Бързо, лесно, вкусно

Приготвяме го най-често през лятото, но тия дни пак се сетихме за него - сигурно защото времето се пооправи. Обичаме го заради комбинацията от сметана и прясна мента, но не засища, затова обикновено го хапваме преди основното. Върви с бяло и червено вино, но носи и на розе. Ето и продуктите:

1 кг моркови,
300-400 мл течна сметана (животинска),
50 г масло,
1 връзка прясна мента,
1 кафена лъжица пипер меланж (прясно смлян),
100 г рукола,
100-150 г пармезан на ленти,
1/2 с.л. сол.

Морковите се обелват и нарязват на едри ленти, после се бланшират за около 5 минути в подсолена вода, но съвсем леко - трябва да са хрупкави. В дълбок тиган и на бавен огън разтапяме маслото и сметаната, а щом се посгъсти, прибавяме ситно накълцаната мента и морковите. Хубавичко разбъркваме и чак тогава подправяме с пипер и сол. Сервираме ги в плитко плато и поръсваме първо с пармезана, а после и с руколата. Ястието е най-вкусно, докато е топло, затова го правим в последния момент, преди да се наредим около масата.

Фотография Васил Танев

Приготвяме го най-често през лятото, но тия дни пак се сетихме за него - сигурно защото времето се пооправи. Обичаме го заради комбинацията от сметана и прясна мента, но не засища, затова обикновено го хапваме преди основното. Върви с бяло и червено вино, но носи и на розе. Ето и продуктите:

1 кг моркови,
300-400 мл течна сметана (животинска),
50 г масло,
1 връзка прясна мента,
1 кафена лъжица пипер меланж (прясно смлян),
100 г рукола,
100-150 г пармезан на ленти,
1/2 с.л. сол.

Морковите се обелват и нарязват на едри ленти, после се бланшират за около 5 минути в подсолена вода, но съвсем леко - трябва да са хрупкави. В дълбок тиган и на бавен огън разтапяме маслото и сметаната, а щом се посгъсти, прибавяме ситно накълцаната мента и морковите. Хубавичко разбъркваме и чак тогава подправяме с пипер и сол. Сервираме ги в плитко плато и поръсваме първо с пармезана, а после и с руколата. Ястието е най-вкусно, докато е топло, затова го правим в последния момент, преди да се наредим около масата.

Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители