Айс, айс бейби

Всички ги знаем: шоколадов, ванилов, ягодов, ментов, орехов, с вкус на уиски, с банан, с бисквитки, с горски плодове и дори с диня. И не че не ги харесваме, ама ни се прииска нещо по-различно и ето че го намерихме - сметанов сладолед с черен пипер.

За 2 чаши ти трябват:

1/2 чаша пълномаслено мляко;
1/3 чаша захар;
1 супена лъжица счукан пресен черен пипер;
щипка сол;
3 жълтъка;
1 чаша сметана.

Загрей млякото, захарта, черния пипер, солта и половин чаша от сметаната в недълбок съд, похлупи ги и ги остави на мира, докато изстинат. След около час загрей отново сместа и вече в дълбока купа сипи останалата сметана. Заеми се с жълтъците - разбий ги добре, бавно сипи топлата смес в тях и бъркай постоянно, а после отново върни целия бъркоч на печката. Продължавай усилено да бъркаш, и си бъркаш, и си бъркаш, докато съвсем се сгъсти и почне да залепва по лъжицата. След това изключи котлона, прецеди върху сметаната, пак разбъркай и остави да се охлади. На ход е машината за сладолед - сипи всичко в нея и следвай инструкциите. Само не ни казвай, че нямаш машина за сладолед! Тъпо, ама какво да те правим - просто си купи сметанов тогава, поръси го с малко прясно смлян черен пипер и изплези език.

Фотография Васил Танев

Всички ги знаем: шоколадов, ванилов, ягодов, ментов, орехов, с вкус на уиски, с банан, с бисквитки, с горски плодове и дори с диня. И не че не ги харесваме, ама ни се прииска нещо по-различно и ето че го намерихме - сметанов сладолед с черен пипер.

За 2 чаши ти трябват:

1/2 чаша пълномаслено мляко;
1/3 чаша захар;
1 супена лъжица счукан пресен черен пипер;
щипка сол;
3 жълтъка;
1 чаша сметана.

Загрей млякото, захарта, черния пипер, солта и половин чаша от сметаната в недълбок съд, похлупи ги и ги остави на мира, докато изстинат. След около час загрей отново сместа и вече в дълбока купа сипи останалата сметана. Заеми се с жълтъците - разбий ги добре, бавно сипи топлата смес в тях и бъркай постоянно, а после отново върни целия бъркоч на печката. Продължавай усилено да бъркаш, и си бъркаш, и си бъркаш, докато съвсем се сгъсти и почне да залепва по лъжицата. След това изключи котлона, прецеди върху сметаната, пак разбъркай и остави да се охлади. На ход е машината за сладолед - сипи всичко в нея и следвай инструкциите. Само не ни казвай, че нямаш машина за сладолед! Тъпо, ама какво да те правим - просто си купи сметанов тогава, поръси го с малко прясно смлян черен пипер и изплези език.

Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители