Есенна соната

На мрачната есен най й харесваме уюта, който вкарва венозно по всички ъгли на душата, прегоряла от лятно хайманосване. Сега е времето, в което вкъщи е най-хубаво. И още по-хубаво може да стане, ако подгрееш нещата с една шармантна есенна супа. Не е нищо сложно, не се подвеждай от „шармантна". Подборът на думи е абсолютно нарочен, защото в рецептата има круши, които именно намираме за особено шармантен плод.

Виж сега какво ти трябва за четири порции:
1 глава лук
1 стрък праз (само бялата част)
1 супена купа с нарязана на кубчета тиква цигулка
3 круши
1 морков
250 мл пълномаслена сметана
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
800 мл зеленчуков бульон (от глава лук, морков и глава целина)
мащерка
тиквени семки
сол на вкус
пипер меланж на вкус

След като си се сдобил с всичко необходимо, запретни ръкави, поеми дъх, зареди си положителните файлове в главата и скачай смело. Първо предлагаме да си приготвиш бульона. И друг път сме казвали, но предполагаме, че нямаш нищо против да повторим: по-добре отдели един час, за да си го направиш сам, вместо да разчиташ на купешките кубчета с неизвестен произход.

Загрей маслото и зехтина и ги срещни отблизо с предварително нарязаните зеленчуци и круши. Когато взаимоотношенията им се затоплят до степен, че и лукът омекне, добави бульона и ги остави да се разберат за около 30 минути. Нека е на бавен огън, за да не им даваме много зор. Не забравяй да подправиш ситуацията със сол и пипер.

Идва ред на пасирането, а след него и сметаната вече може да се присъедини към останалите. Не ти остава нищо друго освен да сипеш блаженството по купичките и да го завършиш с прясна мащерка и тиквени семки, които може да си изпечеш и сам. Сега ако подадеш един черпак и на нас, цена няма да имаш.

Текст Боряна Телбис / Фотография Васил Танев

На мрачната есен най й харесваме уюта, който вкарва венозно по всички ъгли на душата, прегоряла от лятно хайманосване. Сега е времето, в което вкъщи е най-хубаво. И още по-хубаво може да стане, ако подгрееш нещата с една шармантна есенна супа. Не е нищо сложно, не се подвеждай от „шармантна". Подборът на думи е абсолютно нарочен, защото в рецептата има круши, които именно намираме за особено шармантен плод.

Виж сега какво ти трябва за четири порции:
1 глава лук
1 стрък праз (само бялата част)
1 супена купа с нарязана на кубчета тиква цигулка
3 круши
1 морков
250 мл пълномаслена сметана
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
800 мл зеленчуков бульон (от глава лук, морков и глава целина)
мащерка
тиквени семки
сол на вкус
пипер меланж на вкус

След като си се сдобил с всичко необходимо, запретни ръкави, поеми дъх, зареди си положителните файлове в главата и скачай смело. Първо предлагаме да си приготвиш бульона. И друг път сме казвали, но предполагаме, че нямаш нищо против да повторим: по-добре отдели един час, за да си го направиш сам, вместо да разчиташ на купешките кубчета с неизвестен произход.

Загрей маслото и зехтина и ги срещни отблизо с предварително нарязаните зеленчуци и круши. Когато взаимоотношенията им се затоплят до степен, че и лукът омекне, добави бульона и ги остави да се разберат за около 30 минути. Нека е на бавен огън, за да не им даваме много зор. Не забравяй да подправиш ситуацията със сол и пипер.

Идва ред на пасирането, а след него и сметаната вече може да се присъедини към останалите. Не ти остава нищо друго освен да сипеш блаженството по купичките и да го завършиш с прясна мащерка и тиквени семки, които може да си изпечеш и сам. Сега ако подадеш един черпак и на нас, цена няма да имаш.

Текст Боряна Телбис / Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители