Добрата стара софийска измислица

Добрата стара софийска измислица

Гротеската на София и всичките й позитиви

Наистина не мога да се изразявам обективно за София, но има едно много любимо клише, гласящо, че една снимка казва повече от хиляда думи. И тук се появява моят любим Instagram акаунт, @dobratastarasofiyskaizmislica, който представя нашата градска измислица в най-истинската й светлина - такава, каквато можеш да видиш от пъпа на София, та чак до някоя от последните спирки на 204 в квартал Дружба. Само че кварталът на Добрата Стара, както започнах да я наричам, тъй като я чувствам близко до себе си от вече година, не е някакъв квартал с три болднати бувки, придаващи му излишна претенциозност. Той е кварталът, в който има всичко - от хора до табели; от дупки до тавани. Абсолютно нищо излишно и отгоре. Именно затова я обичам. И й взех интервю.


Здравейте, Добрата Стара. Мога ли да мина на ти?
Разбира се, че можеш, момче.

Разкажи ми малко за теб. Какво те прави добра, стара, софийска, а и измислица?
Вайбът на София е измислен, не е реален. И понеже толкова сме свикнали с него, никога не забелязваме, че в простотията си, той всъщност е добър, мил и уютен към нас, а дори и нереален на моменти.

Би ли казала за себе си, че превръщаш това, което хората наричат клише, в нещо тотално ново; преобразявайки го и показвайки чара на един град, който много хора биха намерили за грозен и нелеп?
За мен това клише е всичко. Това клише ще ми липсва, когато не съм тук. Клишето винаги ще ме подмокря, а новите арт пешеходни пътеки в София трябва да ги махнат. Писна ми да се опитват да разкрасяват сивата ни мила измислица.

Думата, която използваш, за да описваш себе си, е измислица. Мислиш ли, че ние сме измислили всичко, а ако не сме - как е стигнало то само до тук?
То само се е измислило. Даже не знам как. Но измислицата е факт, каквото и да се опитват да променят. Много мразя да ми украсяват неща, на които просто не им отива. Затова направих и @dobratastarasofiyskaizmislica. Там е истинската измислица, без излишни детайли.

София действително започва да се променя. Как виждаш промяната ти? А и също - как работят нещата при теб? Всеки ли може да ти прати част от неговата измислица?
Няма да повярваш колко много хора вярват в добрата стара софийска измислица. Тя не е и много редовна, но като качи снимки на фенове, които самата тя нарича сабмишани, или SABM, летят още 20. От феновете на измислицата до нейните съмишленици - тези, които тачат софийската гротеска.

Имам няколко кратки въпроса за теб, на които искам кратки отговори, но да не са измислица, а тотална истина. Готова ли си?
Винаги готова.

София за теб е?
Мила кочина.

Какво е нещото, без което градът ни не би могъл да съществува?
Кучето Сами.

Кучето Сами? Обясни.
Нямам снимка, но Сами е най-милото лудо куче, което помага на майка си да събира бутилки от бира. Без него София няма да е същата. Сами носи щастие в сляпото си око.

Ако София беше човек, как щеше да изглежда? Опиши ми и характера й.
Главното й качество щеше да бъде незаинтересоваността. На нея просто не й пука, събира си бутилчици, пийва си ракийка, живее си спокойно. Щеше да се облича от магазините по "Графа", да носи смешни, лоши обувки и да яде лоша храна и да има мустаци.

Край на кратките въпроси. Мустаците винаги са плюс. Нека приемем маскировката на града ни също като един плюс. Как виждаш бъдещето на София?
Виждам много изрисувани пешеходни пътеки и трафопостове. А това не е добре. Но мисля, че ако спрем това навреме, София ще стане като Берлин. Шарен, ама не в измислени цветове.

Ако кажем, че България е едно море, то София остров ли е, или нещо друго? Ако е друго - какво е то?
София е остров с непознати плодове.

Под каква форма идват тези непознати плодове, Добрата Стара?
Имам предвид, че някои не ядат плодовете от страх. А има и много вкусни, но изглеждат неприятно.

Добре, благодаря ти за това интервю, Добрата Стара. Имаш ли нещо, с което искаш да завършиш? Някакво послание, обръщение? Искам да ти дам този финал и той да бъде само твой.
Говорете си с клошарите, има гениални сред тях.


РЕДАКТОРСКА БЕЛЕЖКА: Добрата Стара е акаунт в Instagram, който оперира на отворен принцип, което ще рече, че всеки може да стане част от анонимната измислица като изпрати снимка, която Добрата Стара да качи в профила си, който отразява градската действителност на столицата. Предупреждавам всички филолози, културолози, книжни сноби и прочее, че всичко в акаунта на Добрата Стара е на шльокавица. 

Христо Станчев

Още от категорията

Ас сам Бок

Кирливите ризи на боговете

Боза, ама италианска

9 неща, които да знаеш, преди да тръгнеш за Рим

Поздрави от зелен Ню Йорк

Писа ни Радина Цачева

От общината