Необходими продукти:
скумрия - 2 бр.
лук - 3 глави
олио - 4 - 5 с.л.
домати - консерва 1 буркан (400 г)
сол - на вкус
черен пипер
дафинов лист - 2 бр.
чесън - 3 бр. скилидки
захар - 2 - 3 щипки
риган
магданоз
лимон
Начин на приготвяне:
1. Почистете скумрията от вътрешностите, измийте я и я нарежете на парчета.
2. Поръсете със сол, черен пипер и оставете в чиния.
3. Почистете лук и чесън, лука нарежете на парчета може и на полумесеци.
4. В тиган загрейте олио, запържете лук с щипка сол, да омекне.
5. Консерва домати пасирайте и сложете в тигана.
6. Добавете дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.
7. Прехвърлете в тава 26 см, отгоре наредете парчета апетитна скумрия, поръсете риган.
8. Печете скумрията в доматен сос в загрята фурна 180°C до готовност около 30-35 минути и готово.
9. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира поръсена с магданоз и лимон.
Приятен апетит!