Кои храни сме побългарили най-много

Живеем в един мултикултурен свят и като следствие от това имаме достъп до най-различни храни. А както всички знаем, храната е един от най-добрите начини да се докоснеш до културата на даден народ. Интересно става обаче, когато всъщност си присвоим дадена храна и тя стане толкова част от нашата собствена култура, че даже няма общо с това, което е била първоначално.

Днес ще разгледаме няколко такива примера. За щастие, повечето такива храни можем да ги намерим и в по-автентично състояние в много ресторанти в града. Даже ако ви се хапва нещо такова, спокойно можете да си поръчате, след като прочетете статията. И без това в областта на доставка на храна София е супер развита, така че няма да имате проблеми!

Бургер, ама не съвсем

Бургерите са доста интересна храна. Не бихме казали, че са някакъв много особен специалитет на дадена култура, но са си част от американското меню. Те и така навлизат по нашите ширини – като основно предложение на заведенията за бързо хранене.

Интересното е, че ние бързо ги адаптираме за българския начин на живот. В Америка например бургерите не се пълнят с пържени картофи, докато тука това е редовен номер. Освен това много често срещаме бургери, които плуват в сос – нещо, което едва ли ще забележим в Америка.

Сега обаче крафт бургерите стават все по-модерни и честно казано спират да носят статуса на „бърза храна“. Това може само да ни радва!

Кой каза италианска пица?

Няма друга храна, която толкова да сме преиначили. Тя може и да е започнало от Италия, но със сигурност се е усъвършенствала в България. Тук сме ѝ добавили всичко възможно, та сме я превърнали в едно съвсем ново ястие. Дали е по-хубаво? Защо не! Та италианците знаят само доматен сос и моцарела. А ние? Ние добавяме каквото искаме!

Да оставим на страна дори пицата с ананас. Тук можем да намерим пица с царевица, шунка, гъби, чушки, семена, ядки, домати и какво ли още не. Имаме пица лодка, квадратна пица, нашенско калцоне и куп други вариации на това интересно модифицирано ястие. А за самите размери на пицата да не говорим – от мини пици до огромни фамилни порции.

В крайна сметка обаче не е толкова трудно да опитаме автентична италианска пица. Вече има доста ресторанти, където да я намерим, но може и да си поръчаме (например през Foodpanda).

Що е то паста

Спагети, лазаня, макарони – за нас всички тези неща имат определен вид, но започнахме да ги наричаме общо „паста“ отскоро. Иначе изобщо нямат общо с италианските си корени, тъй като обичаме да си ги правим бързо, лесно и с готови сосове. Е, в това няма нищо лошо, разбира се, особено ако ни е вкусно, но никой няма да приеме спагетите с кетчуп и майонеза като реална паста.

Хубавото обаче е, че в днешно време се връщаме към началния вид на тези ястия и можем да им се радваме така. То и не е чак толкова трудно да си приготвим някой хубав сос, но просто изисква малко повече усилия. И все пак – българското си е българско, пък дори и да е побългарено. Къде другаде можем да опитаме нашенски бургери, пици и паста?

Живеем в един мултикултурен свят и като следствие от това имаме достъп до най-различни храни. А както всички знаем, храната е един от най-добрите начини да се докоснеш до културата на даден народ. Интересно става обаче, когато всъщност си присвоим дадена храна и тя стане толкова част от нашата собствена култура, че даже няма общо с това, което е била първоначално.

Днес ще разгледаме няколко такива примера. За щастие, повечето такива храни можем да ги намерим и в по-автентично състояние в много ресторанти в града. Даже ако ви се хапва нещо такова, спокойно можете да си поръчате, след като прочетете статията. И без това в областта на доставка на храна София е супер развита, така че няма да имате проблеми!

Бургер, ама не съвсем

Бургерите са доста интересна храна. Не бихме казали, че са някакъв много особен специалитет на дадена култура, но са си част от американското меню. Те и така навлизат по нашите ширини – като основно предложение на заведенията за бързо хранене.

Интересното е, че ние бързо ги адаптираме за българския начин на живот. В Америка например бургерите не се пълнят с пържени картофи, докато тука това е редовен номер. Освен това много често срещаме бургери, които плуват в сос – нещо, което едва ли ще забележим в Америка.

Сега обаче крафт бургерите стават все по-модерни и честно казано спират да носят статуса на „бърза храна“. Това може само да ни радва!

Кой каза италианска пица?

Няма друга храна, която толкова да сме преиначили. Тя може и да е започнало от Италия, но със сигурност се е усъвършенствала в България. Тук сме ѝ добавили всичко възможно, та сме я превърнали в едно съвсем ново ястие. Дали е по-хубаво? Защо не! Та италианците знаят само доматен сос и моцарела. А ние? Ние добавяме каквото искаме!

Да оставим на страна дори пицата с ананас. Тук можем да намерим пица с царевица, шунка, гъби, чушки, семена, ядки, домати и какво ли още не. Имаме пица лодка, квадратна пица, нашенско калцоне и куп други вариации на това интересно модифицирано ястие. А за самите размери на пицата да не говорим – от мини пици до огромни фамилни порции.

В крайна сметка обаче не е толкова трудно да опитаме автентична италианска пица. Вече има доста ресторанти, където да я намерим, но може и да си поръчаме (например през Foodpanda).

Що е то паста

Спагети, лазаня, макарони – за нас всички тези неща имат определен вид, но започнахме да ги наричаме общо „паста“ отскоро. Иначе изобщо нямат общо с италианските си корени, тъй като обичаме да си ги правим бързо, лесно и с готови сосове. Е, в това няма нищо лошо, разбира се, особено ако ни е вкусно, но никой няма да приеме спагетите с кетчуп и майонеза като реална паста.

Хубавото обаче е, че в днешно време се връщаме към началния вид на тези ястия и можем да им се радваме така. То и не е чак толкова трудно да си приготвим някой хубав сос, но просто изисква малко повече усилия. И все пак – българското си е българско, пък дори и да е побългарено. Къде другаде можем да опитаме нашенски бургери, пици и паста?

Гласували общо: 1 потребители