Мачкай наред

Нашият фотограф Васил Танев, майсторът на портрета, ловецът на светлината, търсачът на гледна точка, тази седмица си пусна отпуска. Нямаше да насочваме вниманието ти към подобна незначителна наглед подробност, ако тя не водеше към нещо ужасно вкусно - Обедно меню с Васил Танев в +това. Вече знаеш истината, Танев е фантастичен кулинар и целокупната редакция на Sofia Live се подписва с двете ръце под тази гръмка фраза. От опита ни с него сме забелязали също, че е лудо влюбен в прясната мащерка и пресния розмарин, както ще си проличи и по-долу от списъка му за печените телешки кюфтенца със сушени домати и зеленчуково пюре (които, между другото, вчера получиха високо вдигнат палец от един много злояд млад клиент на заведението):

За кюфтетата:
1,5 кг телешка кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 печена чушка
200 г сушени домати в зехтин
2 яйца
80 г червено вино
1 ч.л. прясно смлян пипер меланж
1 ч.л. прясно смлян кимион
1,5 ч.л. сол
1,5 с.л. пресен розмарин, ситно накълцан
1 ч.л. едро смлян лют пипер

За пюрето:
500 г моркови
500 г картофи
1 глава целина
1 глава лук
300 г масло
200 г прясно мляко
прясна мащерка
пипер меланж
сол

Посочените количества водят до 50 броя кюфтетата, които искат от теб само хубавичко да забъркаш цялата дузина продукти в голям съд и, в идеалния случай, да ги оставиш на мира за 5-6 часа. После ги понамачкваш още малко, оформяш топчета с размера на дребно яйце и ги мушкаш в загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.

За пюрето сваряваш зеленчуците и към края посоляваш. Изцеждаш водата, добавяш маслото, млякото и пипер на вкус и хващаш вилицата. Бъркаш и мачкаш здраво, но въобще не се свени да посегнеш и на пасатора, ако ръката ти откаже. На финала бухаш мащерка на корем (казахме ти, че си пада по нея) и пак разбъркваш. Душицата има нужда от четвърт час да си пусне аромата, така че, ако имаш тази възможност, дай й я. И гледай после какво става.

Обедното меню на Васил Танев в +това е в сила до края на седмицата (22 февруари)
с предварителна резервация

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Нашият фотограф Васил Танев, майсторът на портрета, ловецът на светлината, търсачът на гледна точка, тази седмица си пусна отпуска. Нямаше да насочваме вниманието ти към подобна незначителна наглед подробност, ако тя не водеше към нещо ужасно вкусно - Обедно меню с Васил Танев в +това. Вече знаеш истината, Танев е фантастичен кулинар и целокупната редакция на Sofia Live се подписва с двете ръце под тази гръмка фраза. От опита ни с него сме забелязали също, че е лудо влюбен в прясната мащерка и пресния розмарин, както ще си проличи и по-долу от списъка му за печените телешки кюфтенца със сушени домати и зеленчуково пюре (които, между другото, вчера получиха високо вдигнат палец от един много злояд млад клиент на заведението):

За кюфтетата:
1,5 кг телешка кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 печена чушка
200 г сушени домати в зехтин
2 яйца
80 г червено вино
1 ч.л. прясно смлян пипер меланж
1 ч.л. прясно смлян кимион
1,5 ч.л. сол
1,5 с.л. пресен розмарин, ситно накълцан
1 ч.л. едро смлян лют пипер

За пюрето:
500 г моркови
500 г картофи
1 глава целина
1 глава лук
300 г масло
200 г прясно мляко
прясна мащерка
пипер меланж
сол

Посочените количества водят до 50 броя кюфтетата, които искат от теб само хубавичко да забъркаш цялата дузина продукти в голям съд и, в идеалния случай, да ги оставиш на мира за 5-6 часа. После ги понамачкваш още малко, оформяш топчета с размера на дребно яйце и ги мушкаш в загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.

За пюрето сваряваш зеленчуците и към края посоляваш. Изцеждаш водата, добавяш маслото, млякото и пипер на вкус и хващаш вилицата. Бъркаш и мачкаш здраво, но въобще не се свени да посегнеш и на пасатора, ако ръката ти откаже. На финала бухаш мащерка на корем (казахме ти, че си пада по нея) и пак разбъркваш. Душицата има нужда от четвърт час да си пусне аромата, така че, ако имаш тази възможност, дай й я. И гледай после какво става.

Обедното меню на Васил Танев в +това е в сила до края на седмицата (22 февруари)
с предварителна резервация

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители