Силните на деня

Някои ги наричат храната и лекарството на бъдещето. Други ги мятат в коша за боклук като поредната мода, изфабрикувана от подмолни маркетинг босове. Трети отсичат, че по-добро от една ябълка на ден няма и точка по въпроса. Истината е някъде там, казахме си пък ние. И след като вече срещнахме малките китайчета годжи бери, решихме да нагазим в дълбокото.

„Суперхрана" наистина не е строго фиксиран научен термин, но си стискаме ръцете на следното определение: растение, което вирее в диви условия и съдържа извънредно висока концентрация на питателни вещества, микроелементи, минерали, витамини, есенциални мастни киселини и други полезни работи, за които ни надуват главите отвсякъде.


Дани Данчева

„Суперхраните подсилват цялостно организма и му помагат да се изчисти и излекува сам", казва ни го по-простичко Дани Данчева, която от поне пет години ги изпробва върху себе си - „Ставаш по-енергичен, по-жив, отварят ти се сетивата". Намерихме я ведра и лека като птичка зад щанда в магазин Зоя на „Аксаков" 22, където по принцип сме забелязали да забъркват какви ли не комбини с екзотични имена. (И чак после установихме, че всъщност е онази Дани, за чиято ферма в родопското село Добростан сме чували оттук-оттам, че растат какви ли не чудеса.)

Спирулина

Сядаме с Дани и захапваме суперхраните направо от любимите й плаващи влакнести цианобактерии (тоест синьозелени водорасли), които идват изсушени и стрити на прах под името спирулина. Преди да си помислиш „Айде, пак нюейджърски глупости", обърни внимание, че Световната здравна организация официално ги призна за голяма работа, НАСА ги дава на астронавтите си, а олимпийските атлети отдавна са им верни дружки.

Спирулината дължи славата си в западния свят на френски антрополог, който през 60-те изследвал северноафриканското племе канемби на брега на езерото Чад и забелязал, че са удивително здрави копелета. Предположил, че причината се крие във фитопланктона, който хапвали най-редовно, и си отнесъл малко вкъщи за изследвания. Естествено, оказал се прав. Шейсет процента от състава на спирулината е лесноусвоим протеинов комплекс, другото са незаменими аминокиселини, пълен набор витамини и минерали, над двеста ензима, а за количеството желязо и магнезий да не говорим. Способна е да ни вдигне на крака дори след много тежко боледуване и държи второ място след майчината кърма по съдържание на гама-линоленова киселина, която се намесва бойно при възпалителни процеси и крепи психическото равновесие.

Дотук добре, само да не беше ароматът. Дани вече ни е споменала, че има и хора, които се влюбват в спирулината от първо помирисване, но на повечето им трябва време. Отвинтваме капачката на бурканчето. Тинесто-сярната миризма ни удря с такава сила, че инстинктивно отстъпваме назад. Бррр. След малко обаче нашата домакиня нарязва краставица и домат, поръсва ги с една чаена лъжичка и - хоп! - ароматът става почти недоловим, а вкусът е мек, плътен, приятен дори. Ако все пак обонянието ти не търпи спирулина (или АФА и хлорела от същото семейство водорасли), не се коси - продават се и на таблетки.

Мака и сурово какао

Нататък става все по-приятно, защото от блендера на Зоя в чашите ни се излива гъст шейк от банан, соево мляко, агаве и следващите ни герои - мака и сурово какао, които си пасват като Бони и Клайд и ни изстрелват в екшън форма почти на секундата. Какаото е суперзвезда отдавна (подчертаваме само, че говорим за суровото), затова нека разгледаме тук неугледния корен от Андите, който също стига до нас във вид на прах с леко сладък малцов вкус.

Маката прилича на ряпа и се чувства перфектно на над три хиляди метра надморска височина в аскетичните полупустинни условия на Боливия и Перу, където местните я лапат както ние картофите или ориза. И нищо чудно, защото е натъпкана с въглехидрати и протеини. Реално, разказва ни Дани, първите доклади на испанските конкистадори са били именно трактати за „магическите" й свойства. Наричат я още храната на воините и на вечната младост или билковата виагра (най-вероятно заради пи-метоксибензил изотиоцианата в състава й). Преди да тръгнат на сражение например инките минавали почти само на мака, а след като крепостта паднела им я спирали - сам си прави изводите за какво става въпрос. Тя е също регулировчик на жлезите с вътрешна секреция и хормоните и затова така уверено излиза на ринга и срещу неизбежните ни депресии, нередовни цикли, предменструални синдроми и нерадостите на старостта. Усилва също имунната система, мозъчната функция, клетъчното дишане и спираме дотук, че се заринахме.

С мака можеш да си извъртиш набързо вкъщи малки сладки енергийни бомбички като я омесиш със суров сусамов тахан, смлени бадеми или кашу, конопени семена и мед или агаве. Оформяш топчета, овалваш в кокосови стърготини и заедно с горната салата си спретваш обяд за чудо и приказ в офиса. Точните пропорции плюс още рецепти от кухнята на Зоя ще намериш тук или направо мини да пробваш в магазина.

Кокос

За финал изтъркулваме от суперкошницата и един кокосов орехза да грабнем неговите над 90% сурова наситена мазнина - ценен строителен материал за всяка човешка клетка. Според един от гурутата по темата - Дейвид Улф, този корав другар може да ти спаси живота, където и да си. Мастните му киселини не само трепят гъбички, вируси и микроби, ами през Втората световна война, разказва ни пак Дани, на тихоокеанския фронт нямали кръвни банки и преливали директно кокосово мляко - толкова е близко до кръвта. Кокосовото масло пък е изключително стабилно на нагорещяване и никога не образува транс мазнини. Подобрява и храносмилането, и метаболизма, и усвояването на калций и магнезий. Разбира се, кокосът си е екстра и просто така, като ядка - само огледай да няма пукнатини и го разклати добре, за да се увериш, че е пълен с мляко.

Сега - ситният шрифт. Хванеш ли се сериозно на хорото със суперхраните, бъди готов за приключения, особено ако вече си се увъртял в пици, кебапчета, цигари, кафета и алкохоли. В зависимост от това колко токсини, химикали и непреработени вещества ти тежат, авантюрата може да започне с обилни секрети от носа, повръщане или диария. За да избегнеш тези драматични ситуации, е важно да се подготвиш както психически, така и физически - дори да спреш само бялото брашно, пак ще е нещо. И го карай полека - увеличавай плавно дозата, докато си намериш твоята, и се самонаблюдавай за алергии и нежелани ефекти. След това ти остава само да се запознаеш с новия човек, който ще изскочи от старата черупка.

Магазин Зоя е на ул. „Аксаков" 22 и работи между 9:00 и 19:00 от понеделник до петък, в събота - от 10:00 до 17:00, а в неделя - от 12:00 до 17:00. Онлайн поръчки приемат на zoya.bg, а до края на юли всеки четвъртък е ден на безплатните доставки

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Някои ги наричат храната и лекарството на бъдещето. Други ги мятат в коша за боклук като поредната мода, изфабрикувана от подмолни маркетинг босове. Трети отсичат, че по-добро от една ябълка на ден няма и точка по въпроса. Истината е някъде там, казахме си пък ние. И след като вече срещнахме малките китайчета годжи бери, решихме да нагазим в дълбокото.

„Суперхрана" наистина не е строго фиксиран научен термин, но си стискаме ръцете на следното определение: растение, което вирее в диви условия и съдържа извънредно висока концентрация на питателни вещества, микроелементи, минерали, витамини, есенциални мастни киселини и други полезни работи, за които ни надуват главите отвсякъде.


Дани Данчева

„Суперхраните подсилват цялостно организма и му помагат да се изчисти и излекува сам", казва ни го по-простичко Дани Данчева, която от поне пет години ги изпробва върху себе си - „Ставаш по-енергичен, по-жив, отварят ти се сетивата". Намерихме я ведра и лека като птичка зад щанда в магазин Зоя на „Аксаков" 22, където по принцип сме забелязали да забъркват какви ли не комбини с екзотични имена. (И чак после установихме, че всъщност е онази Дани, за чиято ферма в родопското село Добростан сме чували оттук-оттам, че растат какви ли не чудеса.)

Спирулина

Сядаме с Дани и захапваме суперхраните направо от любимите й плаващи влакнести цианобактерии (тоест синьозелени водорасли), които идват изсушени и стрити на прах под името спирулина. Преди да си помислиш „Айде, пак нюейджърски глупости", обърни внимание, че Световната здравна организация официално ги призна за голяма работа, НАСА ги дава на астронавтите си, а олимпийските атлети отдавна са им верни дружки.

Спирулината дължи славата си в западния свят на френски антрополог, който през 60-те изследвал северноафриканското племе канемби на брега на езерото Чад и забелязал, че са удивително здрави копелета. Предположил, че причината се крие във фитопланктона, който хапвали най-редовно, и си отнесъл малко вкъщи за изследвания. Естествено, оказал се прав. Шейсет процента от състава на спирулината е лесноусвоим протеинов комплекс, другото са незаменими аминокиселини, пълен набор витамини и минерали, над двеста ензима, а за количеството желязо и магнезий да не говорим. Способна е да ни вдигне на крака дори след много тежко боледуване и държи второ място след майчината кърма по съдържание на гама-линоленова киселина, която се намесва бойно при възпалителни процеси и крепи психическото равновесие.

Дотук добре, само да не беше ароматът. Дани вече ни е споменала, че има и хора, които се влюбват в спирулината от първо помирисване, но на повечето им трябва време. Отвинтваме капачката на бурканчето. Тинесто-сярната миризма ни удря с такава сила, че инстинктивно отстъпваме назад. Бррр. След малко обаче нашата домакиня нарязва краставица и домат, поръсва ги с една чаена лъжичка и - хоп! - ароматът става почти недоловим, а вкусът е мек, плътен, приятен дори. Ако все пак обонянието ти не търпи спирулина (или АФА и хлорела от същото семейство водорасли), не се коси - продават се и на таблетки.

Мака и сурово какао

Нататък става все по-приятно, защото от блендера на Зоя в чашите ни се излива гъст шейк от банан, соево мляко, агаве и следващите ни герои - мака и сурово какао, които си пасват като Бони и Клайд и ни изстрелват в екшън форма почти на секундата. Какаото е суперзвезда отдавна (подчертаваме само, че говорим за суровото), затова нека разгледаме тук неугледния корен от Андите, който също стига до нас във вид на прах с леко сладък малцов вкус.

Маката прилича на ряпа и се чувства перфектно на над три хиляди метра надморска височина в аскетичните полупустинни условия на Боливия и Перу, където местните я лапат както ние картофите или ориза. И нищо чудно, защото е натъпкана с въглехидрати и протеини. Реално, разказва ни Дани, първите доклади на испанските конкистадори са били именно трактати за „магическите" й свойства. Наричат я още храната на воините и на вечната младост или билковата виагра (най-вероятно заради пи-метоксибензил изотиоцианата в състава й). Преди да тръгнат на сражение например инките минавали почти само на мака, а след като крепостта паднела им я спирали - сам си прави изводите за какво става въпрос. Тя е също регулировчик на жлезите с вътрешна секреция и хормоните и затова така уверено излиза на ринга и срещу неизбежните ни депресии, нередовни цикли, предменструални синдроми и нерадостите на старостта. Усилва също имунната система, мозъчната функция, клетъчното дишане и спираме дотук, че се заринахме.

С мака можеш да си извъртиш набързо вкъщи малки сладки енергийни бомбички като я омесиш със суров сусамов тахан, смлени бадеми или кашу, конопени семена и мед или агаве. Оформяш топчета, овалваш в кокосови стърготини и заедно с горната салата си спретваш обяд за чудо и приказ в офиса. Точните пропорции плюс още рецепти от кухнята на Зоя ще намериш тук или направо мини да пробваш в магазина.

Кокос

За финал изтъркулваме от суперкошницата и един кокосов орехза да грабнем неговите над 90% сурова наситена мазнина - ценен строителен материал за всяка човешка клетка. Според един от гурутата по темата - Дейвид Улф, този корав другар може да ти спаси живота, където и да си. Мастните му киселини не само трепят гъбички, вируси и микроби, ами през Втората световна война, разказва ни пак Дани, на тихоокеанския фронт нямали кръвни банки и преливали директно кокосово мляко - толкова е близко до кръвта. Кокосовото масло пък е изключително стабилно на нагорещяване и никога не образува транс мазнини. Подобрява и храносмилането, и метаболизма, и усвояването на калций и магнезий. Разбира се, кокосът си е екстра и просто така, като ядка - само огледай да няма пукнатини и го разклати добре, за да се увериш, че е пълен с мляко.

Сега - ситният шрифт. Хванеш ли се сериозно на хорото със суперхраните, бъди готов за приключения, особено ако вече си се увъртял в пици, кебапчета, цигари, кафета и алкохоли. В зависимост от това колко токсини, химикали и непреработени вещества ти тежат, авантюрата може да започне с обилни секрети от носа, повръщане или диария. За да избегнеш тези драматични ситуации, е важно да се подготвиш както психически, така и физически - дори да спреш само бялото брашно, пак ще е нещо. И го карай полека - увеличавай плавно дозата, докато си намериш твоята, и се самонаблюдавай за алергии и нежелани ефекти. След това ти остава само да се запознаеш с новия човек, който ще изскочи от старата черупка.

Магазин Зоя е на ул. „Аксаков" 22 и работи между 9:00 и 19:00 от понеделник до петък, в събота - от 10:00 до 17:00, а в неделя - от 12:00 до 17:00. Онлайн поръчки приемат на zoya.bg, а до края на юли всеки четвъртък е ден на безплатните доставки

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители