Понякога те се завръщат
Понякога те се завръщат Понякога те се завръщат Понякога те се завръщат

Понякога те се завръщат

И продължават нагоре с „Кариера в България. Защо не?“

Ако си вършал из чужбинско, както би казал загадъчният ни тазгодишен стажант, обаче в главата ти винаги е кротувала (или пък ненадейно се е посадила) мисълта, че един ден ще се върнеш и ще си намериш щастието именно тук, трябва да ви кажем нещо, на теб и особено на мисълта. Другия четвъртък (12 септември) в Интер експо център ще се инсталира един гигантски трамплин, от който в последните пет години са отскочили не един и двама като вас. Трамплинът ще приеме формата на безчетни щандове, екрани, лаптопи, брошури и елегантни дами и господа, по чиито баджове ще пише „Кариера в България. Защо не?"

Първото страшно хубаво нещо на този форум са работодателите, които са способни да оценят интернационалния ти опит по достойнство и, освен това, изгарят от желание да те срещнат, за да ти предложат бюро в тяхната компания. Според актуалния към момента списък те наброяват 59 и са, преобладаващо, големите играчи в своята категория. Имена няма да посочваме, за сметка на следните цифри: 77% от участниците в предишните издания са открили своя чудесен, както казват, нов шеф на „Кариера в България. Защо не?". А 94% от фирмите са си стиснали ръцете със служителя, за когото тайно са си мечтали. На нас силата, верно, не ни е в процентите, но и с просто око забелязваме, че са приятно високи. Най-много обаче ни харесва поговорката, с която организаторите на форума - фондация Идентичност за България и сдружение Тук-Там - отговарят на често задавания въпрос дали обещават да ти намерят работа. Нищо не обещават, освен вместо да ти дадат риба, да те научат как да я ловиш.

kariera_3_960

По тази линия в зала Рила на Интер експо център например може да си уговориш индивидуална 20-минутна консултация със спецове по човешки ресурси и повелители на жанра „интервю за работа". Ще са там целия ден от 10:00 до 17:00, записваш се на място до запълване на капацитета им. В останалото време си свободен да циркулираш между лекции, фирмени презентации и професионални дискусии, които започват делово с „перспективите пред България", за да се спуснат в следобедните часове към по-емоционални разговори и въпроси като „Защо останах?". Таблицата с темите и презентаторите междувременно продължава да се пълни, тук може да държиш положението под око.

kariera_7_marin_marinov_960
Фотография Марин Маринов

Лекторите, по нашата крайно аматьорска класификация, са два типа. Такива, чиито профилни снимки са като корици на Forbes (и не е като да няма защо), и други, които са по бяла тениска или рокля на цветя, докато във фона се открояват кори от яйца. Относно първия тип, ти си по-вещ от нас, знаеш кого да слушаш - ето я листата, нападай. За вторите обаче може да ни се вярва, с тях се познаваме (ако не отдругаде, то от фестове по полянки, язовири и барове). Тук е Маги Малеева, която, честно, ни разплака онзи път на TEDxBG и, как го направи, ама вкара контузиите, душата, кризата, климатичните скептици и бебетата в едно парче. Суперсилно ти препоръчваме и Йоанна Митова - невидимата фея с кадифената ръкавица зад кулисите на Горичка. И Свилен Класанов с хлябовете, Слънцето и Луната. И Адел Закут с архитектурата, превратностите на любовта и бургерите. (Или поне нас все такива истории ни влекат.) Да не говорим, че имаме и цяла Алея на инициативите, на която ще срещнеш създателите на  TimeHeroes, Подарете книга, Ucha.se и други подвизи.

karieri_8_atanas_kutzev_960
Фотография Атанас Куцев

Останалото е обилно мрежуване и контактуване в специално обособени сектори от програмата, пък и извън тях (например на афтър партито в Studio 5) - всички от които идват да потвърдят, че дори в момента да не се оглеждаш за нова работа, има доста добра причина да се материализираш на „Кариера в България. Защо не?" и да си носиш повечко визитни картички.

Последното, но съвсем не по важност, предназначение на форума е да чуеш нещо ей такова: „Мисля, че ако работиш здраво, проклет си и имаш акъл, можеш да живееш прекрасен живот в родината си". Да го чуеш от млад, усмихнат и заразен оптимист, в случая - Полина Атанасова от CEED, но може да заредиш здраво с още от същото моменталически или всеки път, когато си позагубиш смисъла - в специалната зона на завърналите се, част от които ще срещнеш като лектори в Интер експо център, други зад щандовете, а трети на чаша кафе в паузите.

kariera_1_960

„Кариера в България. Защо не?" е на 12 септември (четвъртък) от 10:00 до 17:00
в Интер експо център
и на афтър парти в Studio 5 след 21:00. Форумът е безплатен за посетители, но задължително с регистрация, която включва и подаване CV. Съветваме те да минеш също и през секцията с често задавани въпроси

Текст Елена Друмева / Фотография Архив на организаторите; Марин Маринов (първата снимка най-горе)

 

Коментари

Какво друго от Градът

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

За солените сълзи и любовта

Боли и нямаш сила за повече

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината