнес, най-вероятно щяха да го помислят за тра-ла-ла. Но ето че неведоми са пътищата и чашите Art.E вече години наред внасят шепа красота в ежедневието ни. И това никак не е случайно.

Процесът по изработката на една такава чаша си е пипкава работа и не става от днес за утре. Първо се появява идеята, а след това се създава модел, който се използва за направата на калъпи - един за дръжката и един за чашата. Kогато са готови, идва ред на същинската част, а именно изливането на порцелана. Веднъж изпечен и ето ти чаша. Но не бързай, има още работа.

art.e image

В повечето случаи чашите се глазират, но не е задължително - всичко зависи от желаната визия. После ги се пъхат обратно в пещта, където атмосферата е нажежена, а след това се оставят да изстинат поне 1-2 дена. Последната стъпка е полагането на избраната илюстрация. Съдовете се пекат отново, за да може глазурата да омекне и да поеме рисунката. Минават още 1-2 дни, за да се охладят страстите, и порцелановото произведение е напълно готово. Остава само да намери грижовен стопанин.

art.e image

Колекциите са толкова разнообразни, че чак ти се плаче, защото ги искаш всичките. Илюстрирани са животни, хора, предмети и какво ли още не и най-якото е, че илюстрациите са дело на различни автори. Колаборацията с повече от един художник придава тази разновидност на чашите Art.E. А при някои модели дръжката е елементът, който попада в светлината на прожекторите, защото може да приема всякакви форми. Сред любимите ни се нареждат джинджифиловите изкушения и ръкохватките с форма на мак.

art.e image

Разбира се, симпатягите от Art.E са толкова вещи в занаята, че когато имат свободно време, обичат да творят и други по-ексцентрични предмети, които служат основно за декорация и биха стояли чудно в някоя секция у дома (далеч от децата и котката). А ако искаш да поглезиш себе си или някой близък с нещо по-така, не се колебай да им пишеш или директно да посетиш приказното студио на ул. Иван Щерев 16, за да споделиш идеите си. От Art.E са винаги готови да се отзоват, стига желанието ти да е интересно и стойностно. Прищявки като Лили обича Пешо най-вероятно ще бъдат учтиво отказвани. Но всякакви други истински предизвикателства са добре дошли.

Защото за майсторите от Art.E работата е удоволствие и ние може само да вземем пример от тях, докато отпиваме с наслада от чашата на Живота.

Текст Мина Иванова / Фотография Славея Йорданова

реклама

ПОДаРЪКА

Танцов пъзел Таратанци
Танцов пъзел Таратанци

Цена: 73 лв.

Поръчай играта с основни танцови стъпки на български хора оттук - http://taratanci.com/online_shop/

виж всички
реклама

Най-четени