Свети Патрик

Свети Патрик

Човекът, празникът

Аби Белчева обича лятото, котки, да пише и да плува, но само в морето. Не работи добре под стрес, но мечтае за собствено издателство и къща на Хаваите. Най-щастлива е когато помни сънищата си.

Историята на Свети Патрик започва отдавна и почти скучно. Роден е между 373 и 390 година, но не е съвсем сигурно кога точно, както и къде - възможно е да е било в Шотландия, а дори и Уелс. Израствайки той не е бил особено религиозен, въпреки обвързаността си с църквата - поне до 16-годишна възраст, когато е и повратната точка на неговия живот. Младият Патрик е бил отвлечен, заедно с много други, от ирландски пирати и е продаден като роб в Ирландия. Следващите 6 години прекарва пленен в северната част на острова, работейки като овчар. През това време той става изключително религиозен, вярвайки че отвличането е наказание за липсата му на вяра. След като успява да избяга с лодка обратно във Великобритания при семейството си има сън, в който ирландците го викат обратно в Ирландия, за да им каже за Бог, той е решен да се върне, но чувствайки се все още неподготвен, заминава първо във Франция, където бива обучаван в манастир.

patrick image

След близо 12 години се завръща на ирландските брегове като епископ, изпратен с благословията на папата. Въпреки че често му се приписва “донасянето“ на християнството в Ирландия, не е бил първият, който го е направил. Тук идва и по-познатата част от неговата история, която също не е вървяла по вода. Имало е периоди на лишаване от свобода и разгневени местни вождове или келтски друиди, но винаги се е освобождавал като е подарявал на похитителите си подаръци. В продължение на 20 години е обикалял надлъж и нашир, покръствайки хора и създавайки манастири, училища и църкви по пътя. Когато умира на 17 март 461 (или 493 зависи кой как смята) той остава след себе си организирана църква и цял остров с християни.

ireland image

Ето така стигаме до празника Свети Патрик. Тръгнал като ден за почитане на покровителя на Ирландия, днес тази дата е световен празник на ирландската култура. Ядене на традиционна ирландска храна, напитки и разбира се зелено - всичко трябва да е в зелено, а символът на празника - детелина. По цял свят се правят фестивали, концерти, тематични партита и каквото още се сетиш, затова не се съмнявай, че и във всеки софийски бар или клуб ще е така тази вечер. И тъй като е петък вечер, всички можем да си позволим щедра почерпка - за празника нали, не за друго.

Коментари

Какво друго от Градът

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

За солените сълзи и любовта

Боли и нямаш сила за повече

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината