Свети Патрик

Свети Патрик

Човекът, празникът

Аби Белчева обича лятото, котки, да пише и да плува, но само в морето. Не работи добре под стрес, но мечтае за собствено издателство и къща на Хаваите. Най-щастлива е когато помни сънищата си.

Историята на Свети Патрик започва отдавна и почти скучно. Роден е между 373 и 390 година, но не е съвсем сигурно кога точно, както и къде - възможно е да е било в Шотландия, а дори и Уелс. Израствайки той не е бил особено религиозен, въпреки обвързаността си с църквата - поне до 16-годишна възраст, когато е и повратната точка на неговия живот. Младият Патрик е бил отвлечен, заедно с много други, от ирландски пирати и е продаден като роб в Ирландия. Следващите 6 години прекарва пленен в северната част на острова, работейки като овчар. През това време той става изключително религиозен, вярвайки че отвличането е наказание за липсата му на вяра. След като успява да избяга с лодка обратно във Великобритания при семейството си има сън, в който ирландците го викат обратно в Ирландия, за да им каже за Бог, той е решен да се върне, но чувствайки се все още неподготвен, заминава първо във Франция, където бива обучаван в манастир.

patrick image

След близо 12 години се завръща на ирландските брегове като епископ, изпратен с благословията на папата. Въпреки че често му се приписва “донасянето“ на християнството в Ирландия, не е бил първият, който го е направил. Тук идва и по-познатата част от неговата история, която също не е вървяла по вода. Имало е периоди на лишаване от свобода и разгневени местни вождове или келтски друиди, но винаги се е освобождавал като е подарявал на похитителите си подаръци. В продължение на 20 години е обикалял надлъж и нашир, покръствайки хора и създавайки манастири, училища и църкви по пътя. Когато умира на 17 март 461 (или 493 зависи кой как смята) той остава след себе си организирана църква и цял остров с християни.

ireland image

Ето така стигаме до празника Свети Патрик. Тръгнал като ден за почитане на покровителя на Ирландия, днес тази дата е световен празник на ирландската култура. Ядене на традиционна ирландска храна, напитки и разбира се зелено - всичко трябва да е в зелено, а символът на празника - детелина. По цял свят се правят фестивали, концерти, тематични партита и каквото още се сетиш, затова не се съмнявай, че и във всеки софийски бар или клуб ще е така тази вечер. И тъй като е петък вечер, всички можем да си позволим щедра почерпка - за празника нали, не за друго.

Коментари

Какво друго от Градът

Ама днеска се е родил, бе

И Азис е Васил, ама него поне го слушате

Петте стихосбирки за лятото

И стихосбирките, и авторите. Всичко накуп.

Поздрави от зелен Ню Йорк

Писа ни Радина Цачева

Най-четени!

Гейм аф Тронс: Консумирай с мярка

Не ми играй по нервите, играй на тронове

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Дрехите ментета са по-малък проблем от хората, които ги носят

Една история за истинското, фалшивото и всичко по средата

Гергана и Светльо от Rakia Shop

Истинската ракия не се пие ледена и с шопска салата

Blog Spot: От Лорда до Милано с любовь

Не знае италиански, а вече е с единия си крак в Милано

The Blog Guide: Блогърите разказват

Двама блогъри за себе си и вдъхновението

Ама днеска се е родил, бе

И Азис е Васил, ама него поне го слушате

Интервю по монокини

Майката и дъщерята без горнище, а бащата стои и си пие бира... и не му пука

От общината