Негово височество

Миналата седмица нахлухме в кухнята на Иван Манчев и открито заявихме, че не мърдаме оттам без показно. Той само се подсмихна, викна „Данчо, подготви ми един гъши дроб, ако обичаш!" и се бръкна за два тигана. Има-няма пет минути по-късно в устата ни се топеше кралят-слънце на френското кулинарно изкуство - фоа гра, в компанията на още няколко височайши особи:

100-150 г пресен гъши дроб (за предпочитане - клас А),
1 стрък пресен лук,
3-4 сушени домати,
20 г прясна манатарка,
4 аспержи,
1 с.л. мед,
20 г масло,
сол и черен пипер на вкус,
щипка пресен копър или магданоз,
прясна мащерка за украса.

Сега следи внимателно какво се случва, защото действието се развива мълниеносно. Нарязваме зеленчуците, палим котлоните и нагорещяваме тиганите. В единия от тях - задължително тефлонов и без никаква мазнина - поставяме две филийки от дроба. В другия хвърляме маслото, посипваме отгоре му шепата ситно нарязан пресен лук, бухаме сушените домати, манатарката и аспержите, раздрусваме ги добре и - обратно при гъшия дроб. Той вече трябва да е хванал съблазнителна коричка от едната страна, така че го обръщаме с шпатулата да се запечата и от другата - пак за не повече от минута.

Попипваме с пръст зеленчуците и ако установим, че са почти готови, ги поливаме с меда - мосю гъши дроб обича да му е сладичко. (Манчев сподели, че понякога му сипва и смокиново сладко вместо мед.) Последни секунди на огъня и кръгом за сервиране, докато още пари.

Оформяме сотираните зеленчуци като канапе и нежно настаняваме филийките гъши дроб върху него. Поливаме цялата история с медения сос от тигана и я увенчаваме с клончето мащерка (листо пресен босилек или мента също стоят екстра). Ако ни се намира малко пресен копър или магданоз, може да поръсим една идейка по ръба. Туш!

Фотография Васил Танев

Миналата седмица нахлухме в кухнята на Иван Манчев и открито заявихме, че не мърдаме оттам без показно. Той само се подсмихна, викна „Данчо, подготви ми един гъши дроб, ако обичаш!" и се бръкна за два тигана. Има-няма пет минути по-късно в устата ни се топеше кралят-слънце на френското кулинарно изкуство - фоа гра, в компанията на още няколко височайши особи:

100-150 г пресен гъши дроб (за предпочитане - клас А),
1 стрък пресен лук,
3-4 сушени домати,
20 г прясна манатарка,
4 аспержи,
1 с.л. мед,
20 г масло,
сол и черен пипер на вкус,
щипка пресен копър или магданоз,
прясна мащерка за украса.

Сега следи внимателно какво се случва, защото действието се развива мълниеносно. Нарязваме зеленчуците, палим котлоните и нагорещяваме тиганите. В единия от тях - задължително тефлонов и без никаква мазнина - поставяме две филийки от дроба. В другия хвърляме маслото, посипваме отгоре му шепата ситно нарязан пресен лук, бухаме сушените домати, манатарката и аспержите, раздрусваме ги добре и - обратно при гъшия дроб. Той вече трябва да е хванал съблазнителна коричка от едната страна, така че го обръщаме с шпатулата да се запечата и от другата - пак за не повече от минута.

Попипваме с пръст зеленчуците и ако установим, че са почти готови, ги поливаме с меда - мосю гъши дроб обича да му е сладичко. (Манчев сподели, че понякога му сипва и смокиново сладко вместо мед.) Последни секунди на огъня и кръгом за сервиране, докато още пари.

Оформяме сотираните зеленчуци като канапе и нежно настаняваме филийките гъши дроб върху него. Поливаме цялата история с медения сос от тигана и я увенчаваме с клончето мащерка (листо пресен босилек или мента също стоят екстра). Ако ни се намира малко пресен копър или магданоз, може да поръсим една идейка по ръба. Туш!

Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители