Ас сам Бок

Ас сам Бок

Кирливите ризи на боговете

Дани Николова притежава няколко много силни коза, които са й кодирани в ДНК-то. Това са талантът да разказва, богатата обща култура и банишорската безпардонност. Пише за герои, богове и градски персони така добре, както владее Скрабъл или чете шведски писатели. А ти можеш да четеш нея.

„Аз съм късоглед и пея в хора“ е реплика от стар български филм, повтаряна от хлапе, което постоянно опитва да се измъкне от отговорност. „Аз съм късоглед и пея в хора“ сякаш са казвали и безброй човеци, живяли в различни епохи и по различни земи, които в този или онзи момент са опитвали да припишат различни свои неудачи, неуспехи, куп грешни решения и някои житейски неясноти, на волята на Боговете. Божествата, от своя страна, също понякога са се измъквали с „Аз съм късоглед“ и така нататък, защото никой не е очаквал от тях да са винаги в час със ситуацията. Съвсем по човешки, и най-добрите божества са имали лоши дни и крив характер, точно както и най-пакостливите им дела понякога са имали свъхпозитивни обрати.

gods image

В черното винаги има мъничко бяло и в бялото винаги има по мъничко черно, твърди източната философия. В действителност, дали ще е черно или бяло, все си е майката еб**о, доста често твърдим ние. Но това е предмет на съвсем друг разговор. Настоящият е за човешките характеристики на Боговете: полудяли, влюбени, измамни, лъстиви или с глава под мишница, ето някои божества от различни митологии, които ще те накарат да се зачудиш защо, по дяволите, са били измислени.

Локи
Най-пакостливият и противоречив бог в скандинавската митология е и най-интересен за разбиране. Той е типичният себичен и неприятен, да го кажем направо - гадняр, но същевременно е и много притегателен. Интригите, които плете другиму и в които сам попада, често водят до изключително позитивни обрати. Подреждайки сложни измамни схеми, чрез които да спасява собствената си кожа, Локи неведнъж „изписва вежди“ вместо да „избожда очи“. Често се шляе пиян, понякога е невъздържан, а трите му деца, родили се от похотливата извънбрачна връзка с великанката Ангрбода, се оказват главни действащи лица в един апокалиптичен сценарий. Хел (наполовин красива девойка, наполовин разложен труп) става царица на подземното царство. Огромната змия Йормунгандр убива бог Тор по време на Рагнарьок, а вълкът Фенрир, освен че покосява бащата на всички богове - Один, изяжда и слънцето.

loki image

Дионисий
Това е гръцкият бог на всичко, което моралът на някои хора не позволява: виното, пиянството, хаосът, сексуалността, транссексуаността и отърсването от вяскакви социални рамки и конструкти. Всеобщата представа за този веселяк е по женски красив, гол младеж, превърнал се в истински символ да хедонизма. Пиршества, наслада и сладко веселие са супер силите на Дионисий, но наравно с това - ужасна смърт и буквално „разкъсване на парчета“ на всеки, който се изпречи на пътя му, позволявайки си да го засегне по какъвто и да било начин. Митът разказва как младият Дионисий бил подмамен от Титаните. Те го завели в тайна пещера, прерярази гърлото му, сварили кръвта и плътта му и ги сервирали за вечеря. Примамен от сладката миризма Зевс открил пещерата, познал сина си под формата на ястие, убил разгневено Титаните, а своя син - възкресил. Прочетохме, че тази част от легендата е накарала някои последователи на Дионисовите мистерии да имитират смъртта му и да проявават канибализъм. По-скоро ни е страх да го повярваме.

dionysos image

Барон Самди
Баронът е вуду божество в Хаити, което мъничко напомня на гръцкия си колега Дионисий по това, че бива асоцииран с хоас, разврат, пиянство и сквернословие. Макар да трака само кокали, Баронът, бог на мъртвите, е винаги стилен. Изобразяван е със слъневи очила, фрак и цилиндър. Неговата основна задача е да привества мъртвите в подземния свят, но и да пази живите от смъртта. Лекува болести и предотвратява зомбифициране, а в свободното си време пие ром, развращава девойки и псува обилно.

baron samedi image

Атум
В египетската митология Атум е върховният бог, Демиург, създател на целия свят и всичко живо в него, включително и сам на себе си. Легендата разказва, че той създал сам себе си като оплодил сам себе си (умът ни не го побира), а след това започнал да плюе през устата различни божества и компонентите на света изобщо. Изобразяван е като мъж с двувърха корона, вероятно, за да ни е ясно, че той е цар и господар - и на живи, и на умрели. И макар да е бил високо почитан от своите последователи, този върховен египетски бог им е бил във висша степен омразен. Характерът му бил лош и избухлив, а настроението - винаги криво. Благодарността, че е бил така любезен да се самооплоди, се примесвала с перманентния им страх, че точно тази сутрин ще му писне от всичко и ще започне да разрушава. Светът заслужава да бъде изцяло унищожен чрез водна стихия, е заплаха, която самият той доста често повтарял.

atum image

Принц Филип
Ние знаем, както знаеш и ти, че принц Филип е истински човек. Жителите на Йаонанен на остров Вануату обаче са убедени в обратното. Дълги години, в онази част на света се е разказвала историята за бледоликия син на планината, чийто дух обикаля по света в търсене на богата и властна жена, за която да се ожени. Не е ясно как, но в един момент тази история се е вляла в образа на принц Филип. Той се е превърнал в блудния планински син, а богатата му (и властна) невяста е кралица Елизабет II. И макар че принц Филип отскоро излезе в пенсия, членовете на племето продължават всикидневно да отправят към него своите молитви да благослови бананите, сладките им картофи, както и самите тях, разбира се.

prince philip image

Има още много божества, за които си струва да ти припомним. Може и да го направим скоро. А дотогава - слушай музика! „Ако някога умра, да не дава Господ, казва Кърт Вонегът, нека епитафията на гроба ми бъде такава: единственото доказателство за съществуването на Бог, което му бе нужно, беше музиката.“

Автор: Дани Николова

Коментари

Какво друго от Градът

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

За солените сълзи и любовта

Боли и нямаш сила за повече

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината