Ориз със спанак и сирене

Необходими продукти:

зехтин - 70 г Екстра Върджин

червен лук - 1 глава нарязан на по - едро

чесън - 1 скилидка пресован

сол

черен пипер - на вкус смлян

зелен лук - 2 стръка

копър - 1/2 връзка

ориз - 250 г кръглозърнест

бяло вино - 150 мл сухо

зеленчуков бульон - 1 л

спанак - 1 кг

лимонова кора - настъргана от 2 лимона

лимонов сок - от 2 лимона

риган - 3 щипки

за сервиране

копър

магданоз

зелен лук - на ситно пресен

лимон

сирене фета

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се сипват 2 -3 с.л. зехтин и се прибавя лук, нарязан на по-едро, пасиран чесън, сол и черен пипер и се задушава за 2-3 минути.

Прибавя се нарязана на ситно бялата част на зеления лук и наситнен копър, разбърква се за 1 минута.

Добавя се измитият и отцеден ориз и се разбърква да 1 - 2 минути. Деглазира се с виното, оставя се да кипне, да се изпари за 1 минута.

Започва да се прибавя бульонът на порции, което ще рече, че след като се е поела първата течност, се налива втора, отново при разбъркване, да се поеме, и се добавя нова част бульон. Това ще отнеме около 15 минути и оризът трябва да е al dente.

В купа се слага измитият спанак, посолява се и се изстисква с ръце, да се отдели водата, и се прибавя към ориза. Разбърква се леко и се готви за около 3 -4 минути.

Ако не е останала достатъчно течност, се наливат още 100 г гореща вода и се изстискват 2 лимона.

Сваля се от котлона и се поръсва с наситнените пера от зелен лук и още малко копър за разкош.

Добавя се и настъргана кора от 2 лимона. покапват се няколко капки зехтин.

Сервира се с резенче лимон и сирене Фета.

Спанакоризо (Spanakorizo) е прави из целия регион на Балканите, не е нещо ново и нещо неизвестно, но всяка страна винаги има по някой и друг нов нюанс, нов елемент, както и тук, при гърците, това са лимоните.

Необходими продукти:

зехтин - 70 г Екстра Върджин

червен лук - 1 глава нарязан на по - едро

чесън - 1 скилидка пресован

сол

черен пипер - на вкус смлян

зелен лук - 2 стръка

копър - 1/2 връзка

ориз - 250 г кръглозърнест

бяло вино - 150 мл сухо

зеленчуков бульон - 1 л

спанак - 1 кг

лимонова кора - настъргана от 2 лимона

лимонов сок - от 2 лимона

риган - 3 щипки

за сервиране

копър

магданоз

зелен лук - на ситно пресен

лимон

сирене фета

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се сипват 2 -3 с.л. зехтин и се прибавя лук, нарязан на по-едро, пасиран чесън, сол и черен пипер и се задушава за 2-3 минути.

Прибавя се нарязана на ситно бялата част на зеления лук и наситнен копър, разбърква се за 1 минута.

Добавя се измитият и отцеден ориз и се разбърква да 1 - 2 минути. Деглазира се с виното, оставя се да кипне, да се изпари за 1 минута.

Започва да се прибавя бульонът на порции, което ще рече, че след като се е поела първата течност, се налива втора, отново при разбъркване, да се поеме, и се добавя нова част бульон. Това ще отнеме около 15 минути и оризът трябва да е al dente.

В купа се слага измитият спанак, посолява се и се изстисква с ръце, да се отдели водата, и се прибавя към ориза. Разбърква се леко и се готви за около 3 -4 минути.

Ако не е останала достатъчно течност, се наливат още 100 г гореща вода и се изстискват 2 лимона.

Сваля се от котлона и се поръсва с наситнените пера от зелен лук и още малко копър за разкош.

Добавя се и настъргана кора от 2 лимона. покапват се няколко капки зехтин.

Сервира се с резенче лимон и сирене Фета.

Спанакоризо (Spanakorizo) е прави из целия регион на Балканите, не е нещо ново и нещо неизвестно, но всяка страна винаги има по някой и друг нов нюанс, нов елемент, както и тук, при гърците, това са лимоните.

Гласували общо: 1 потребители