Перфектните понички на фурна в домашни условия

Необходими продукти:

брашно - 300 г

яйца - 1 брой

сол - 1/2 ч.л.

захар - 2 с.л.

заквасена сметана - 50 г

прясно мляко - 100 мл

ванилия

мая - 10 г жива

течен шоколад

захарни пръчици

пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Най-напред активирайте маята в хладко прясно мляко заедно с лъжичка захар и мъничко брашно.

2. В брашното, което е добре да се пресее, сложете солта и захарта и разбъркайте с лъжица.

3. Добавете в него и заквасена сметана, разбито леко яйцето и активираната мая и с помощта на лъжица разбъркайте много добре.

4. Покрийте лепкавото тесто, не се меси повече и не се слага повече брашно, с прозрачно фолио и оставете за час да втаса.

5. Когато е готово го смесете леко с малко брашно и отново покрийте с фолио за около 10 минути.

6. След това го разточете на кора с дебелина около сантиметър.

7. Изрежете с чаша кръгчета. И на повечето бъдещи домашни понички направете дупка с пръст.

8. Печете върху хартия за печене, след като са починали още половин час.

9. Сложете в студена фурна и включете на 190 °C.

10. Готовите понички намажете още топли с течен шоколад и поръсих със захарни пръчици. Може да се потърсят също и с пудра захар.

 

Да ви е сладко!

Необходими продукти:

брашно - 300 г

яйца - 1 брой

сол - 1/2 ч.л.

захар - 2 с.л.

заквасена сметана - 50 г

прясно мляко - 100 мл

ванилия

мая - 10 г жива

течен шоколад

захарни пръчици

пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. Най-напред активирайте маята в хладко прясно мляко заедно с лъжичка захар и мъничко брашно.

2. В брашното, което е добре да се пресее, сложете солта и захарта и разбъркайте с лъжица.

3. Добавете в него и заквасена сметана, разбито леко яйцето и активираната мая и с помощта на лъжица разбъркайте много добре.

4. Покрийте лепкавото тесто, не се меси повече и не се слага повече брашно, с прозрачно фолио и оставете за час да втаса.

5. Когато е готово го смесете леко с малко брашно и отново покрийте с фолио за около 10 минути.

6. След това го разточете на кора с дебелина около сантиметър.

7. Изрежете с чаша кръгчета. И на повечето бъдещи домашни понички направете дупка с пръст.

8. Печете върху хартия за печене, след като са починали още половин час.

9. Сложете в студена фурна и включете на 190 °C.

10. Готовите понички намажете още топли с течен шоколад и поръсих със захарни пръчици. Може да се потърсят също и с пудра захар.

 

Да ви е сладко!

Гласували общо: 1 потребители