Замръзни!

Жегата пак се е заканила да ни мори следващата седмица, обаче този път не е познала - ние ще я морим с ей този сладко-кисел чаровник, който така ни се услади в Raffy Bar & Gelato, че веднага им звъннахме да си изпросим рецептата. Те пък ни увериха, че сорбетът хич не е капризен и - за  разлика от млечния сладолед - няма начин да не ни се получи. Само да не спестяваме от лимоновия сок, защото тъкмо той работи за кремообразната текстура на финала. Ледената хватка можем да приложим впрочем и на ягоди, къпини, боровинки или киви в същите пропорции, а именно: 

220 г кристална захар,
150 мл вода,
2 супени лъжици царевичен сироп или домашен малинов,
900 г пресни малини,
2 супени лъжици сок от лимон.

Сипваме сиропа и водата в тенджерка, стоварваме при тях захарта и бъркаме на водна баня докато се разтвори. Изчакваме така полученият сироп да изстине напълно, а в това време пасираме малините заедно с лимоновия сок. (Ако в някакъв много краен случай прибегнеш до замразени плодове, не забравяй първо хубавичко да ги отцедиш след размразяването.) Разбиваме с миксера двете смеси и прехвърляме в домашната машина за сладолед. След като сорбетът стегне, го настаняваме в пластмасова кутия и му даваме още три часа спокойствие във фризера. А за да не му бяга въздухът, покриваме с найлон или оризова хартия.

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Жегата пак се е заканила да ни мори следващата седмица, обаче този път не е познала - ние ще я морим с ей този сладко-кисел чаровник, който така ни се услади в Raffy Bar & Gelato, че веднага им звъннахме да си изпросим рецептата. Те пък ни увериха, че сорбетът хич не е капризен и - за  разлика от млечния сладолед - няма начин да не ни се получи. Само да не спестяваме от лимоновия сок, защото тъкмо той работи за кремообразната текстура на финала. Ледената хватка можем да приложим впрочем и на ягоди, къпини, боровинки или киви в същите пропорции, а именно: 

220 г кристална захар,
150 мл вода,
2 супени лъжици царевичен сироп или домашен малинов,
900 г пресни малини,
2 супени лъжици сок от лимон.

Сипваме сиропа и водата в тенджерка, стоварваме при тях захарта и бъркаме на водна баня докато се разтвори. Изчакваме така полученият сироп да изстине напълно, а в това време пасираме малините заедно с лимоновия сок. (Ако в някакъв много краен случай прибегнеш до замразени плодове, не забравяй първо хубавичко да ги отцедиш след размразяването.) Разбиваме с миксера двете смеси и прехвърляме в домашната машина за сладолед. След като сорбетът стегне, го настаняваме в пластмасова кутия и му даваме още три часа спокойствие във фризера. А за да не му бяга въздухът, покриваме с найлон или оризова хартия.

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители