Призрачните къщи на България

Призрачните къщи на България

Духове бродят из българските села

Всеки поне веднъж в живота си е гледал филм на ужасите, който го е изплашил изключително много, но после е осъзнал, че това е само низ от кадри (макар и стряскащи до смърт) и в него няма нищо страшно. А и имайки предвид, че ние в България и без това всеки ден сме главни герои в една своеобразна хорър продукция, далеч не можем да се травмираме толкова много. Докато това, което можеш да гледаш на малкия екран обаче е далеч от реалния живот, това  което крият българските села си е съвсем реално. Оказва се, че не само в американските щати се носят злокобни градски легенди - при нас също си ги има, ама са селски.

Хванахме се здраво за ръце, плюхме през рамо и смело направихме карта на най-страшните обладани ат духове места в България.

мусачево image

Къщата в село Мусачево
Тя се намира на около 20 км източно от София, в елинпелинското село Мусачево. В него живеят около 1000 души, но в района около самата къща не припарва никой. Причината за това са легендите, които се разнасят за изоставената постройка. Възрастните хора в селото споделят, че къщата е била построена върху турско гробище преди около 40 години и че сега разгневените духове на погребаните хора, обитават имота. Местните разказват също и че преди години, когато на събора на селото се появил един германец, вегнага щом разбрал за легендите за къщата, поискал да пренощува там. Така и направил, но на следващата сутрин избягал без да казва нищо, а косата му била побеляла от ужас. Така че, ако смяташ да посетиш необитаемата къща в село Мусачево, по-добре си запази час за боядисване на косата предварително.

Цонево image

Непостроената църква в село Цонево
Село Цонево (област Варна), е на около 450 км път източно от столицата, а случващото се там е част от една много интересна история. Според местните, преди около 70 години три семейства решили да си построят къщи една до друга, а по средата оставили място за църква. Тя така и не била изградена, а парцелът, на който това трябвало да се случи, бил продаден. Скоро на това място едно младо семейство вдигнало къща и всичко било наред, докато един ден младите не решили да отидат до Варна за празника на Военноморските сили. Те обаче така и не се върнали от там - колата им била намерена смачкана на ЖП прелеза, а от тях нямало и следа. Това  не бил края на мистериозните случки в селото - внезапна смърт  продължила да застига абсолютно всеки следващ обитател на тяхната къща.

Шишенци image

Село Шишенци - домът на самодивите
Село Шишенци е на около 240 км северозападно от София и определено е едно от най-призрачните места в България. То хем е обезлюдено, хем крие странни истории, които малкото останали негови жители все още разказват със страх. Според техните разкази, вечер в селото се чуват странни зловещи звуци, наподобяващи писъци, а по залез слънце на хълмовете могат да бъдат видяни размазани женски силуети. Според местните това са самодиви, които бродят из горите около Шишенци, а за да се предпазят от тях вечерно време залостват вратите си и не излизат навън.

На нас за толкова ни стигна смелостта. А ти знаеш ли за обитавани от духове изоставени къщи и сгради из България? Разкажи ни за тях в коментарите долу.

Автор: Лиляна Гелев

Снимка корица: iStock/Guliver

Коментари

Какво друго от Градът

Роди ме, мамо, българин, па аз сам ще се нервирам

Кратък преглед на чуждото и нашето

Щастливецът, който държеше в джоба си Бенджамин Франклин

За силата и безсилието на парите от Христина Маркова

Поздрави от зелен Ню Йорк

Писа ни Радина Цачева

Най-четени!

Образователната ни система ражда келеши

Честит 15 септември, ама к'во

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Ганчо Кожухаров-Бабата

Фейсбукът му е Бабата Кефи и това ни говори много

Роджър Уотърс отново в България

Чака ни вечер с музиката на Pink Floyd догодина

Тъпо ти е? Започни да гледаш Narcos.

4 причини да започнеш да гледаш един от най-добрите сериали на Netflix

5 неща, които само една майка ще разбере

Да си майка не е лесно, но си заслужава

Есен в София: рози и контрольори

Есента в София събужда контрольорите. Избират ги с кастинг.

Powerpuff Girls вече са четири

За да е угодно на съвременната аудитория, новото момиче е чернокожо

От общината