Голямото изхвърляне

Ще разтегнем малко първото изречение, за да се усети влудяващият му мащаб. Всеки втори картоф в света, който някой някъде е посадил, отгледал и извадил от земята, никога не стига до пазарска чанта. Обърни внимание - пазарска чанта. Не говорим за невинна битова драма, в която той се скапва и домакинята го праща в кошчето. Това е жив и здрав картоф, който нашата любезна домакиня изобщо не получава шанса да купи. Това са половината картофи на човечеството. Това е съсипващата тайна на боклукчийските кофи, особено тези зад хипермаркетите и тържищата.

Възможно ли е цифрата да е истина и каква е причината за нея са два въпроса, доста сериозни отговори на които може да получиш утре вечер (17 октомври, 19:00) от документалния Taste the Waste (Вкусът на разхищението) на германския режисьор и бивш журналист Валентин Турн. Прожектира Българска хранителна банка, екранът е във Vivacom Art Hall, входът е свободен.

Само за три минути трейлър нас лично ни фраснаха още няколко калкулации: Всяка година гражданите на Европа изхвърляме 100 милиарда евро във вид на храна. С такова количество може да изхраниш не просто всички гладни гърла на планетата. Може да изхраниш два пъти повече. Статистиката се отнася за годна за консумация храна, не включва нищо развалено. Говорим за кисело мляко, което заминава на боклука, още докато е в срок на годност. Или за банани, които отпадат от играта още на плантацията, ако чепката им не е с преценения като идеален брой. Остави всичко останало, ами когато хранителни продукти гният в контейнерите, освобождават метан и допринасят за парниковия ефект и глобалните климатични промени така хубаво, че въглеродният диоксид изглежда същинско ангелче.

За щастие, в Taste the Waste Валентин Турн е пуснал и лека светлина в тунела. Някои прасета от Йокохама, Япония, например са на суперумна ресторантска диета. Някои кокошки в Манхатън, Ню Йорк, се радват на гледка от небостъргач. А някои младежи във Виена се гмуркат в боклукчийски кофи. С тях обаче ще те оставим да се запознаеш по-отблизо утре. Споделяме само един наръчник на начинаещия dumpster diver. За след филма.

Taste the Waste е утре (17 октомври) във Vivacom Art Hall от 19:00.
Какво още може да направиш по случай днешния Световен ден на прехраната
заедно с Българска хранителна банка - виж тук

Текст Елена Друмева

 

Ще разтегнем малко първото изречение, за да се усети влудяващият му мащаб. Всеки втори картоф в света, който някой някъде е посадил, отгледал и извадил от земята, никога не стига до пазарска чанта. Обърни внимание - пазарска чанта. Не говорим за невинна битова драма, в която той се скапва и домакинята го праща в кошчето. Това е жив и здрав картоф, който нашата любезна домакиня изобщо не получава шанса да купи. Това са половината картофи на човечеството. Това е съсипващата тайна на боклукчийските кофи, особено тези зад хипермаркетите и тържищата.

Възможно ли е цифрата да е истина и каква е причината за нея са два въпроса, доста сериозни отговори на които може да получиш утре вечер (17 октомври, 19:00) от документалния Taste the Waste (Вкусът на разхищението) на германския режисьор и бивш журналист Валентин Турн. Прожектира Българска хранителна банка, екранът е във Vivacom Art Hall, входът е свободен.

Само за три минути трейлър нас лично ни фраснаха още няколко калкулации: Всяка година гражданите на Европа изхвърляме 100 милиарда евро във вид на храна. С такова количество може да изхраниш не просто всички гладни гърла на планетата. Може да изхраниш два пъти повече. Статистиката се отнася за годна за консумация храна, не включва нищо развалено. Говорим за кисело мляко, което заминава на боклука, още докато е в срок на годност. Или за банани, които отпадат от играта още на плантацията, ако чепката им не е с преценения като идеален брой. Остави всичко останало, ами когато хранителни продукти гният в контейнерите, освобождават метан и допринасят за парниковия ефект и глобалните климатични промени така хубаво, че въглеродният диоксид изглежда същинско ангелче.

За щастие, в Taste the Waste Валентин Турн е пуснал и лека светлина в тунела. Някои прасета от Йокохама, Япония, например са на суперумна ресторантска диета. Някои кокошки в Манхатън, Ню Йорк, се радват на гледка от небостъргач. А някои младежи във Виена се гмуркат в боклукчийски кофи. С тях обаче ще те оставим да се запознаеш по-отблизо утре. Споделяме само един наръчник на начинаещия dumpster diver. За след филма.

Taste the Waste е утре (17 октомври) във Vivacom Art Hall от 19:00.
Какво още може да направиш по случай днешния Световен ден на прехраната
заедно с Българска хранителна банка - виж тук

Текст Елена Друмева

 

Гласували общо: 1 потребители