Игра на топчета

Обикновено на обяд загряваме с нещо топло, най-често супа топчета, стига да я включат в менюто на тайното ни убежище. Срещали сме всякакви свободни съчинения по класическата рецепта, но ние си имаме наша, на която държим. Не слагаме чубрица и яйце в каймата, както и картофи в бульона, но я застройваме с кисело мляко и жълтък и допълнително я сгъстяваме с кус-кус. Ето какво точно ни трябва:

300 г кайма (смес от свинска и телешка, съответно 60:40)
1/2 кафена чаша ориз,
1 с.л. доматено пюре (или малък пресен домат),
1 кубче зеленчуков бульон,
1 малка шепа кус-кус,
3 с.л. олио или зехтин,
1 морков,
1 глава лук,
1 връзка магданоз,
черен пипер на вкус,
сол на вкус
и брашно за овалване на топчетата.

Най-напред си приготвяме каймата - смесваме я с ориза, овкусяваме с малко сол и черен пипер, след което се хващаме с оформянето на топчетата, които после търкулваме в брашното. Щом водата за супата заври, добавяме олиото (или зехтина) заедно с нарязаните на ситно зеленчуци, доматеното пюре (или домата), кус-куса плюс някоя и друга щипка сол и черен пипер. След десетина минути изсипваме топчетата и ги оставяме още толкова да поврят (или повече, зависи как ги обичаме), като преди да сервираме, поръсваме с пресен магданоз.

Фотография Васил Танев

Обикновено на обяд загряваме с нещо топло, най-често супа топчета, стига да я включат в менюто на тайното ни убежище. Срещали сме всякакви свободни съчинения по класическата рецепта, но ние си имаме наша, на която държим. Не слагаме чубрица и яйце в каймата, както и картофи в бульона, но я застройваме с кисело мляко и жълтък и допълнително я сгъстяваме с кус-кус. Ето какво точно ни трябва:

300 г кайма (смес от свинска и телешка, съответно 60:40)
1/2 кафена чаша ориз,
1 с.л. доматено пюре (или малък пресен домат),
1 кубче зеленчуков бульон,
1 малка шепа кус-кус,
3 с.л. олио или зехтин,
1 морков,
1 глава лук,
1 връзка магданоз,
черен пипер на вкус,
сол на вкус
и брашно за овалване на топчетата.

Най-напред си приготвяме каймата - смесваме я с ориза, овкусяваме с малко сол и черен пипер, след което се хващаме с оформянето на топчетата, които после търкулваме в брашното. Щом водата за супата заври, добавяме олиото (или зехтина) заедно с нарязаните на ситно зеленчуци, доматеното пюре (или домата), кус-куса плюс някоя и друга щипка сол и черен пипер. След десетина минути изсипваме топчетата и ги оставяме още толкова да поврят (или повече, зависи как ги обичаме), като преди да сервираме, поръсваме с пресен магданоз.

Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители