Щастливецът, който държеше в джоба си Бенджамин Франклин

Щастливецът, който държеше в джоба си Бенджамин Франклин

За силата и безсилието на парите от Христина Маркова

Христина Маркова е родена във Велико Търново, но откакто се помни живее в София. Обича да изразява себе си чрез думите, но повече обича играта с тях. Мечтае един ден да се събуди в свят, в който настоящите й мечти са се сбъднали, а бъдещите са в процес на сбъдване.

Наблюдавайки две циганчета да се смеят безгрижно, незаинтересовани от света около тях, от пробремите, пък камо ли какво ще ядат утре, се замислих колко тежи усмивката. За слепите, като че тя е по-лека от въздуха, за останалите - по-тежка от Земята. Изключение, както винаги, правят богатите, за които 24-каратовата усмивка на Дейвид Бекъм тежи колкото тази на Бенджамин Франклин.

Излежавайки се днес на Малдивите, утре на Бахамите, те твърдят, че парите не били фактор за щастлив живот. За нещастие, мога всеки ден да им доказвам, че Бил Гейтс живее по-щастливо от просяците по Витошка. Поне засега. XXI Век дава възможност не само на технологиите, но и на щастливците от “Националната лотария” да се развиват. И докато печелившите от селата Любча, Яхиново и Отец Кирилово се запознават с Франклин, за много недотам щастливи люде той е бил или продължава да бъде лукав приятел.

Като започнем от Куба, огрявана от милионите на Пабло Ескобар, минем през нюйоркското метро, което вади на бял свят Ал Капоне и завършим в изпепеляващата империя на Цветан Василев, ще видим, че съветът на приятеля Бенджамин Франклин: “Не яж до затлъстяване” не е спазен. Алеко Константинов, обаче, показва, че не е нужно да сме на диета, за да сме щастливи. Цената е само един билет до Чикаго и назад, както и няколко срещи с бай Ганьо.

Ако пък българщината в България ти е достатъчна, а корупцията, подкопаваща целия свят – дори повече - не се отчайвай. Бръкни си в джоба и ако там се крие Алеко, значи си Щастливец, пък ако не - усмивката все още е безплатна.

Автор: Христина Маркова 

Коментари

Какво друго от Градът

Фейсбук назаем

Никое дете не трябва да расте само, нали? Да, но едно на всеки 10 деца по света расте само, а ти можеш да намалиш тази бройка като дадеш своя Facebook, Twitter или Tumblr акаунт назаем за един пост.

Заедно с теб

Заедно в час набира нови участници по програмата си до 20 ноември

До Златна Прага и назад

Писа ни Венета Михайлова

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината