Какво да правим с великденските яйца?

Сварихме и боядисахме яйцата. Чукахме се с тях и ги обелихме. Ами сега какво?

Приготвили сме ти няколко различни идеи и рецепти, с които да разнообразиш трапезата:

В салатата

Съществуват стотици рецепти за салати с яйца в интернет, които сега е момента да опитате да приготвите и консумирате. За традиционната зелена салата, например, са нужни само маруля, лук, чесън, репички, твърдо сварени яйца и подправки на вкус. А сред останалите лесно за приготвяне салати са картофената салата с яйца, салата с яйца и кисели краставички, салата риба тон и яйца или яйчена салата с майонеза.

Мезе

Бърз, лесен и нестандартен начин за ядене на яйцата е фаршироването или по-просто казано – пълненето им за мезе или предястие. Традиционния начин да се ядат така е следния: обелваш яйцето, разделяш го на две половини по вертикала, а на мястото на жълтъците се слага пасираните жълтъци, заедно с майонеза и горчица. На вкус се поръсват със сол и черен пипер. Варианти на тази рецепта има същи изключително много.

* „Фаршироване - пълнене вътрешността на продукт със ситно нарязани зеленчуци, месо, риба. Фаршироват се обикновено цели птици, чушки, патладжани, домати, плешка или яйца.“

Палачинкова торта

Необходими са великденски яйца, кисели краставички и шунка. Продуктите се редят между блатовете от палачинки, а отгоре се залива с майонезен сос, с който покриват палачинките. Разбира се, отново по желание на готвача, между блатовете може да се сложат и други продукти.

Пастет

За страхотна разядка към препечени филийки, крекери или сухари са нужни само извара, зелената част на пресния лук, масло, целина, магданоз, джоджен и сол. Подправките може а бъдат заменени и с други като копър, прясна мащерка, пресен риган. Всички съставки се слагат в блендер или кухненски робот и се пасират.

Облечени яйца

Яйца, кайма, лук, галета и подправки на вкус са необходимите продукти. Нарязаният на ситно лук се прибавя към каймата. Слага се и едно сурово яйце, и подправките. Прибавя се малко галета, а после се размесва добре каймата. Поставя се всяко едно вече сварено великденско яйце в центъра на оформената като кюфте кайма и се загръща яйцето с нея, така че да се покрие добре. Облеченото яйце се овалва отново в галета и се поставя в предварително намазана тавичка с олио. Пече се.

Автор: Евгения Тошева

Селекция от най-често срещаните откачалки в София.

Сварихме и боядисахме яйцата. Чукахме се с тях и ги обелихме. Ами сега какво?

Приготвили сме ти няколко различни идеи и рецепти, с които да разнообразиш трапезата:

В салатата

Съществуват стотици рецепти за салати с яйца в интернет, които сега е момента да опитате да приготвите и консумирате. За традиционната зелена салата, например, са нужни само маруля, лук, чесън, репички, твърдо сварени яйца и подправки на вкус. А сред останалите лесно за приготвяне салати са картофената салата с яйца, салата с яйца и кисели краставички, салата риба тон и яйца или яйчена салата с майонеза.

Мезе

Бърз, лесен и нестандартен начин за ядене на яйцата е фаршироването или по-просто казано – пълненето им за мезе или предястие. Традиционния начин да се ядат така е следния: обелваш яйцето, разделяш го на две половини по вертикала, а на мястото на жълтъците се слага пасираните жълтъци, заедно с майонеза и горчица. На вкус се поръсват със сол и черен пипер. Варианти на тази рецепта има същи изключително много.

* „Фаршироване - пълнене вътрешността на продукт със ситно нарязани зеленчуци, месо, риба. Фаршироват се обикновено цели птици, чушки, патладжани, домати, плешка или яйца.“

Палачинкова торта

Необходими са великденски яйца, кисели краставички и шунка. Продуктите се редят между блатовете от палачинки, а отгоре се залива с майонезен сос, с който покриват палачинките. Разбира се, отново по желание на готвача, между блатовете може да се сложат и други продукти.

Пастет

За страхотна разядка към препечени филийки, крекери или сухари са нужни само извара, зелената част на пресния лук, масло, целина, магданоз, джоджен и сол. Подправките може а бъдат заменени и с други като копър, прясна мащерка, пресен риган. Всички съставки се слагат в блендер или кухненски робот и се пасират.

Облечени яйца

Яйца, кайма, лук, галета и подправки на вкус са необходимите продукти. Нарязаният на ситно лук се прибавя към каймата. Слага се и едно сурово яйце, и подправките. Прибавя се малко галета, а после се размесва добре каймата. Поставя се всяко едно вече сварено великденско яйце в центъра на оформената като кюфте кайма и се загръща яйцето с нея, така че да се покрие добре. Облеченото яйце се овалва отново в галета и се поставя в предварително намазана тавичка с олио. Пече се.

Автор: Евгения Тошева

Селекция от най-често срещаните откачалки в София.

Гласували общо: 1 потребители