Топла връзка

Щом падне зима, англичаните масово се наливат с Hot Toddy, като в западната част на Острова смесват малцово уиски с гореща вода, захар или мед, а в южната вместо чиста вода блъскат силен черен чай. Задължително се добавя лимон и карамфил, като някои слагат индийско орехче и по-рядко канела (много-много не я уважават), но съвсем малко, едва да се долавя. Често обръщат по едно и против настинка, но ние най го обичаме, когато сме в пълна кондиция, понеже хем сгрява, хем вдига. Приготвя се бързо и лесно, а ето и какво всъщност ни трябва:

30 мл малцово уиски,
1 с.л. мед,
1/4 чаена чаша гореща вода или черен чай,
1/4 резен лимон или 2 с.л. прясно изцеден сок,
1 стрък сушен карамфил,
1 щипка индийско орехче (по желание),
1 пръчица канела (по желание).

Как точно се прави - първо разтваряме меда (или захарта) в част от топлата вода или чая, а останалото добавяме, след като налеем уискито. После потапяме карамфила и канелата за около 5 минути, колкото да пуснат аромата си, и отново ги махаме. Накрая бутаме лимона плюс индийското орехче и сервираме във висока чаша с дръжка, иначе буквално изгаряме.

 Фотография Ted Tamburo

Щом падне зима, англичаните масово се наливат с Hot Toddy, като в западната част на Острова смесват малцово уиски с гореща вода, захар или мед, а в южната вместо чиста вода блъскат силен черен чай. Задължително се добавя лимон и карамфил, като някои слагат индийско орехче и по-рядко канела (много-много не я уважават), но съвсем малко, едва да се долавя. Често обръщат по едно и против настинка, но ние най го обичаме, когато сме в пълна кондиция, понеже хем сгрява, хем вдига. Приготвя се бързо и лесно, а ето и какво всъщност ни трябва:

30 мл малцово уиски,
1 с.л. мед,
1/4 чаена чаша гореща вода или черен чай,
1/4 резен лимон или 2 с.л. прясно изцеден сок,
1 стрък сушен карамфил,
1 щипка индийско орехче (по желание),
1 пръчица канела (по желание).

Как точно се прави - първо разтваряме меда (или захарта) в част от топлата вода или чая, а останалото добавяме, след като налеем уискито. После потапяме карамфила и канелата за около 5 минути, колкото да пуснат аромата си, и отново ги махаме. Накрая бутаме лимона плюс индийското орехче и сервираме във висока чаша с дръжка, иначе буквално изгаряме.

 Фотография Ted Tamburo

Гласували общо: 1 потребители