В/ХОД напред

Започва вторият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство

Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии - фокусът в събитията от програмата на В/ХОД напред обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти! Творци с необятно поле на въображението, в което границите на изкуството се пречупват от мултижанровия характер на идеите и широтата на хоризонта. В/ХОД напред започва на 18.06 и ще продължи до 26.06 включително.

За първи път събитията на В/ХОД ще се провеждат паралелно на две локации - в Център за култура и дебат „Червената къща” и на открито в Парк баня „Овча купел”.

Уъркшоп Тялото в резонанс на композитора Георги Атанасов Minstrell и хореографа Стефани Ханджийска (номинация за ИКАР 2017 за Йон пиеса за осиновените) ще открие програмата на В/ХОД напред на 18 юни в 13:00. Работното ателие ще продължи до 20-и включително и ще се проведе в Червена зала на Център за култура и дебат „Червената къща”. Уъркшопът изследва идеята за резонанса в тялото и в музиката. Основен обект е импулсът и как отекването му в тялото се превръща в танцово движение. Като част от програмата на В/ХОД напред, Тялото в резонанс ще отключи потенциал към нови възможности в хореографията. Ще предложи осъвременен прочит на движенческото изкуство в търсене на неговата иновативна перспектива. Броят на участниците е неограничен, а предварителното записване е на vox.pop.doc@gmail.com

По-късно в неделя ще се състои премиерата на Потоци на паметта, съвместен проект на Студио за документален театър Vox Populi и Сетивен театър „Лабиринт”. Мястото на събитието е Парк баня „Овча купел”, входът в свободен, а часовете на провеждане са 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00. В Потоци на паметта се сливат вербатим и сетивен театър, за да пресъздадат зрелищен разказ за старата баня в „Овча купел“ - документ на времето, запазил в изоставените си коридори духа на един далечен от настоящето свят, в който ще влезем през спомените на живи очевидци и лабиринтите на собственото ни въображение.
Режисъори: Милена Станойевич и Неда Соколовска
Другите два дни, в които можеш да видиш този необичаен пърфоманс са 24 и 25 юни, от 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.

Автопортрет на бъдещето, визуален проект на Стефан Дончев ще открие новата седмица на 19 юни, понеделник, от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща”. Работата представлява механичен робот в почти човешки ръст, който ни подканва да позираме, за да нарисува нашия портрет. Видът на машината напомня самоопериращ автомат. Проектът поставя под въпрос нашите виждания, взаимодействия и очаквания от роботите и показва колко по-различни са те от очакванията ни към хората. Докато машината рисува нашия портрет, разбираме, че тя неизбежно ни вписва в собственото си изображение.

На 20 юни от 19:30 програмата на В/ХОД напред ще предложи на всички, изкушени от съвременната кинематографична изразност, презентация по темата VR - през обектива на бъдещето, водена от един от най-изтъкнатите експерти поVR в България Момчил Алексиев. В рамките на събитието в Център за култура и дебат „Червената къща” ще имаш възможност да се запознаеш със съвременния процес по създаване на кино по метода на виртуалната реалност - едно ново и любопитно поле за артистичните идеи и вниманието на публиката. Сценограф, режисьор, създател на първата meet-up група у нас VR Lab Bg - Момчил Алексиев ще поведе публиката към теоретичен и практически ход в света на иновативната и неизчерпаема кинематографична орбита.

Memoreality, проект на Сдружение Трансформатори е в програмата на модула на 21 юни от 19:30, отново в Център за култура и дебат „Червената къща”. Демонстрация, акция, пърформанс, Memoreality проследява как в реално време социалните мрежи могат да повлият на облика на един град. Това е и опит за възприемане на дигиталното поле като средство за нова форма на материални отражения. С поглед към бъдещето на паметника „1300 години България” на площад България пред НДК, екипът на проекта предлага любопитен начин за преосмисляне на монументалната скулптура. Участниците в пърформанса ще станат свидетели на клонирането на монумента в серия сувенири от шоколад и ще могат да определят вкуса на обещанието за светло бъдеще.

В четвъртък, 22.06, от 19:30 В/ХОД ще ти покаже най-новата визуална творба ARTTU на младата авторка Леда Ванева - един от най-обещаващите съвременни български артисти, номинирана за Наградата BAZA 2017. Проектът запознава с френския булдог Артту. От намерените-изхвърлени снимки и документи са събрани парчетата на неговата история. Това е доказателство, че той е съществувал. Ако беше имал само папка със снимки на някой твърд диск, никой нямаше да разбере за него. Ако пък не бяха възможностите на дигиталното, Артту щеше да отиде на сметището. ARTTU изследва различните измерения на изображението в пост-дигиталния контекст, както и взаимодействието между физическото и дигитално съществуване на субекта.

Носител на фотографския „Оскар”, наградата „Виктория”, Любомир Сергеев определено е сред най-изявените български майстори зад обектива. В/ХОД напред предлага изключителната възможност на публиката да присъства на неговата презентация „Новите технологии и фотография”, в програмата на модула на 23 юни от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща”. Лекцията на Любо Сергеев ще разкрие какви неочаквани перспективи предлага за въображението света през обектива. Как иновациите влияят върху изображението, как дигиталният свят моделира изцяло нова естетика на образа. Нагледно пътешествие в полето на фотографския прогрес с един от най-добрите лектори по темата!
Презентацията се осъществява в партньорство с клуб “ФотоСвят”

Съботният ден е време за музкалното събитие в програмата на В/ХОД напред. От 20:00 в Център за култура и дебат „Червената къща” за започне му музикално-визуален пърформанс Future Past. Съвместният проект на артистите Иво Иванов (YvesO) и Боян Аврамов (D-CODE-X) съчетава електронен звук с визуална композиция, изградена от футуристични кадри. Публиката ще стане свидетел на един интерактивен хибрид, в който музикалната среда и прожекциите от всички страни на залата, както и извън нея, въвличат в мултижанров спектакъл от бъдеще време. Музика, пърформанс и видео в едно.

На 25.06, неделя, В/ХОД напред започва в 17:00 с презентазия на тема „Новия Ренесанс или как еволюирахме до "умно изкуство" и "артистична наука". Мястото на срещата е Център за култура и дебат „Червената къща”. Екипът на В/ХОД напред е изключително радостен, че лекцията пред публика ще водят две светочно признати имена, всеки на своето професионално поле: Леандър Литов и д-р Цветана Иванова. Той е един от водещите учени в СУ и Европейския Център за Ядрени Изследвания (ЦЕРН), тя е преподавател в лондонския “Central Saint Martins University of Arts”. Двамата са основатели на ”RE” - платформа за обединение на наука, изкуство и високи технологии. Те търсят пресечната точка между тях и имат за цел да създадат интегрираща методология, която да позволява обмен между различни видове интелигентност.

След края на презентацията на 25 юни в Червена зала на „Червената къща” ще бъдат обявени и спечилилите два проекта по отворената програма на В/ХОД „Малък АРТ ДОК грант”. За втора поредна година В/ХОД дава две субсидии от по 3000 лв. на два проекта

Третото събитие от програмата на В/ХОД напред на 25.06 е ХОД 17 - Лаборатория за изследване на действителността, превърналата се в традиция среща на четирима театрали и публика. В рамките на събитието, обединени от темата за дигиталния свят, мултижанровия характер и технологиите в сценичните изкуства, поканените артисти (един режисьор, един актьор, сценограф и драматург) ще обменят опит и възгледи с аудиторията. Дали и как театърът може да се адаптира към иновациите навсякъде около нас и заедно да предложат на зрителя зрелище от ново поколение? Началото е в 20:00, мястото е Център за култура и дебат „Червената къща”.

В последния ден на В/ХОД напред, 26.06, ще се проведе пърформансът FUTURUM EXACTUM от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща” ще FUTURUM EXACTUM. Това е един дързък проект, възникнал от срещата между дигиталния дизайн и документалния театър през темата за нашето време, видяно като бъдеще. Документите, използвани в проекта са съхранени броеве на списания „КОСМОС“ , издадени между 1970 и 1986 г. Кои предположения на научнопопулярната мисъл са се сбъднали, и как изглежда светът след 30 години, погледнат от календара на седемдесетте? Phormatik Visual Lab предлага дигиталната среда като абстрактен контекст за едно хипотетично бъдеще в миналото. Участват: артисти на Студио за документален театър VOX POPULI и Марио Стойнов от Phormatik Visual Lab.

В/ХОД напред ще даде трибуна на творци и лектори с новаторски и атрактивни идеи. С мултижанров вкус към изкуствата. С визуално смели и концептуално неочаквани проекти. В/ХОД напред е седмица на новите форми, новите истории, новата изразност и любопитството на човека, който е в ход напред.

Започва вторият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство

Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии - фокусът в събитията от програмата на В/ХОД напред обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти! Творци с необятно поле на въображението, в което границите на изкуството се пречупват от мултижанровия характер на идеите и широтата на хоризонта. В/ХОД напред започва на 18.06 и ще продължи до 26.06 включително.

За първи път събитията на В/ХОД ще се провеждат паралелно на две локации - в Център за култура и дебат „Червената къща” и на открито в Парк баня „Овча купел”.

Уъркшоп Тялото в резонанс на композитора Георги Атанасов Minstrell и хореографа Стефани Ханджийска (номинация за ИКАР 2017 за Йон пиеса за осиновените) ще открие програмата на В/ХОД напред на 18 юни в 13:00. Работното ателие ще продължи до 20-и включително и ще се проведе в Червена зала на Център за култура и дебат „Червената къща”. Уъркшопът изследва идеята за резонанса в тялото и в музиката. Основен обект е импулсът и как отекването му в тялото се превръща в танцово движение. Като част от програмата на В/ХОД напред, Тялото в резонанс ще отключи потенциал към нови възможности в хореографията. Ще предложи осъвременен прочит на движенческото изкуство в търсене на неговата иновативна перспектива. Броят на участниците е неограничен, а предварителното записване е на vox.pop.doc@gmail.com

По-късно в неделя ще се състои премиерата на Потоци на паметта, съвместен проект на Студио за документален театър Vox Populi и Сетивен театър „Лабиринт”. Мястото на събитието е Парк баня „Овча купел”, входът в свободен, а часовете на провеждане са 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00. В Потоци на паметта се сливат вербатим и сетивен театър, за да пресъздадат зрелищен разказ за старата баня в „Овча купел“ - документ на времето, запазил в изоставените си коридори духа на един далечен от настоящето свят, в който ще влезем през спомените на живи очевидци и лабиринтите на собственото ни въображение.
Режисъори: Милена Станойевич и Неда Соколовска
Другите два дни, в които можеш да видиш този необичаен пърфоманс са 24 и 25 юни, от 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.

Автопортрет на бъдещето, визуален проект на Стефан Дончев ще открие новата седмица на 19 юни, понеделник, от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща”. Работата представлява механичен робот в почти човешки ръст, който ни подканва да позираме, за да нарисува нашия портрет. Видът на машината напомня самоопериращ автомат. Проектът поставя под въпрос нашите виждания, взаимодействия и очаквания от роботите и показва колко по-различни са те от очакванията ни към хората. Докато машината рисува нашия портрет, разбираме, че тя неизбежно ни вписва в собственото си изображение.

На 20 юни от 19:30 програмата на В/ХОД напред ще предложи на всички, изкушени от съвременната кинематографична изразност, презентация по темата VR - през обектива на бъдещето, водена от един от най-изтъкнатите експерти поVR в България Момчил Алексиев. В рамките на събитието в Център за култура и дебат „Червената къща” ще имаш възможност да се запознаеш със съвременния процес по създаване на кино по метода на виртуалната реалност - едно ново и любопитно поле за артистичните идеи и вниманието на публиката. Сценограф, режисьор, създател на първата meet-up група у нас VR Lab Bg - Момчил Алексиев ще поведе публиката към теоретичен и практически ход в света на иновативната и неизчерпаема кинематографична орбита.

Memoreality, проект на Сдружение Трансформатори е в програмата на модула на 21 юни от 19:30, отново в Център за култура и дебат „Червената къща”. Демонстрация, акция, пърформанс, Memoreality проследява как в реално време социалните мрежи могат да повлият на облика на един град. Това е и опит за възприемане на дигиталното поле като средство за нова форма на материални отражения. С поглед към бъдещето на паметника „1300 години България” на площад България пред НДК, екипът на проекта предлага любопитен начин за преосмисляне на монументалната скулптура. Участниците в пърформанса ще станат свидетели на клонирането на монумента в серия сувенири от шоколад и ще могат да определят вкуса на обещанието за светло бъдеще.

В четвъртък, 22.06, от 19:30 В/ХОД ще ти покаже най-новата визуална творба ARTTU на младата авторка Леда Ванева - един от най-обещаващите съвременни български артисти, номинирана за Наградата BAZA 2017. Проектът запознава с френския булдог Артту. От намерените-изхвърлени снимки и документи са събрани парчетата на неговата история. Това е доказателство, че той е съществувал. Ако беше имал само папка със снимки на някой твърд диск, никой нямаше да разбере за него. Ако пък не бяха възможностите на дигиталното, Артту щеше да отиде на сметището. ARTTU изследва различните измерения на изображението в пост-дигиталния контекст, както и взаимодействието между физическото и дигитално съществуване на субекта.

Носител на фотографския „Оскар”, наградата „Виктория”, Любомир Сергеев определено е сред най-изявените български майстори зад обектива. В/ХОД напред предлага изключителната възможност на публиката да присъства на неговата презентация „Новите технологии и фотография”, в програмата на модула на 23 юни от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща”. Лекцията на Любо Сергеев ще разкрие какви неочаквани перспективи предлага за въображението света през обектива. Как иновациите влияят върху изображението, как дигиталният свят моделира изцяло нова естетика на образа. Нагледно пътешествие в полето на фотографския прогрес с един от най-добрите лектори по темата!
Презентацията се осъществява в партньорство с клуб “ФотоСвят”

Съботният ден е време за музкалното събитие в програмата на В/ХОД напред. От 20:00 в Център за култура и дебат „Червената къща” за започне му музикално-визуален пърформанс Future Past. Съвместният проект на артистите Иво Иванов (YvesO) и Боян Аврамов (D-CODE-X) съчетава електронен звук с визуална композиция, изградена от футуристични кадри. Публиката ще стане свидетел на един интерактивен хибрид, в който музикалната среда и прожекциите от всички страни на залата, както и извън нея, въвличат в мултижанров спектакъл от бъдеще време. Музика, пърформанс и видео в едно.

На 25.06, неделя, В/ХОД напред започва в 17:00 с презентазия на тема „Новия Ренесанс или как еволюирахме до "умно изкуство" и "артистична наука". Мястото на срещата е Център за култура и дебат „Червената къща”. Екипът на В/ХОД напред е изключително радостен, че лекцията пред публика ще водят две светочно признати имена, всеки на своето професионално поле: Леандър Литов и д-р Цветана Иванова. Той е един от водещите учени в СУ и Европейския Център за Ядрени Изследвания (ЦЕРН), тя е преподавател в лондонския “Central Saint Martins University of Arts”. Двамата са основатели на ”RE” - платформа за обединение на наука, изкуство и високи технологии. Те търсят пресечната точка между тях и имат за цел да създадат интегрираща методология, която да позволява обмен между различни видове интелигентност.

След края на презентацията на 25 юни в Червена зала на „Червената къща” ще бъдат обявени и спечилилите два проекта по отворената програма на В/ХОД „Малък АРТ ДОК грант”. За втора поредна година В/ХОД дава две субсидии от по 3000 лв. на два проекта

Третото събитие от програмата на В/ХОД напред на 25.06 е ХОД 17 - Лаборатория за изследване на действителността, превърналата се в традиция среща на четирима театрали и публика. В рамките на събитието, обединени от темата за дигиталния свят, мултижанровия характер и технологиите в сценичните изкуства, поканените артисти (един режисьор, един актьор, сценограф и драматург) ще обменят опит и възгледи с аудиторията. Дали и как театърът може да се адаптира към иновациите навсякъде около нас и заедно да предложат на зрителя зрелище от ново поколение? Началото е в 20:00, мястото е Център за култура и дебат „Червената къща”.

В последния ден на В/ХОД напред, 26.06, ще се проведе пърформансът FUTURUM EXACTUM от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща” ще FUTURUM EXACTUM. Това е един дързък проект, възникнал от срещата между дигиталния дизайн и документалния театър през темата за нашето време, видяно като бъдеще. Документите, използвани в проекта са съхранени броеве на списания „КОСМОС“ , издадени между 1970 и 1986 г. Кои предположения на научнопопулярната мисъл са се сбъднали, и как изглежда светът след 30 години, погледнат от календара на седемдесетте? Phormatik Visual Lab предлага дигиталната среда като абстрактен контекст за едно хипотетично бъдеще в миналото. Участват: артисти на Студио за документален театър VOX POPULI и Марио Стойнов от Phormatik Visual Lab.

В/ХОД напред ще даде трибуна на творци и лектори с новаторски и атрактивни идеи. С мултижанров вкус към изкуствата. С визуално смели и концептуално неочаквани проекти. В/ХОД напред е седмица на новите форми, новите истории, новата изразност и любопитството на човека, който е в ход напред.

Гласували общо: 1 потребители